Aktuellt

Här kan du läsa om vad som händer på Musikskolan, om kommande konserter, musikprojekt och evenemang.

NÄTVERKSDAG PÅ MUSIKSKOLAN

Idag samlades länets musik-och kulturskolelärare som undervisar i gitarr, blås och sång. Ansvariga för iupplägget på dagen var respektive instrumental-och sånglärare i Musikskolan Gislaved. Länets gitarrlärare samlades i Gislesalen, blåsarna spelade tillsammans i Konsertsalen och sånglärarna träffades i Torghuset. En dag fylld av inspiration, fortbildning och musikglädje. Se bilder här, fotograf Veronika Lorentzson.

GOD JUL ÖNSKAR MUSIKSKOLAN GISLAVED

 

VÄLKOMMEN Krzysztof!

Vi välkomnar vår nye kollega Krzysztof Zimmermann, som vikarierar som piano- och kompanjonlärare under Lillemor Gradins föräldraledighet. Vi hoppas att du ska trivas riktigt bra hos oss här på Musikskolan! Några frågor ställde vi till Krzystof:

1. Vad har du jobbat med innan du kom till Musikskolan Gislaved?

Jag har skrivit musik till Gatuopera projekt i samarbete med Högskolan för Scen och Musik och Göteborgs Operan, gjort ljudinstallation för utstälning på Valands Konsthögskola, skapat musik till kortfilmer och spelat konserter på piano och dragspel. Jag hade också arbetspraktik på filmstudio KMV i Bergsjön som filmmusikkompositör och ljudtekniker. Jag jobbade också som musiklärare på Al-Maarif Tvåspråksskola och som pianolärare på Sensus Musikhuset. De sista tre och halv år jag bode i Tyskland och jag fortsatte att arbeta som pianolärare. Jag har också jobbat som frilansande kompositör i Tyskland, med musik och ljuddesign för kortfilmer och videospel. Under denna tid jag har också spelat flera konserter med min egen musik på piano, dragspel, zither och andra instrumenter, i Sverige, Tyskland, Japan och Taiwan.

2. Hur känns det att börja jobba här?
Det känns trevligt att börja jobba på Musikskolan Gislaved! Jag tycker att Gislaved är en mycket intressant kommun med ett rikt kulturliv och många möjligheter.

3. Vad har du för förväntningar?
Jag ser fram emot att vara en del av kulturlivet i Gislaved, inte bara som lärare utan också som musiker och kompositör. Jag förväntar mig att lära känna andra lärare och musiker, samarbeta och inspirera varandra. Jag förväntar mig också en inspirerande och trevlig arbetsmiljö som jag redan delvis har sett under mitt korta besök på Musikskolan Gislaved.

JULKUL

Mot slutet av höstterminen ger sig Musikskolans lärare ut på turnè till kommunens låg- och mellanstadieskolor. Så även i år. Tre gäng med musiklärare gör 15 konserter under två dagar. Se bilder här: fotograf Annika Björkenbo.

SÅNGARNAS JULKONSERT

Måndag 18 dec kl 18.30 i Konsertsalen är det dags för Musikskolans sångelever och Estetiska programmets sångelever att ha en konsert där man kan få höra många fina stämningsfulla julsånger. Entré 50 kr. För vuxna. Ungdomar och barn gratis. Varmt välkommen!

 

KONSERT MED GISLAVED MINI DRUM CORPS

Ikväll 17.30 är det slagverkskonsert i Gislesalen med Gislaved Mini Drum Corps. Ledare är Kent Lindén, Alexander Kroon och Marcus Gunnarsson. Orkestern består av pianoelever som spelar olika malletinstrument, samt slagverkselever. Solist är också Albin Nordström. Varmt välkommen!

STRÅKARNAS JULCAFÉ

På fredag är det dags för stråkarnas årliga julcafé. Fint hemlagat godis och goda bakverk finns att köpa i Konsertsalen från kl. 17.30. Konserten startar kl 18.30, där tre av Musikskolans stråkorkestrar medverkar. Varmt välkommen!

BLÅSKONSERT

Traditionsenligt avslutades terminen för blåsorkestrarna Symphonic Band och Symphonic jr med en julkonsert i Konsertsalen, Gislaved. Med på konserten var också Gislaved Westbo Musikkår. Musikskolans Blåslärare medverkade också med att spela ett stycke för sina elever. Se bilder här från konserten: fotograf: Sven Liljegren.

SUZUKIKONSERTER

 

Missa inte Musikskolans yngsta elevers julkonserter! På måndag kväll är det dags för Suzukieleverna fiol och cello att ha sin julkonsert, och på onsdag kväll är det Suzukipianisternas tur att spela upp. Suzukimetoden är en pedagogik där man lär sig spela på gehör och också tidigt tränas i att spela tillsammans. Konserterna är i Gislesalen på Musikskolan i Gislaved. Bilden ovan är från förra årets julkonsert. Varmt välkommen!

 

 

 

 

 

 

 

 

JULKONSERTER!

Nu drar det ihop sig till julkonserter i Musikskolans regi. Stämning och julmys utlovas! Varmt välkommen!

Tors 30 nov kl 18.30 Konsertsalen. Symphonic Jr, Symphonic Band, Gislaved Westbo Musikkår.
Fre 1 dec kl 16.00 Torghuset. Musikskolans pianoelever.
Mån 4 dec kl 18.00 Gislesalen. Suzukigrupperna fiol och cello.
Ons 6 dec kl 18.00 Gislesalen. Suzukigrupperna piano                                                               Tors 7 dec kl 17.30 Gislesalen. Gislaved Mini Drum Corps och drillflickor.
Fre 8 dec kl 18.30 Konsertsalen. Con Brio, Vivace, Stråkorkestern. Café öppnar 17.30.
Mån 18 dec kl 18.30 Konsertsalen. Sångelever Musikskolan och Estetiska programmet.

KONSERT I TORGHUSERT

I måndags kväll höll tre av Musikkolans ensembler en konsert i Torghuset, Smålandsstenar. Medverkande var Skye Crofters, med Mats Nyström som ledare, sånggruppen Ella´s, som leds av Maria Nordström och Jazzensemblen, med Magnus Karlsson som ledare. Se bilder här: fotograf Maria Nordström.

PIANOKVÄLL I GISLESALEN

I torsdags kväll var det dags för några av musikskolans pianoelever att spela upp. Det bjöds på ett varierat programmet med såväl klassiska till populärmusik. Ett tjugotal musikskoleelever deltog. Se bilder här: Fotograf Maria Nordström 1-4. Ann-Cathrine André 5-6.

 pianoelever på pianokvällen

 Ebba Hulebo

 Albin Nordström

Emanuel Wickström

 Jonathan Lundin

 Jasmine Ölander

KONSERT I TORGHUSET

På måndag kväll är det konsert i Torghuset, Smålandsstenar. Då blir det underhållning av tre av Musikskolans ensembler. Folkmusikgruppen Skye Crofters under ledning av Mats Nyström spelar svängig irländsk folkmusik. Sånggruppen Ella’s, med Maria Nordström som ledare, sjunger och Magnus Karlssons Jazzensemble spelar. Missa inte denna musikstund! Fri entré! Välkommen mån 20 nov kl 19.00.

PIANOKVÄLL

Gillar du vacker pianomusik? Då ska du komma till Gislesalen på Musikskolan på torsdag kväll 16 nov kl 19.00. Pianoelever från Musikskolan och estetiska programmet underhåller. Fri entré! Välkommen!

KONSERT MED UNGA MUSIKER
Det var en lyckad konsert i Konsertsalen i torsdags kväll i Konsertsalen, Gislaved med fem av de unga musiker som fått Solveig och Lennart Daviidssons musikstipendium 2016 och 2017. Veronika Lorentzson, musikskolechef, var kvällens konferencier. Ingrid Andersson, fiol spelade Ave Maria av Bach/Gounod och och sjöng Vart du är går av Strömstedt. Felix Svensson spelade Concertino av L-E Larsson för trombon och sjöng Psaltare och lyra av Nordqvist och Lungi dal Caro bene Av Sarti. Därefter spelade Johanna Nordliden Largo ur Sonata i g-moll av Eccles och Elégie av Fauré. Kalle Nilsson sjöng Falling slowly Hansard och Long black weil, en traditionell Irlänsk låt. Kvällen avslutades med Manfred Josefsson på slagverk i jazzlåtarna Stella By Starlight och Footprints. På bilden stipendiaterna tillsammans med Solveig och Lennart Davidsson.

UTBILDNINGSMÄSSA MED SHOW!
Många av Musikskolans elever väljer estet musik på gymnasiet. Idag är det utbildningsmässa på Gislaveds gymnasium. Start kl 18.00, För dig som vill höra musik och se vad eleverna på estet musik gör, så underhåller ES ensemble och ESkören i C115 samt 1830 i Samlingssalen. Kl 20.00 blir det en festlig avslutning med Esteternas Show i Glashuset. Obs lokal! Välkommen! På bilden estettreorna som övar till showen. Fotograf Krister Karlsson, som är lärare i ämnet estetisk kommunikation.

KONSERT MED UNGA MUSIKER
Torsdag 9 nov kl 18.30 i Konsertsalen Gislaved, kan man få höra fem unga lovande musiker, som fått Solveig och Lennart Davidssons Musikstipendium 2016 och 2017. Detta musikstipendium på 12 500 kr vardera, utdelas som uppmuntran till några välförtjänta ungdomar som fått sin skolning i Musikskolan Gislaved. Nu blir det alltså tillfälle att få lyssna till några av de som fått detta Musikstipendium.

Veronika Lorentzson, musikskolechef, kommer att berätta om stipendiet och om ungdomarna, vad de studerar nu och om deras framtidsplaner. Medverkande musiker är Ingrid Andersson, fiol och sång, Felix Svensson trombon och sång, Johanna Nordliden, cello, Karl Nilsson, sång och Manfred Josefsson, slagverk. Några av dessa tidigare musikskoleelever kommer att spela tillsammans med sina tidigare lärare. Programmet är mycket varierande med allt ifrån lugna popballader till klassiskt och jazz. De unga musikerna kommer också att musicera några låtar tillsammans.

Varmt välkommen till denna konsert!

MUSIKALRESA TILL SPIRA

Musikskolans sångelever tillsammans med Esteteleverna från musikprogrammet Gislaveds gymnasium, gjorde i torsdags en resa till Spira, Smålands musik och teater, Jönköping, för att se musikalen Les Miserables. En lyckad resa som gav eleverna en fin musikalupplevelse. Föreställningarna har varit utsålda och har fått mycket goda recensioner. Eleverna satt högt upp på andra raden, men hade bra ljudupplevelse. Bilden, tagen av Krister Karlsson, strax före föreställningen.

 

PIANOMUSIK I EQUMENIAKYRKAN

I onsdags var det dagledigträff i Equmeniakyrkan i Smålandsstenar. Där bjöd några av musikskolans pianoelever på underhållning. Se bilder här: fotograf Bild 1 och 2; Birgitta Johansson.. Bild 3 Ann-Cathrine André.

Bild 1 Hanna Svedberg spelar 4händigt piano med sin lärare Ann-Cathrine André. Bild 2 Ebba Hulebo. Bild 3 Equmeniakyrkan.

TRE SOLISTER OCH TRE ENSEMBLER

Var temat för stråkkonserten i Gislesalen igår. Se bilder här:. Fotograf Annika Björkenbo.

SUZUKIUPPSPELNING

Det var dags för Suzukielever Teodor Johansson att visa upp sina färdigheter för att få ett diplom för Suzuki 1, som innebär att man kan spela upp 10 musikstycken. Pianolärare är Lillemor Gradin. Teodors mamma Camilla presenterar. Fotograf: Lillemor Gradin.

KONSERT MED UNGA MUSIKER!

Tors 9 nov kl 18.30 i Konsertsalen, Gislaved kan du få höra några av de unga duktiga musiker som fick Solveig och Lennart Davidssons Musikstipendium 2016 och 2017. Välkommen!

KONSERT I GISLESALEN

På onsdag 25 oktober kl 18.30 blir det konsert i Gislesalen med tre av Musikskolans stråkensembler; Gislaveds Kammarorkester, Vivace och en celloensemble. På konserten medverkar också tre solister; Hedvig Forsberg på cello och Emilia Muncan och Adina Björkenbo på fiol. Missa inte detta!

BESÖK AV MUSIKSKOLANS KONTAKTPOLITIKER

Musikskolan har några kontaktpolitiker från Barn-och utbildningsnämnden. Vi passade på att ställa några frågor till dem.

1. Hur var det att besöka musikskolan?
2. Har du själv varit elev i musikskolan?
3. Spelar eller sjunger du eller har ett aktivt musikintresse?
4. Hur ser du på framtiden för Musikskolan i Gislaveds kommun?

Först att svara är Inga-Maj Eleholt (C), 2:e vice ordförande i Barn-och utbildningsnämnden. På andra bilden ser vi Inga-maj spela curling.

            

1. Det är alltid lika roligt att besöka musikskolan och höra om verksamheten och få ett smakprov av våra duktiga elever.
2. Jag har själv först spelat blockflöjt sedan klarinett och piano inom musikskolan. Sjungit i kör har jag gjort sedan 8 års ålder, men inom svenska kyrkan och senare i livet även i fristående ensembler.
3. Jag sjunger fortfarande i kör i tre olika konstellationer. Västbo oratoriekör, Långaryd-, Landeryds kyrkokör och C&Hör kören (en samling centerkvinnor som träffas och sjunger en gång i månaden).
4. Jag ser ljust på framtiden för musikskolan i Gislaved och jag kommer personligen att kämpa för den med näbbar och klor.

Kontaktpolitiker är också Magdalena Holm, (M), ledamot i Barn-och utbildningsnämnden.

1. Det var väldigt trevligt och man känner sig välkommen.
2. Nej,tyvärr. Där jag kommer ifrån fanns det ingen musikskola.
3. Samma svar som nr 2.
4. Jag hoppas att den fortsätter att drivas med samma engagemang, som idag och så många barn så möjligt får chansen att upptäcka och utveckla sitt musik intresse.

Kjell Olsson (S), är också ledamot i Barn-och utbildningsnämnden. Här är hans svar:

1 Mycket trevligt och lärorikt.
2 Nej.
3 Musikintresse.
4 Ser ljust ut med den positiva inställningen jag upplevde på musikskolan.

KONSERT PÅ BIBLIOTEKET

På onsdag 18 oktober kl 18.00 spelar musikskoleelever till Mats Nyström, Lena Björn och Ann-Cathrine André på biblitekeket i Burseryd. Välkommen!

HÖSTKONSERT MED MUSIKKÅR OCH SYMPHONIC JR.

Missa inte höstkonsert med Gislaved Westbo Musikkår, tors 26 oktober kl. 19.00 i
Konsertsalen, Gislaved. Inträde är 100 Kr för vuxna, 50 kr för barn/stud. Musikskolans blåsorkester Symphonic Junior är förband. Konserten har temat ”Musik runt jorden på 60 minuter”.  Dirigent för musikkåren är Jan Mogren.

LYCKAD VÄRLDENSBARNKONSERT

Vid torsdagens konsert i Torghuset, Smålandsstenar till förmån för Radiohjälpens insamling ”Världens Barn” insamlades 3917 kr. Konserten var ett samarrangemang mellan Musikskolan Gislaved och Lions Smålandsstenar. Gislaveds Manskör, med dirigent Annette Rundberg inledde konserten. Därefter spelade pianisten Marcus Gunnarsson ett solostycke för piano. Klarinettensemblen Caprice, som leds av Bodil Axelsson spelade och det framfördes också solosång av Linnea Hagesjö. Musikskolans ensembler Skye Crofters och Världsmusikorkestern, under ledning av Mats Nyström avslutade konserten. Stellan Paulsson från Lions Smålandsstenar informerade om insamlingen Världens Barn. Se foton från konserten: fotograf Veronika Lorentzson.

DRILLFLICKOR TILL GISLAVED DRUM CORPS

Gislaved Drum Corps söker nya drillflickor!
Mån 2 okt kl.18.00-19.00. Samling vid Glashusets huvudentré. Kom i träningskläder. Anmälan till Musikskolan@gislaved.se Drillflickorna tränar på måndagar 18.00 – 20.00. Inga förkunskaper krävs. Som drillflicka får du lära dig att drilla men även att dansa, olika flagg- och pomponsprogram och samba. Gislaved Drum Corps är en slagverksorkester med drillflickor. Drillflickorna är med och uppträder på Gisledagarna, KanELEValen, 6:e juni och andra spelningar runt om i Sverige samt en utlandsresa. För mer information gå in på www.gislaveddrumcorps.se

KONSERT FÖR VÄRLDENS BARN

LYCKAD NORGERESA FÖR GDC

Gislaved Drum Corps deltog den gångna helgen i en musikfestival i Norge. Varje år gör orkestern en utlandsresa och i år hade man valt att åka till Oslo. Under 4 dagar genomförde orkestern flera konserter och deltog, tillsammans med 110 andra orkesterar, i musikfestivalen ”Tusenfrydstevnet” utanför Oslo. Det är den 27:e gången som orkestern gjorde en utlandsturné. Tidigare har orkestern spelat i bland annat Tyskland, Frankrike, Spanien och Irland. Gislaved Drum Corps representerade Gislaveds kommun som enda svenska orkester. Förutom festivalen ”Tusenfryd-stevnet” strax utanför Oslo, genomförde orkestern också en mycket välbesökt konsert på ”Studenterlunden” intill Karl-Johans Gate nära slottet i centrala Oslo. På resan deltar cirka 50 orkestermedlemmar, föräldrar och ledare. Ledare för Gislaved Drum Corps är slagverkslärarna Kent Lindén och Alexander Kroon. Med på resan var också tio drillflickor. Tillsammans med orkestern bjöd man på konsert- och marschprogram med samba, populärmusik och marschmusik.
Se bilder här. Fotograf Håkan Pettersson.

TURNÉDAGS!

I eftermiddag var det dags för Gislaved Drum Corps att packa turnébussen och ge sig av till Norge. Se bilder här:

GISLAVED DRUM CORPS TILL NORGE!

Bilder på orkestern Gislaved Drum Corps från årets Gisledagar. Fotograf Veronika Lorentzson.

På torsdag åker Musikskolans slagverkorkester Gislaved Drum Corps till Norge. Varje år gör orkestern en utlandsresa och i år har man alltså valt att åka till Oslo. Orkestern kommer att under 4 dagar genomföra flera konserter, men också att delta med 110 andra orkesterar i en orkesterfestival;'”Tusenfrydstevnet” utanför Oslo.

Det är den 27:e gången som man gör en utlandsturné. Tidigare har orkestern spelat i bland annat Tyskland, Frankrike, Spanien och Irland.

Den här gången kommer Gislaved Drum Corps att representera Gislaveds kommun som enda svenska orkester bland 110 medverkande norska orkestrar, så kallade ”Skolekorps”.

Förutom festivalen ”Tusenfryd-stevnet” strax utanför Oslo, gör orkestern också en konsert på ”Studenterlunden” intill Karl-Johans Gate nära slottet i centrala Oslo.

På resan deltar cirka 50 orkestermedlemmar, föräldrar och ledare. Ledare för Gislaved Drum Corps är slagverkslärarna Kent Lindén och Alexander Kroon.

Med på resan var också tio drillflickor. Tillsammans med orkestern bjuder man på ett varierat och fartfyllt konsertprogram med samba, populärmusik och marschmusik.

STUDIEBESÖK FRÅN DANMARK

Idag fick vi besök från Danmark på Musikskolan. Det var en delegation från den danska kommunen Dragör. Deras skol- och kulturchef tillsammans med sin ledningsgrupp ca 10 personer besökte Musikskolan, där musikskolechef Veronika Lorentzson informerade om verksamheten. Det bjöds också på musikunderhållning av Adina Björkenbo, som går på Estetiska programmet musik. Ann-Cathrine André ackompanjerade på pianot till Adina som spelade fiol och sjöng. Fotograf kulturchef Magnus Jonsson.

VÄLKOMMEN VERONICA!

Musikskolan har fått projektpengar för att projektanställa en musiklärare som under ett år ska ha musikstunder i kommunens förskoleklasser. Vi välkomnar Veronica Grundström från Gislaved, som kommer att sjunga och spela med barnen i förskoleklass. Vi ställde några frågor till Veronica:

1. Vad har du gjort innan du kom till Gislaveds Musikskola?

Jag är utbildad fritidspedagog sen 26 år tillbaka och har arbetat 12 år på fritidshem i Anderstorp och därefter ca 14 år på Parkgårdens förskola i Gislaved.

2. Hur känns det att börja jobba här?

Musikskolan känns som en mycket trevlig och bra arbetsplats. Det känns spännande och roligt med det projekt jag blivit anställd i!

3. Vad hoppas du på?

Det kommer bli ett utvecklande och lärorikt år för mig och det hoppas jag det blir även för dem jag kommer att möta i verksamheten. Jag hoppas på mycket sång- och musikglädje.

 

VÄLKOMMEN SVEN!

Under ett år kommer saxofonläraren Sven Liljegren, från Vetlanda att vikariera som saxofonlärare. Sven kommer också att hjälpa till med våra blåsorkestrar. Varmt välkommen säger vi och hoppas att Sven ska trivas hos oss! Vi ställde några frågor till Sven:

1. Vad har du gjort innan du kom till Gislaveds musikskola? 

Har jobbat på Vetlanda musikskola i 28 år.

2. Hur känns det att börja jobba här?

Ser väldigt mycket fram emot att få undervisa i Gislaved.

3. Vad hoppas du på?

Hoppas att alla elever skall känna att jag lär dem något roligt och viktigt.

 

VÄLKOMMEN ADAM!

Vi välkomnar vår nye trombonlärare Adam Axelsson som ska vikariera under ett läsår för Johanna Andersson. Adam gick på estetiska programmet på Gislaveds gymnasium och bodde då i Smålandsstenar. Vi ställde några frågor till Adam och hoppas att han ska trivas hos oss på Musikskolan!

1. Vad har du gjort innan du kom till Gislaveds musikskola? 

Jag har precis gått två år utav fem på lärarutbildningen, på Musikhögskolan Ingesund. Och nu tänkte jag ta ett studieuppehåll för att jobba.

2. Hur känns det att börja jobba här?

Det känns helt fantastiskt, det kommer bli ett väldigt roligt år där jag får lära känna och träffa elever, kollegor samt prova på mitt framtidsyrke.

3. Vad hoppas du på?

Att jag själv utvecklas och bli mer erfaren i min lärarroll.

SKOLAVSLUTNINGAR

Denna veckan har det varit skolavslutningar. Musikskolans elever deltar med sång och musik och i Anderstorp marscherade slagverks- och blåselver från Ekenskolan och Töråsskolan. Se bilder här:

 

PIANOAVSLUTNING I TORGHUSET

Vårterminen avslutades för Musikskolans pianoelever med en vårkonsert i Torghuset, Smålandsstenar, för föräldrar och anhöriga. På bilden spelar Isak Skottestad ”Dolly Suite” av Gabriel Fauré för fyrhändigt piano, med sin lärare Marcus Gunnarsson.

MUSIKLÄGER

Gillar du musik och går i klass 4-6? Då ska du söka till Musikskolans sommarläger! Läs mer här:  www.gislaved.se/sommarliv

PIANOAVSLUTNING

Pianoeleverna i Smålandsstenar samlas på torsdag till en avslutning där man spelar för varandra. Torghuset t juni kl 16.00. Välkommen!

MUSIKSKOLAN PÅ GISLEDAGARNA

Sol och folkfest var det i Gislaved på Gisledagarna. Musikskolan medverkade med Parad av Gislaved Drum Corps med drillflickor, Gislaved Mini Drum Corps med drillflickor och flera olika rockband på scenen. Se bildspel här: Fotograf Veronika Lorentzson.

 

MELODIKRYSS MED BLÅSORKESTER

Blåsorkestrarna Symphonic Band och Symphonic jr anordnade en kväll med melodikryss i Konsertsalen. Nybörjarblåset och Bellmanblåset medverkade också. Se bilder här: fotograf Johanna Andersson bild 1-3, Veronika Lorentzson bild 4-6

SKOLKONSERT MED STRÅKORKESTRAR

I fredags inbjöds alla elever i årskurs 1 i Gislaved till en konsert i Gislesalen. Det var orkestrarna Con Brio och Vivace som stod för konserten. Efter konserten åkte orkestrarna på en vårutflykt, som gick till Borås där de bowlade och slutligen landade vi på Göteborgsoperan där man såg föreställningen 1967! På bilderna syns ledarna för stråkorkestrarna, Jane Petersson, Annika Björkenbo, Jonny Johansson, Frida Persson och Staffan Lindqvist. Samtliga verksamma som stråklärare på Musikskolan. Se bilder från konserten här: Bild 1-4 fotograf Veronika Lorentzson, ljudklipp samt bild 5-7 Annika Björkenbo.

YOUNG VOICES KÖRCAFÉ

Musikakolans kör Young Voices sjöng på Citykonditoriet i Gislaved. Cafébesökarna fick lyssna på en knippe vårsånger och lite annat från körens repetoire. Ledare för kören är Margaretha Karlsson. Se bilder här: fotograf Veronika Lorentzson.

SUZUKIS VÅRKONSERT

I slutet på varje vårtermin samlas Musikskolans alla Suzukielever till en Vårkonsert. Så även i år! Det blev en fin konsert med många duktiga musikanter, allt ifrån de allra yngsta, 5-6 åringarna, till de som spelat några år. Suzukimetoden bygger på gehörsinlärning och att tidigt tränas i samspel. Metoden, som kommer från Japan, introducerades i Sverige på 70-talet av Gislavedssonen Sven Sjögren. Musikskolan i Gislaved var en av de första i Sverige att anamma denna metod. Lärare nu är på fiol Staffan Lindqvist och Frida Persson, cello Jane Petersson och piano Lillemor Gradin. Se bilder från vårkonserten här. Fotograf Veronica Lorentzson.

LUNCHKONSERT

På fredag 19 maj kl 1200 kan man höra fin gitarrmusik vid lunchen! Det är några av Musikskolans och Estetiska programmets gitarrlärare; Mats Nyström, Stefan Petzén och Magnus Karlsson som underhåller på Restaurang Matkulturen, Glashuset i Gislaved. Bokning av lunch tel 0371-82930. Restaurangen drivs av Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Gislaveds Gymnasium.

MELODIKRYSS!

Gillar du att lösa melodikryss? Då ska du absolut komma till Konsertsalen på torsdag kväll. Då är det konsert med Musikskolans blåsorkestern Symphonic Jr, där det också finns möjlighet för publiken att lösa melodikryss. Orkestern spelar och årets nybörjare är gästartister. Ledare för orkestern är Lena Björn och Katrin Westerlund. Välkomna till konsertsalen på torsdag kl 18.00!

VÅRKONSERT MED SUZUKI

Tisdag 16 maj kl 1830 är det vårkonsert för Musikskolans Suzikielever i Konsertsalen, Gislaved. Det är fiol, cello och pianoelever som spelar upp. Välkommen! Nedan en bild från Suzukispeldagen i februari. Fotograf Ann-Charlotte Claesson.

LYCKAD TYSKLANDSRESA

Det blev en lyckad resa till Tyskland och även en mycket uppskattad konsert med gitarrorkestern och kammarorkestern i Paul Gerhardkyrkan i Lübeck i helgen. Kyrkans organist Michael Hantke, hälsade orkestrarna välkomna och tackade även efteråt för en väl genomförd konsert. Förutom att göra en konsert hann man också med en båttur på kanalerna i Lübeck, samt en stadsvandring. Se bilder från resan och konserten här: Fotograf: Annika Björkenbo.

   

GITARRORKESTERN OCH KAMMARORKESTERN I TYSKLAND

Råkar du befinna dig i Lübeck i Tyskland i kväll kan du få lyssna till Musikskolans duktiga orkestrar Gitarrorkestern och Kammarorkestern. De är nämligen i Lübeck för att spela i Paul Gerhardkyrkan i Lübeck. Med på resan är också en celloensemble. Konserten bjuder på fina popballader, klassiska stycken och svensk folkmusik. Läs mer på Paul Gerhardkyrkans hemsida: http://www.paul-gerhardt-gemeinde-luebeck.de/event/3160731

På bilden Gislaveds Kammarorkester. Fotograf: Annika Björkenbo.

KROKIKONSERT MED DA CAPO

I torsdags kväll bjöds det på en annorlunda konsert i Konstfabriken, f d Gummifabriken, Gislaved. Lokala konstföreningar och konstnärer hade bjudits in för att måla kroki ackompanjerade av celloensemblen Da Capo, som leds av celloläraren Jane Petersson. Några solodanser framfördes av dansaren Johan Lööf till musik av celloensemblen och även till en solosvit i d- moll av J S Bach, som spelades av Jane Petersson. Dansläraren Andrea Donoso-Lillo hälsade välkommen och tackade även de medverkande för en fin kulturupplevelse utöver det vanliga. Se bild nedan.

 

SÅNGKONSERT I GISLESALEN

Det har varit sångkonsert i Gislesalen i veckan som gick. Sånglärarna Annette Rundberg, Maria Nordström och Urban Björn samlade sina sångelever. Musikskolans kör, som leds av Margaretha Karlsson, medverkade också. Fullsatt i Gislesalen och härlig sångglädje! Se bild. Fotograf Veronika Lorentzson.

VÅRKONSERT I BURSERYD

Igår var det för andra året i rad en vårkonsert på biblioteket i Burseryd. Konserten var ett samarbete mellan Kulturförvaltningen och Musikskolan. Bibliotekarie Daniel Onaca hälsade välkommen och därefter följde ett program med bleckblåselever och pianoelever. Jan Mogren, bleckblåslärare i Musikskolan, hade med några elever och också sin nybörjarblåsgrupp som spelade några stycken och Ann-Cathrine André hade med några av pianoeleverna. Tidigare skolchefen och rektorn Bengt Aronsson tackade eleverna för en väl genomförd konsert. Se bilder här:

MUSIK PÅ BIBLIOTEKET

I kväll är det musik på biblioteket i Burseryd. Det är bleckblåselever och pianoelever från  från Bureskolan och några elever från Skeppshultsskolan som spelar. En blåsgrupp under ledning av Jan Mogren spelar också. Välkommen till Burseryds bibliotek kl 18.00.

KONSERT MED KROKI

Celloensemblen Da Capo under ledning av Jane Petersson, har ett samarbete med bildeleverna som går sista året på bildprogrammet och danseleverna på dansprogrammet, Gislaveds gymnasium. Bildeleverna kommer att visa krokimålningar och danseleverna flera koreografier. Kom och se och lyssna på en spännande konsert på torsdag kväll på konstfabriken kl 18.30.

MELODIKRYSS!

Gillar du att lösa melodikryss? Då ska du absolut komma till Konsertsalen på torsdag kväll. Då är det konsert med Musikskolans blåsorkestern Symphonic Jr, där det också finns möjlighet för publiken att lösa melodikryss. Orkestern spelar och årets nybörjare är gästartister. Ledare för orkestern är Lena Björn och Katrin Westerlund. Välkomna till konsertsalen på torsdag kl 18.00!

SÅNGKONSERT!

PÅ onsdag kväll möts sångarna i Musikskolan och eleverna som har sång som tillval på estetiska programmet, Gislaveds gymnasium, till en sångkväll. Missa inte att få höra vårsånger, sånggruppen Elia’s och mycket annat. Släpp sångarne loss, det är vår! Välkommen!

INSPIRATIONSKVÄLL TRUMMOR I FOKUS.

Vill du veta mer om hur det är att spela slagverk? Kom och ställ frågor på onsdag kväll i Glashuset/Kulturplatån. Inspirationskvällarna är ett samarbetsprojekt mellan Musikskolan och Kulturförvaltningen. Kvällens gäst är slagverksläraren Alexander Kroon.

.

GITARRFEST I TORGHUSET

Ett säkert vårtecken är Gitarrfesten i Torghuset, som samlar 100 gitarrister från Musikskolan. Även i år hölls denna gitarrfest, med god publiktillströmning och god stämning på alla sätt och vis. På bilden spelar alla tillsammans den kända rocklåten ”Smoke on the Water”. Fotograf Veronika Lorentzson.

STIPENDIEUTDELNING

Vid Gislaved Symfoniorkesters konsert i helgen delades Solveig och Lennart Davidssons musikstipendium ut till fyra välförtjänta musikskoleelever. Stipendiet som är på 50 000 kr delades av följande ellever: Erik Lyding, elbas, Johanna Norrliden, cello, Felix Svensson sång och trombon och Manfred Josefsson, slagverk. Här nedan bilder från stipendieutdelningen. Från vänster Johanna Norrliden, Manfred Josefsson, Felix Svensson, Solveig och Lennart Davidsson. Erik Lyding kunde inte närvara vid utdelningen. Fotograf Veronika Lorentzson.

BLÅSMUSIK I HEMBYGDSPARKEN

Våren hälsades traditionsenligt välkommen med blåsmusik idag i Gislaved. Musikskolans blåsorkester Symphonic Band besökte Hembygdsparken i Gislaved, där man spelade tillsammans med Gislaved Westboro Musikkår. Ledare för Symphonic Band är Johannna Andersson och Krister Karlsson. Ledare för musikkåren är Jan Mogren. Se bilder här: Fotograf Johanna Andersson.

INSPIRATIONSKVÄLL

Vill du veta mer om hur det är att spela klaviatur och sjunga? Kom och ställ frågor på onsdag kväll i Glashuset/Kulturplatån. Inspirationskvällarna är ett samarbetsprojekt mellan Musikskolan och Kulturförvaltningen. Kvällens gäst är Rebecca Hietala.

”STRÅKGALA” MED 5 ORKESTRAR!


onsdag 3 maj kl 18.30 är det ”Stråkgala” i Konsertsalen, Gislaved.
Då medverkar Musikskolans samtliga fem stråkorkestrar; Fair Play, Stråkorkestern, Con Brio, Vivace och Kammarorkestern.

Orkestrarna, som tillsammans är närmare 90 personer, spelar musik från vitt skilda genrer. Allt från den svenske 1700-talstonsättaren Johan Helmich Roman till Beatles. En hel del nykomponerad musik av vår egen fiollärare och huskomponist Jonny Johansson, kommer också att spelas. För de yngsta stråkeleverna är det deras allra första konsertframträdande! Eleverna spelar fiol, altfiol, cello och kontrabas.

Varmt välkomna till en omväxlande och svängig konsert! På bilden orkestern Con Brio. Fotograf Jonny Johansson

GITARRFEST med 100 gitarrer!

Fredag 28 april kl.19.00 träffas gitarreleverna i Gislaveds musikskola traditionsenligt till en årlig ”Gitarrfest” i Torghuset, Smålandsstenar. Då samlar Musikskolans gitarrlärare sina gitarrelever, för att de ska få inspirera varandra genom att musicera i olika grupper och som solister. Det bjuds på ett varierat program där olika musikstilar är representerade. Bland annat spelar musikskolans Gitarrorkester, under ledning av gitarrlärarna Bernt Lundgren och Urban Björn. Gitarrorkestern startades 1995 av dessa båda gitarrlärare och orkestern är alltjämt mycket aktiv. År 2000 gav man ut en CD-skiva med namnet ”Plink-Plonk”, som rönte stor uppmärksamhet när den kom, eftersom det var den första skivan med gitarrorkester i Skandinavien. Skivan har sålts i över 1500 ex i 9 olika länder. Gitarrorkestern finns att lyssna på på Spotify. Se bild, som också är skivomslag på Gitarrorkestern. Fotograf Ingemar Schön.  Nästa vecka åker Gitarrorkestern tillsammans med Gislaveds Kammarorkester till Lübeck i Tyskland, där man bland annat gör en konsert i Paul Gerhardtkyrkan. Kvällen bjuder också på irländsk folkmusik med gruppen Skye Crofters, som leds av gitarrläraren Mats Nyström. Allt som allt är det cirka 100 gitarrelever, såväl nybörjare som äldre elever, som bjuder på ett varierat program med rock, jazz, klassiskt och folkmusik. Som sångsolister medverkar bland andra eleverna Signe Steen och Pontus Rudolfsson. Kvällen avslutas med den kända rocklåten ”Smoke on the Water”. Entré: 60 kr vuxna/barn 20 kr. Välkommen!

INSPIRATIONSKVÄLL GLASHUSET

På onsdag är det dags för spelsugna gitarrister att mötas till en inspirationskväll på Glashuset/ Kulturplatån. Kvällens gäst är Per Wallin som spelar och berättar.  Fri entré. Välkommen!

SYMPHONIC BAND PÅ FRÖLUNDA KULTURHUS

I helgen besökte vår blåsorkester Symphonic Band Göteborg. Första anhalt var Kulturskolan på Hisingen där man träffade en blåsorkester och övade ihop under fredagen. På lördag morgon åkte de båda orkestrarna till Frölunda Kulturhus, där man gjorde en gemensam konsert. Ledare för Symphonic Band är trombonlärare Johanna Andersson och saxofonläraren Krister Karlsson. Med på resan var även flöjtläraren Lena Björn och Per Ericsson, saxofonlärare från Värnamo Kulturskola. Utbytet mellan kde båda orkestrarna var mycket givande och gav mersmak till mera samarbete. Bilderna är från konserten på Frölunda kulturhus. Fotograf Johanna Andersson.

PIANOPRALINER I GISLESALEN

”Pianopraliner” var namnet på Musikskolans pianokväll i Gislesalen. Flera kända pianoklassiker spelades av de lite äldre pianoeleverna. På övre bilden de deltagande eleverna med sina pianolärare. Undre bilden från vänster Hanna Carlsson, pianolärare Olga Gröndahl, Jasmine Ölander och Anna Alm. Fotograf Veronika Lorentzson.

PIANOPRALINER

Torsdag kväll kl. 1900 i Gislesalen är det pianokväll med Musikskolans äldre pianoelever.  Det bjuds på ”pianopraliner” d vs kända, vackra pianostycken. Välkommen!

GÖTEBORGSRESA FÖR SYMPHONIC BAND

På fredag åker Musikskolans Blåsorkester SYmphonic Band till Göteborg för att tillsammans med en blåsorkester från Göteborgs musikskola, träna tillsammans och senare på lördagen göra en konsert på Frölunda torg. Orkestern leds av Johanna Andersson, trombonlärare och Krister Karlsson, saxofonlärare. Bilderna nedan på orlestermedlemmar vid en inspelningsdag i Musikskolans studio. Fotograf Johanna Andersson.

INSPIRATIONSKVÄLL- BANDET I FOKUS

I ett samarbete med Kulturplatån erbjuder Musikskolan en inspirationskväll i Gislesalen   Onsdag 12 april med start kl 15.30. Inbjudare är Karin Jonsson och Magnus Engström, som arbetar med integrationsprojekt i Musikskolans regi. För dig som vill veta mer om hur det är att spela i ett band. Några elever från Estetiska programmet medverkar. Det kommer att anordnas fler inspirationskvällar framöver. Nästa inspirationskväll är onsdag 19 april kl 18.00 i Glashuset, Kulturplatån. Då får vi besök av basisten Jan Ekberg.

KLARINETTDAG

Varje år träffas Klarinetteleverna på Musikskolan och Estetiska programmet en lördag på våren för att ha Klarinettdag. Då spelar man tillsammans, har tävlingar, fikar och umgås. Ledare för dagen var klarinettlärarna Bodil Axelsson och Katrin Westerlund. På bilden några av de medverkande eleverna. Fotograf Bodil Axelsson.

FREDAGMUSIK I GISLESALEN

I fredags kväll var det rock, pop, folkmusik och jazzkväll i Gislesalen. Flera av musikskolans grupper visade upp sig. Först ut var ”Jazzbandet” under ledning av Magnus Karlsson. Därefter spelade Hampus Petersson (gitarr och sång) och Emil Åkerlund (elgitarr). Så fick publiken höra ”Magnus tjejband” Det bjöds också på soloinsatser av Frida Curenstam (sång) och Viktor Björkman (gitarr och sång). Ett rockband, ”The Clogs”, som leds av Michael Bogren spelade sedan. Kvällen avslutades med irländsk folkmusik, där gruppen ”Skye Crofters”, med ledare Mats Nyström, spelade. På bilden Mats Nyström med några av gruppmedlemmarna i Skye Crofters. Skye Crofters består av Joel Möller, Frida Curenstam och Axel Svedberg. Fotograf Lars-Johan Svedberg.

RYKANDE FÄRSKT!

Tis 4 april kl 17.30 är det konsert med nyskriven musik i Gislesalen, Gislaveds Musikskola. De unga kompositörerna kommer från Estetiska programmet på Gislaveds gymnasium och de ska nu presentera sina nykomponerade verk. Det är sju elever som har studerat ämet ”arrangering och komposition” för Krister Karlsson under innevarande läsår. De har haft som uppgift att skriva musik både för storband och stråkorkester. Den 4 april är det alltså en offentlig redovisning av det som är skrivet för stråkorkester. Medverkande stråkorkester är Gislaveds Kammarorkester under ledning av Annika Björkenbo. Eleverna presenterar och dirigerar själva! Samarbetet mellan Kammarorkestern och elever från Gislaveds gymnasium har hållit på under flera år och redovisas alltså nu på en konsert. Årets kompositörer heter Annie Broddås, Emma Fransson, Manfred Josefsson, Kirsten Orrahood, William Rudolfsson, Felix Svensson och Anton Tibratt, som samtliga går sista året på estetiska programmet. På bilden några medlemmar ur Gislaveds Kammarorkester, fotograf Annika Björkenbo.

MUSIKCAFÉ!

I onsdags kväll var det musikcafé i Burseryds församlingshem. Musikskolans elever underhöll och behållningen gick till Svenska kyrkans internationella arbete. Se bilder här: Fotograf Ann-Cathrine André. På bilden några av Mats Nyströms gitarrelever och pianoeleven Teodor Johansson.

MELODIKRYSS!

Gillar du melodikryss? Då ska du absolut inte missa Melodikryss med stråkorkestrarna Vivace och Con Brio i Gislesalen ons 29 mars kl 18.30. Kom och lyssna på våra duktiga stråkelever och gissa rätt på musikfrågor! På bilden stråkorkestern Con Brio som spelade på Musikskolans ”Öppet hus”. Dirigent Staffan Lindqvist. Fotograf Jonny Johansson.

 

GDC på tävling i Mölnlycke

Vår slagverksorkester Gislaved Drum Corps deltog i början av mars i en tävling i Mölnlycke för olika trumkårer. Tävlingen har namnet ”Indoor Percussion Europé” (IPE) i Mölnlycke. Trumkårer från olika musik- och kulturskolor var samlade för att delta i seminarier, Tattoo och tävla med varandra. ”Indoor Percussion Europé”(IPE), en tävlingsform som har sitt ursprung i USA. Tävlingsformen har även tagits upp i Europa och nu var det alltså dags för en deltävling för Skandinavien i Sverige. Se klippet ovan där GDC framträder.

PIANORESA

Sedan flera år gör musikskolans pianoelever en resa till Göteborgs musikhögskola, där vi går på en konsert med Thomas Rydfeldts pianoelever. Thomas är lärare på Musikhögskolan och driver projektet ”Unga pianotalanger”. På konserten deltar ungdomar i åldern 14-18 år som framför pianomusik från olika tidsepoker. Årets tema är att lyfta fram verk och kompositörer som inte spelas så ofta. Musik av såväl Amy Beach, Alberto Ginastera, Joaquín Turina, Selim Palmgren som Ludwig van Beethoven. Vi ser fram emot resan!

LYCKAD KONSERT MED MINIDRUM, DRILL OCH SYMPHONIC JR

Det var en lyckad konsert som eleverna i klass 2 och 3 på Eken-, Törås- och Ölmestadsskolan fick lyssna till. Konserten avslutades med att alla spelade Baja Samba tillsammans. Fotograf: Veronika Lorentzson.

SKOLKONSERT I SPORTHALLEN!

Imorgon fredag 17 mars kl 10.00-1040 inbjuder orkestrarna Symphonic Junior och Gislaved Mini Drum Corps med Drillflickor till en skolkonsert i Sporthallen, Anderstorp. Inbjudna är alla elever i klass 2 och 3 från Eken-, Törås- och Ölmestadsskolan. Eleverna bjuds på ett varierat, svängigt program, där också drillflickorna dansar till några låtar. Orkestrarna kommer att spela var för sig men också tillsammans. Symphonic Junior är en blåsorkester, där eleverna är i mellanstadieålder. Ledare är Lena Björn, Katrin Westerlund och Magnus Karlsson. Gislaved Mini Drum Corps är en slagverksorkester där medlemmarna spelar olika malletinstrument, som vibrafon, xylofon och klockspel, samt olika sorters trummor. Den orkestern leds av Alexander Kroon, Kent Lindén och Marcus Gunnarsson. Drillflickornas ledare är Jasmine Öhlander. Det är första gången man gör en miniturné i kommunen med dessa båda orkestrar tillsammans. Varmt välkommen till en annorlunda och spännande konsert!

ROTARYS MUSIKSTIPENDIUM

ROTARYS musikstipendium 2017 delades ut i går på Stipendiekonsert i Konsertsalen, Gislaved. Femduktiga musikelever fick musikstipendium. Det var ROTARYS musikstipendium på 3000 kr vardera, samt Eiron Anderssons musikstipendium på 6000 kr som delades ut till William Rudolfsson. Stipendiaterna från vänster William Rudolfsson, ESM14, sång, Pontus Rudolfsson, TET15, sång/gitarr, Evelina Josefsson, ESD14, sång, Albin Nordström, ESM15, slagverk, Philip Lundström, TET15, tvärflöjt. Stort GRATTIS! Fotograf: Veronika Lorentzson.

 

STIPENDIEKONSERT

Onsdag den 15 mars kl. 18.30 är det dags för den årliga Stipendiekonserten i Konsertsalen, Gislaved. Vid konserten kommer 2017 års musikstipendium från Gislaved Rotaryförening att delas ut till 4 välförtjänta musikskoleelever. Stipendiet är på 3000 kr vardera. Dessutom kommer Eiron Anderssons musikstipendium på 6000 kr att delas ut till en musikstuderande ungdom som stöd och uppmuntran till fortsatt muciserande. Medverkande orkestrar är blåsorkestern ”Symphonic Band”, Stråkorkestern ”Vivace”, ”Gislaveds Kammarorkester” och ”Gislaveds Gitarrorkester”. Dessutom framträder sånggruppen ”Ella´s”. Stipendiaterna kommer att spela och sjunga var sitt solostycke. Konserten är ett samarbete mellan Gislaved Rotaryförening och Gislaveds Musikskola.

LUNCHKONSERT I GLASHUSET

Idag spelade Musikskolans stråklärare på en lunchkonsert i Glashuset. Konserten hölls i samarbete med Restaurang Matkulturen. På bilden fr v:  Annika Björkenbo, Jonny Johansson, Staffan Lindqvist, Frida Persson och  Jane Petersson, samtliga stråklärare på Gislaveds Musikskola.

ÖPPET HUS!

I kväll var det öppet hus på Musikskolan. Många besökare kom för att lyssna på konserter och lektioner. Se bildsvep från kvällen här: Fotograf Jonny Johansson.

LUNCHKONSERT!

Musikskolans Stråklärare underhåller fredag 10 mars kl 11.30-12.00
på Restaurang Matkulturen. Restaurang Matkulturen serverar lunch som är tillverkad och serverad av elever på Gislaveds Gymnasiums Restaurang- och livsmedelsprogram. Bokning av lunch: Telefon 0371-829 30.
För mer info: gisgym.gislaved.se/restauranger/restaurangmatkulturen Välkommen!

GRATTIS ADINA!

Ett stort GRATTIS säger vi till Adina Björkenbo, som vann Riksföreningen Unga musikers (RUM) tävling i Konserthuset Spira i Jönköping igår. Adina vann solisttävlingen ”Solist 2017” och är därmed bästa klassiska instrumentalist i Jönköpings län grupp 1 för elever födda 1998-2000. Adina spelade fiol och ackompanjerades av pianolärare Marcus Gunnarsson. Stycket hon vann med var ”Apassionato” av Josef Suk. Adina går på estetiska programmet, andra året i klass ESM15 och spelar fiol för Annika Björkenbo, fiolllärare på ES och Gislaveds musikskola.

I tävlingen deltog också celloeleven Sara Oguni från Smålandsstenar. Sara spelade andra satsen ur Concertino av Rieding. Även Sara ackompanjerades av Marcus Gunnarsson. Lärare för Sara är cellopedagog Jane Petersson. På bilden nedan Sara med sin cello. Fotograf Annika Björkenbo. Läs mer om Solisttävlingen på RUM:s hemsida: http://www.rum.se/solist-2017/

ÖPPET HUS I MUSIKSKOLAN!

Torsdag den 9 mars kl 1700-19.00 är det Öppet hus i Gislaveds Musikskola, Södra Storgatan 34, i Gislaved. Då får besökarna se på lokalerna, träffa elever och lärare och lyssna på olika grupper och orkestrar. I undervisningsrummen är alla instrument och sång representerade med elever som undervisas och mindre grupper som spelar, bland annat musikskolans Världsmusikorkester. Flera ensembler uppträder också i Gislesalen, där framträder Gislaved Mini Drum Corps, Bellmanbrasset, sångelever, Blåsorkestern Symphonic Junior, Stråkorkestern Con Brio och stråkelever. Det blir också tipspromenad med musikpriser. Välkommen!

ÄNTLIGEN SKOLKONSERT!

Så var det då äntligen dags för alla barn i förskoleklass och årskurs 2 i Gislaveds kommun att få komma på konsert med Gislaveds Symfoniorkester. Se bilder här: Fotograf Veronika Lorentzson.

INSTRUMENTVISNING

Under några veckor har musikskolans lärare varit ute i alla klass 2 i kommunen och visat instrument samt övat på sångerna till den kommande skolkonserten med Gislaved Symfoniorkester. I Anderstorp på Ekenskolan var slagverksläraren Alexander Kroon och visade slagverk. Se härliga bilder här:

http://eken08b.blogspot.se/

KONSERT FÖR FÖRSKOLEKLASS OCH ÅRSKURS 2

En kär tradition med Gislaveds Symfoniorkester, Gislaveds musikskola och kommunens barnkulturgrupp, är de årliga skolkonserterna i Konsertsalen för kommunens alla elever i förskoleklass och årskurs 2. Konserterna leds av de båda ”superdirigenterna” Jan Mogren, bleckblåslärare i Gislaveds musikskola och Lars Sandin, nu bleckblåslärare i Kungsbacka. Vi ställde några frågor till Lars Sandin, som på bilden nedan spelar trombon. Se också bilder från förra årets skolkonsert! Fotograf Jan Mogren.

1. Vad är roligast med att göra skolkonsert i Gislaved?
Hela Barnkonserten är fantastiskt rolig att göra. Orkestern som låter bra, är utåtriktade och utklädda. Barnen som kommer är otroligt förväntansfulla och nyfikna. Och förstås att jobba med Janne Mogren eftersom vi har så fasligt roligt ihop 🙂

2. Hur många år har du och Jan Mogren varit superdirigenter?
Vi började våren 2000 om jag minns rätt. Då blir det alltså den 18 Barnkonserten vi gör. En hisnande tanke när man tänker på hur många av Gislaveds barn och numera nyvuxna som varit på föreställningen.

3. Hur är publikresponsen?
Publikresponsen är total. Allt från stora skratt och mycket stoj till knäpptyst koncentration.

4. Var gör du när du inte är superdirigent?
När jag inte är Superdirigent jobbar jag på Kungsbacka Kulturskola.
Vid sidan om det undervisar jag blivande trombonpedagsoger vid Musikhögskolan Ingesund och är ute en del som ledare/dirigent vid olika musikläger. Tillverkar lite undervisningsmaterial gör jag också…

Skolkonsert 2016:

KAMMARORKESTERN OCH VIVACE KONSERT!

Gislaveds Kammarorkester och Vivace spelade i Gislaveds kyrka i går på en mycket välbesökt kvällskonsert. Kvällens presentatör var cellolärare Jane Petersson och andakten hölls av komminister Per-Erik Åkermo. Konserten inleddes med en kanon av Telemann som spelades av flera stråkgrupper på olika platser i kyrkan. Ledare för Kammarorkestern är Annika Björkenbo och  ledare för orkestern Vivace är Frida Persson och Jane Petersson. Som solister medverkade Sara Oguni med en sats ur Riedings cellokonsert och Koppången av Moréus spelades av Adina Björkenbo, fiol och Lovisa André, cello. Kvällen avslutades med att alla spelade Music of the Night från Fantomen på operan. Fotograf Maria Nordström. Se bilder här:

SUZUKISPELDAG!

Idag var det dags för alla Suzukielever i Gislaveds musikskolan att träffas till en gemensam speldag. Traditionsenligt brukar man anordna denna dag i februari där eleverna får spela tillsammans, träna sig i rytmik och musikteori. Ledare för speldagen var fiollärare Staffan Lindqvist, cellolärare Jane Petersson och pianolärare Lillemor Gradin. Vid pianot fiollärare Jonny Johansson. Fotograf  Annika Palmgren och Ann-Charlotte Claesson. Se bilder här:

MUSIKPROJEKT!

Denna vecka och några veckor framåt ger sig musikskolans blås- och stråklärare ut till kommunens lågstadieskolan och besöker alla elever i årskurs 2 Tillsammans med en kompanjonlärare övar de sångerna som eleverna ska sjunga på en konsert måndag 27/2 med Gislaveds Symfoniorkester. Eleverna får under detta musikprojekt också på närmare håll bekanta sig med olika blås- och stråkinstrument. Konserten är ett samarbete mellan Gislaveds Symfoniorkester, Gislaveds Musikskola och kommunens Barnkulturgrupp. Bilden visar en av bleckblåslärarna på musikskolan, Johanna Andersson, från förra årets skolkonsert med GiSo.

DAGS ATT SÖKA MUSIKSTIPENDIUM!

Nu är det dags att söka musikstipendium. Sista ansökningsdag är 31 jan. Skicka ansökan till Musikskolan, Södra Storgatan 34, 332 33 Gislaved. Läs mer om våra musikstipendium och hämta ansökningsblankett på musikskolan.gislaved.se

Bilden nedan är från 2016 års utdelning av Solveig och Lennart Davidssons musikstipendium. Från vänster: Karl Nilsson, Lovisa Dybeck, Lennart och Solveig Davidsson, Ingrid Andersson, Sadida Uvais. Fotograf: Veronika Lorentzson.

VÄLKOMMEN MARCUS!

img_0990

Vi hälsar vår nye pianolärare Marcus Gunnarsson från Kristinehamn välkommen! Hoppas du ska trivas i Gislaveds musikskola. Några frågor till Marcus:

1. Vad har du gjort innan du kom till Gislaveds musikskola? – Jobbade på musikskolan i Kristinehamn och studerade på SMI 2015-2016. Studerade master på Musikhögskolan i Malmö 2012-2014. Studerade på Musikhögskolan i Örebro 2009-2012.

2. Hur känns det att börja jobba här?
– Det känns väldigt spännande att börja jobba på musikskolan i Gislaved. Jag har bara hört bra saker om Gislaveds musikskola. Jag ser fram emot att få jobba här och hoppas att jag kommer att trivas och att eleverna kommer att trivas med mig som lärare.

SUZUKILÄRARE AVTACKADES

Vid Suzukipianisternas julkonsert avtackades pianolärare Elisabeth Andersson, som varit verksam som Suzukilärare ända sedan starten av musikskolans Suzukiverksamhet i slutet av 70-talet. På bilderna Elisabeth med sina Suzukielever. Fotograf: Veronika Lorentzson.

img_0929 img_0930

SUZUKIS JULKONSERT

Så var det dags för Suzukieleverna som spelar fiol och cello att ha sin julkonsert. Små fina tomtenissar spelade. Foto: Sofia Bertilsson.

img_0927 img_0928

STRÅKARNAS JULCAFÉ

Se bilder från stråkarnas julcafé. Fotograf Annika Björkenbo. Medverkande orkestrar var Stråkorkestern, Con Brio och Vivace.

img_0916 img_0917 img_0918 img_0919

KAMMARORKESTERN I LÅNGARYDS KYRKA

img_0915

Bild från Adventskonsert i Långaryds kyrka. Fotograf: Bengt Forsberg

Gislaveds kammarorkester, under ledning av fiollärare Annika Björkenbo, medverkade i en adventskonsert i Långaryds kyrka. Kammarorkestern ackompanjerade också Långaryds kyrkokör, under ledning av Regina Burton. Vid konserten medverkade också Ricky Burton på piano, och Rebecka Josefsson, sång. Kammarorkesten spelade bland annat julsången Klang min vackra bjällra och Polsk konsert av Telemann. Konserten avslutades med att orkestern framförde Adams Julsång  O Helga natt tillsammans med kyrkokören.

JULKONSERT FÖR BLÅSARNA

img_0880

Julpyntade tromboner vid julkonsert så klart! Bellmanbrasset, under ledning av sin trombonlärare Johanna Andersson, spelade tillsammans med musiklärarna Kent Lindén och Krister Karlsson låtarna The Train, Nu tändas tusen och Midnatt råder. Fyrstämmigt! Fotograf: Johanna Andersson.

MUSIK PÅ ROTARYMÖTE

I veckan besökte Gislaveds Rotaryförening musikskolan vid ett lunchmöte. Slagverksensemblen PULS, framträdde bland annat med låten ”Raindance”. Veronika Lorentzson, musikskolechef, och Alexander Kroon, slagverkslärare och ledare för PULS, berättade om sina tankar kring musikalisk identitet. På bilden spelar två av gruppmedlemmarna i PULS, Manfred Josefsson och Albin Nordström virveltrumma. Gislaved Rotaryförening anordnar varje år en stipendiekonserten i mars i samarbete med Gislaved musikskola. Där utdelas varje år musikstipendier som uppmuntran till duktiga musikskoleelever. Fotograf: Veronika Lorentzson.

img_0879

JULKONSERTER!

Nu är det högsäsong för musikskolans julkonserter! Fri entré och härlig musik utlovas! Varmt välkommen

fil-2016-10-12-21-01-50

Stråklärarna Frida Persson och Jane Petersson med några stråkelever.

Tors1 dec kl 19.00 Konsertsalen. Symphonic Jr, Symphonic Band, Bellmanbrasset, NBB, Gislaved Westbo Musikkår.

Mån 5 dec kl 18.00 Gislesalen. Suzuki violin och cello.

Ons 7 dec kl 18.00 Gislesalen Suzuki piano.

Tors 8 dec kl 17.30 Gislesalen Gislaved mini Drum Corps, Världsmusikorkestern, slagverksensemblen Puls.

Tors 8 dec kl 19.00 Konsertsalen. Sångelever från musikskolan och ES, Young Voices, Ella`s.

Fre 9 dec Konsertsalen. Julcafé kl 17.30 café- försäljningen öppnar, kl 18.30 konsert med Stråkorkestern, Con Brio och Vivace.

Bilder från dessa konserter kommer – håll utkik på bloggen!

Pianocafé i Anderstorp

På hotell Åsen hade musikskolans pianoelever i veckan ett musikcafé. Många kom och lyssnade och passade på att ta en fika. Se bilder här. Fotograf: Camilla Ruud.

img_0874

Pianoeleven Anna Alm spelar.

img_0875

Fioleleven Katarina Curko ackompanjeras av Amanda Sahlin på flygel.

Gislaved Westbo musikkårs höstkonsert

I lördags var det dags för den traditionella höstkonserten i Konsertsalen med blåsorkestern Gislaved Westbo musikkår. Musikkåren, som leds av brassläraren Jan Mogren, är en av Sveriges äldsta. I orkestern är flera av medlemmarna musikskoleelever. På konserten deltog också några sångelever. På bilden sjunger Elin Vettebrand sången Tomorrow till ackompanjemang av musikkåren. Fotograf: Annika Murén.

img_0873

Konsert med sjungande stråkkvartetten Stråf

Så var det då dags för stråkelever från Gislaveds och Gnosjö musikskolor, ES-kören och sånggruppen Ellas att samlas till konsert med stråkkvartetten STRÅF från Göteborg. Efter några timmars workshop där man gemensamt jobbade fram musiken, fick publiken lyssna på en fin och spännande konsert. Se bilder från konserten här:

img_0864img_0860 img_0862 img_0863

Pianokväll i Gislesalen

Vacker pianomusik spelades i kväll av pianoelever från Musikskolan. Eleverna spelade musik av bland annat Chopin, Beethoven, Grieg, Tjajikovsij och Mozart. Syskonen Ajla och Amer Krvavac spelade fiol och piano. Se några bilder från kvällen här. Fotograf Ann-Cathrine André.

img_0842

Jasmine Ölander spelar ”The Legend comes true”.

 img_0845

Anna Alm spelar Regndroppspreludiet av Chopin.

img_0847

Kvällens duktiga medverkande elever!

Höstkonsert med Gislaved Westbo Musikkår

img_0832

Lördag den 19 nov kl 16.00 är det Höstkonsert med Gislaved-Westbo Musikkår i Konsertsalen, Gislaved. Ledare för orkestern är Jan Mogren. Denna gång samarbetar blåsorkestern med Estetiska programmet på Gislaveds Gymnasium. Flera sångsolister kommer att medverka: Elin Wettebrand, Fanny Berggren, Isabell Landin, Ebba Gran, Felix Svensson, Mårten Hjelm och Emma Franzon. De sjunger under ledning av sånglärarna Maria Nordström och Anette Rundberg som också sjunger varsitt stycke under konserten. Det är Musikaltema denna konsert med musik från bland annat de kända musikalerna Hair, Fantomen på operan, Kristina från Duvemåla, Chess, Annie, och West Side Story. Cirka 50 musiker medverkar.

HIDE AND SEEK – konsert och workshop med STRÅF

Stråf. Foto©: Kristin Lidell. Fotografens namn ska anges vid publicering. Pressbild. Fri publicering.

Stråf. Foto©: Kristin Lidell.

Åsa Johansson: violin, sång
Francis Shaughnessy: violin, sång
Tobias Edvardsson: viola, sång
Sanna Källman: cello, sång

I föreställningen ”Hide and Seek” vänder sig Stråf till ungdomar och ger en musikupplevelse som innehåller både klassisk repertoar och ”nya klassiker ” bland moderna låtar. Allt i en sinnrik väv; Bach gömmer sig hos Eva Dahlgren, Pachelbels tidlösa kanonslingor skymtar hemma hos Imogen Heep, Robyn hänger med Coldplay och Laleh och Kent kanske gifter sig i en ljuv stråkmatta. Det blir en spännande workshop och konsert med elever från Gislaveds och Gnosjö musikskolor, sångensemblen Ella’s, samt kör från Estetiska programmet, Gislaveds gymnasium. Konserten, där STRÅK Vocalstrings samarbetar med eleverna, äger rum Fre 18/11 kl.18.30 i Konsertsalen, Gislaved.

I workshopen och konserten är det 80-90 medverkande. Eleverna har tillsammans med sina lärare förberett en repertoar av poplåtar som kommer att framföras tillsammans med STRÅF – den sjungande stråkkvartetten.

Konserten inleds med en kort avdelning från de lokala ensemblerna och därefter tar våra unika gästartister över scenen.

STRÅF är bosatta i Göteborgsområdet och flera av medlemmarna återfinns i kören Amanda. Förutom egna konserter gör STRÅF gärna samarbete med ungdomar på musik- och kulturskolor och vid musikfestivaler.

Dagen inleds med en workshop för eleverna kl.16.00-17.30 i Konsertsalen.

Ansvariga lärare är Annika Björkenbo, Jonny Johansson, Staffan Lindqvist, Maria Nordström, Frida Persson, Jane Petersson och Marie Åberg.

Lunchkonsert i Glashuset!

img_0825

Foto: Glashuset, Gislaved. Fotograf Peter Dallman.

Nu kör vi igång en serie med en serie lunchkonserter i Glashuset, Gislaved. Först ut är en sångensemble under ledning av Annette Rundberg. Medverkar gör också instrumentalister från estetiska programmet, Gislaveds gymnasium. Lunchkonsert nu på fredag alltså! Missa inte det. Fre 11/11 kl 11.30-12.00. Efteråt går det bra om man vill att äta lunch på restaurangprogrammet, läs mer här: lunchkonsert-161111

img_0826

Suzukikonsert i Bredaryds kyrka!

På söndag 13/11 kl 18.00 är det konsert i Bredaryds kyrka med Suzukielever. Medverkande violinister är Moa Nordström, Lisa Andersson, Olivia Sahlberg Och Signe Bertilsson. Medverkande pianister är Tuva Breideby och Therese Karlsson. Ledare är fiollärare Staffan Lindqvist och pianolärare Elisabeth Andersson. Det bjuds på en blandad repertoar med bland annat musik av Robert Schumann, Hugo Alfvén och Lillebror Söderlundh. Eleverna kommer också att medverka med musik till psalmsången.

img_6937

Foto från förra årets Suzukikonsert i Kulltorps kyrka. Fotograf: Susanne Sahlberg.

Gislaved Mini Drum Corps

En av orkestrarna i musikskolan är Gislaved Mini Drum Corps. I den orkestern finns slagverkare och pianoelever som spelar olika malletinstrument. Här lite bilder från dagens repetition. Fotograf: Ann-Cathrine Andréimg_0810img_0821img_0812img_0817img_0813

Workshop för Världsmusikorkestern med Ethno on the Road.

img_0794

Ehtno on the Road. Foto från Smålands musik och teater.

I lördags var det workshop för ensemblen Världsmusikorkestern, som leds av Mats Nyström med folkmusikgruppen Ethno on the Road. Efteråt var det konsert i Gislesalen. Ethno är sannolikt världens största internationella läger för unga folkmusiker. Sedan 26 år tillbaka lockar det årligen nära hundra ungdomar till en veckas musikskapande i Rättvik, Dalarna. Ett koncept som många länder tagit efter. Sedan mer än tio år tillbaka plockar Ethno ut några deltagare som under hösten får chansen att utveckla sin musik och sitt samspel vidare i form av en turné i Sverige. Mixen av oerhört entusiastiska deltagare från Sverige och andra länder, erfarna ledare och en unik repertoar skapar en bra grund för enastående musik, framförd med svårslagen spelglädje.

Bilder från lördagens konsert och Workshop. Fotograf Veronika Lorentzson.

img_0796img_0795

Konsert med Kammarorkestern och Vivace

Kom och lyssna på våra duktiga stråkelever! Ons 26/10 kl 1830 i Gislesalen. Det blir också fyra solister: Hedvig iForsberg och Emilia Darvelid, cello och Emilia Muncan och Adina Björkenbo, violin. Gislaved Kammarorkester leds av Annika Björkenbo. Vivace leds av Jane Petersson.

img_0788

img_0785        img_0784

Musikanter i Gislaveds Kammarorkester. Fotograf: Annika Björkenbo.

Stråkkonsert i Gislesalen

Se bilder från stråkkonsert i Gislesalen ons 12/10. Stråklärarna Frida Persson, Jane Petersson, Staffan Lindqvist, Jonny Johansson och Annika Björkenbos elever speladupp. Fotograf: Jonny Johansso

.fil-2016-10-12-20-57-26fil-2016-10-12-20-58-10fil-2016-10-12-21-01-50

Världensbarnkonserten

img_0775

Fotograf: Veronika Lorentzson

Det blev en lyckad konsert som inbringade drygt 11000 kr. Adina Björkenbo spelade fiol i Haydns G dur konsert och celloensemblen Da Capo, under ledning av Jane Petersson deltog också. 175 barn sjöng med Gislaveds Storband.

fil-2016-09-26-16-09-36

Under några veckor på höstterminen, har eleverna i klass 6 på Gullviveskolan, Sörgårdsskolan och Gyllenforsskolan, fått delta i ett musikprojekt, där målet har varit att genomföra en konsert i Konsertsalen, Gislaved. Ledare för detta projekt har varit tre musiklärare från Gislaved musikskola, Johanna Andersson, Annette Rundberg och Urban Björn. De har tillsammans med klasslärarna tränat sångerna med eleverna.

Anledningen till att man valde just elever i årskurs sex är att genom att eleverna genomför detta projekt tillsammans, får eleverna träffas och lära känna varandra från de olika Gislavedsskolorna, något som de har nytta av när man nästa läsår möts på högstadiet på Lundåkerskolan.

Man vill också ge eleverna en annorlunda och minnesvärd musikupplevelse, som man nu hoppas göra på konserten 5 oktober, då 175 elever musicerar tillsammans.

Konserten äger rum onsdag den 5 oktober kl 1830, i Konsertsalen i Gislaved och behållningen av detta går till Radiohjälpens insamling Världens barn.
Med på konserten är förutom eleverna i årskurs sex, Gislaved storband, under ledning av Mikael Karlsson, en kompgrupp från musikskolan, solister och olika ensembler. Det blir t ex en Marimbagrupp, celloensemblen Da Capo och musikskolans kör Young Voices. Presentatör är Urban Björn.

Drillflickor till Gislaved Drum Corps

fil-2016-10-05-09-18-59

Foto: Gislaved Drum Corps drillflickor på musikfestival i staden La Baule, Frankrike 2016

Nu söker Gislaved Drum Corps nya drillflickor! Samling vid Glashuset (Foajen)
3 oktober kl.18.00-19.00, kom i träningskläder. För att söka måste du gå i högstadiet/gymnasiet. Anmälan sker till Musikskolan tel 0371/81293. Vi tränar på måndagar 18.00 – 20.00 Inga förkunskaper krävs. Som drillflicka
får du lära dig att drilla men även att dansa,olika flagg- och pomponsprogram och samba. För mer information gå in på www.gislaveddrumcorps.se

Stråkföreningen har årsmöte

fil-2016-09-27-13-23-35

För att kunna genomföra konsertresor, workshops etc har stråkorkestrarna i Gislaveds Musikskola en föräldraförening som stöttar och hjälper till. På onsdag kväll har föreningen årsmöte och i samband med det bjuder orkestrarna Stråkorkestern och Con Brio på en konsert. Man kommer att spela flera låtar som en av musikskolans fiollärare, Jonny Johansson har arrangerat och komponerat. Som avslutning spelar båda orkestrarna en Sinfonia tillsammans. Välkommen!

världens Barn konsert

 

fil-2016-09-19-12-49-11

Musikskolan anordnar en Världens barn-konsert den 5 oktober kl. 18.30 i Konsertsalen, Gislaved. Medverkande är elever från Gyllenforsskolan, Sörgårdsskolan, Gullviveskolan, elever från Musikskolan, Gislaveds Gymnasium samt Gislaved Storband. Sammanlagt ca 175 sångare och musiker i samarbete med organisationen Världens barn.
Vi kommer inte att sälja några biljetter inför konserten, men det kommer att ges tillfälle för publiken att ge en frivillig gåva till Världens barn.

Gislaved Drum Corps på internationell musikfestival!

fil-2016-09-18-12-29-44

Gislaved musikskolas slagverksorkester ”Gislaved Drum Corps”, kan nu se tillbaka på en mycket lyckad konsertresa till Frankrike, där de deltog i en internationell musikfestival i staden La Baule. Staden ligger i västra Frankrike vid Atlantkusten, i närheten av staden Nantes.

Gislaved Drum Corps deltog i flera konserter och parader och medverkade också i en avslutande festkonsert, där sju orkestrar från bland annat Holland, Tyskland och Frankrike deltog, allt som allt 350 musikanter. Paraderna och konserterna i staden La Baule lockade en stor publik och musikfestivalen var mycket välbesökt. Under en ceremoni överlämnade orkesterledarna Kent Lindén och Alexander Kroon Gislaveds kommuns kommunvapen i form av ett standar, till stadens borgmästare, som utryckte sin uppskattning över orkesterns medverkan. Med på resan var också tio drillflickor med ledare Ann Erlandsson och Helén Bergenholtz

 

KONSERT I TORGHUSET

På måndag kväll är det konsert i Torghuset, Smålandsstenar. Då blir det underhållning av tre av Musikskolans ensembler. Folkmusikgruppen Skye Crofters under ledningar Mats Nyström spelar svängig irländsk folkmusik. Sånggruppen Ella’s, med Maria Nordström som ledare, sjunger och Magnus Karlssons Jazzensemble spelar. Missa inte denna musikstund! Fri entré! Välkommen mån 20 nov kl 19.00.