Aktuellt

Här kan du läsa om vad som händer på Musikskolan, om kommande konserter, musikprojekt och evenemang.

FIOL PÅ ÅSEN 🎻

Här underhåller fioleleverna Elias och Ajla tillsammans med sin lärare Lore Vancauwenberghe vid ett möte på hotell Åsen i Anderstorp.

MUSIKVECKA BLÅS
🎺🎷🎶

Denna vecka åker Musikskolans blåslärare runt till alla elever i klass 2 och visar Blåsinstrument. Här är det Ängslyckeskolan i Ås som får besök. Från vänster Sadida Uvais, tvärflöjt, Carl Ahlgren, klarinett, Magnus Hylander, tuba, Magnus Jonsson, trumpet och Conny Sundman, saxofon.

MUSIKVECKA STRÅK🎻🎶
Hela veckan har stråklärarna besökt alla klass 2 i kommunen. Vi avslutade med besök på Klockargårdsskolan och Skeppshultsskolan. Här spelar Jonny Johansson fiol och Mats Nyström kontrabas för alla glada barn.

MUSIK PÅ EKBACKEN 🎹🎵

De boende på Ekbackens äldreboende i Burseryd fick en liten uppskattad musikstund med pianomusik. På bilden från vänster eleverna Kostadina Al Mustafa, Gunhild Skogsbrant och Stina Axelsson med sin pianolärare Ann-Cathrine André.
   

MUSIKVECKOR 🎻🎶

Nu har vi Musikveckor för alla elever i årskurs 2. Denna vecka får eleverna bekanta sig med stråkinstrument. Här en bild från Ängslyckeskolan i Ås där eleverna fick träffa några av våra stråklärare. Från vänster Lore Vancauwenberghe, Staffan Lindqvist och Jane Petersson. Nu hoppas vi på många nya stråkelever! Fotograf: Monika Nedstedt.

WORKSHOP I GISLESALEN 🎶

I veckan hade vi besök av Britta Bergström, som är frilansmusiker och körsångerska. Eleverna på estetiska musikprogrammet fick en inspirerande och lärorik eftermiddag. Britta Bergström är känd från bl.a. Så mycket bättre, Eurovision och Allsång på Skansen. Det var föreläsning och praktiskt arbete i kör-workshop med massor av sångglädje. Lärare var Maria Nordström, sånglärare på Musikskolan och estetiska programmet.

NYBÖRJARSLAGVERKSENSEMBLE🥁🎶

Här en bild på Musikskolans Nybörjarslagverksensemble. Ledare är Alexander Kroon och Sofia Wik. Bilden är från slagverkskonserten i höstas, där ensemblen spelade fint. Fr vänster Jayden Nguyen, Esther Sanell, Lisa Pan Svensson, Erik Landahl, Tim Davidsson, Olof Magnusson, Märta Alvehed, Elise Nielsen Kunerus, Damian Steenbakkers.

DAGS FÖR KÖRSÅNG! 🎤🎶

Young Voices (Musikskolans kör) startar vårterminen tis 24 jan kl 17-18. Sal F138 Gislaveds gymnasium. Från årskurs 3. Ingen avgift. Nya körmedlemmar är också välkomna! Ledare är Margaretha Karlsson
.

AXPLOCK FRÅN JULKONSERTERNA

Här lite bilder från våra julkonserter:

BESÖK PÅ MUSIKSKOLAN
Denna vecka har vi haft besök på Musikskolan av fyra SFI (svenska för invandrare) grupper. Vår rektor Veronika Lorentzson informerade om verksamheten och några elever från estetiska musikprogrammet bjöd på musikunderhållning. Här ser ni Kenan Mesic, gitarr, Emil Odin, elbas, Leopold Hedman, gitarr och Mats Nyström, på dobro.
BESÖK PÅ MUSIKSKOLAN
I måndags besökte Särskolan Gymnasiet, Nationella programmet och Individuella programmet Musikskolan. Fioleleven Linnea Berntsson spelade fiol tillsammans med Staffan Lindqvist, fiollärare och Ann-Cathrine Andre, pianolärare, ackompanjerade. Musikskolans rektor Veronika Lorentzson informerade om verksamheten och eleverna fick testa olika instrument. Så roligt när vi får besök på Musikskolan!

VÄLKOMMEN MAGNUS!

Vi säger varmt välkommen till vår nye lärare i grovt/lågt brass, Magnus Hylander. Magnus är tubaist och ses här med vår musikskoletuba som vi ibland brukar ha till kollekt på våra konserter. Förutom att undervisa i bleckblås kommer Magnus också att hjälpa till i våra blåsorkestrar. Vi hoppas att du ska trivas bra hos oss!

BESÖK PÅ MUSIKSKOLAN

I veckan har vi haft besök av en av Barn-och utbildningsnämndens ledamöter, Lill Hege Pettersson (kd) som besökte oss i egenskap av kontaktpolitiker. Sångeleven Cornelia Sigvardsson från estetiska musikprogrammet med sin sånglärare Maria Nordström bjöd på ett fint sånginslag och Musikskolans rektor Veronika Lorentzson informerade om verksamheten. På bilden från vänster Lill Hege Pettersson och Cornelia Sigvardsson och andra bilden Maria och Cornelia. Fotograf var Veronika.

KUL ATT SPELA TVÄRFLÖJT🎵

Här är tre nya tvärflöjtselever som har börjat spela tvärflöjt i höst för Sadida Uvais. Från vänster: Alma Svensson och Ofelia Morhed från Gyllenforsskolan och Tilda Andersson från Sörgårdsskolan i Gislaved. Vi vill gärna ha fler elever som vill lära sig att spela detta fina, härliga instrument, så ansök nu på www.gislaved.se/musikskolan
SUZUKIKONSERT 🎻🎶
Igår var det suzukikonsert i Smålandsstenar kyrka. Fiollärare Staffan Lindqvist med suzukieleverna från vänster Svea Bartelsson, Ella Stenberg, Ellen Nordlund, Siri Persson, Zishan och Linsy Zhang-Wang, bjöd på ett omväxlande program med såväl barockmusik som svängig folkmusik. Ann-Cathrine André ackompanjerade på piano och orgel.

VÄLKOMSTDAG!
Vad vore väl en välkomstdag för kommunanställda utan musik! Nyligen inbjöds alla nyanställda i Gislaveds kommun till en välkomstdag i kommunhusets ljushall. Musikskolans nyanställda pianolärare Venera Garaeva spelade vacker pianomusik.

MUSIKTEORI🎶

Vill du lära dig mer om noter, hur musiken är uppbyggd, intervall, ackord…då ska du ansöka till kursen Musikteori som är kostnadsfri och leds av Musikskolans cellolärare Jane Petersson. Här några bilder från dagens lektion. Idag jobbade vi med intervall, treklanger och rytmiserade en text: ”Ingen dag är den andra lik. Fånga dagen.” Elever: Ajla Krvavac, Karin Lundqvist, Katherine Lundqvist och Linda Okopinski. Ansökan gör du på vår hemsida www.gislaved.se/musikskolan

VI ÖVAR INFÖR KONSERT 🎵🎻

Här är två av våra fem stråkorkestrar i full gång med att öva inför kommande konsert. Orkestern Vivace är steg 4 i stråkarnas orkestertrappa. De som deltar där går i högstadiet och uppåt. I Stråkorkestern är snittåldern 11 år och är steg 2 i trappan. Eleverna har som oftast spelat i orkestern ”Fair Play” i ett år innan de kommer till Stråkorkestern. Vi siktar just nu på vår höstkonsert ”Stråk av Höst”. Foto: Jonny Johansson
KUL ATT SPELA SAXOFON! 🎷🎶
Vi behöver nya elever så att vi kan fortsätta att utveckla våra orkestrar och musiklivet i kommunen. Här ser vi saxofoneleven Olle Landahl på Gyllenforsskolan som får lektion av Musikskolans saxofonlärare Conny Sundman. Vill du testa saxofon så hör av dig till Musikskolan så fixar vi en tid. Eller ansök nu på www.gislaved.se/musikskolan
MUSIKSKOLAN PÅ GULLVIVESKOLAN
Igår besökte vi Gullviveskolan klass 4ab. Carl, Sadida och Ann-Cathrine spelade duett och trio och Veronika informerade om Musikskolan. En eloge till eleverna som var en jättebra publik, lyssnade intresserat och ställde många bra frågor. Nu hoppas vi att fler från Gullviveskolan vill lära sig spela och sjunga hos oss.
MUSIKSTIPENDIUM 🎵🏆
Vi säger ett stort GRATTIS till Anders Bergman, orgel och Samuel Knutsson, trumpet, som fått musikstipendier ur Elis Ullmans minnesfond. Anders och Samuel kommer från Gnosjö, men har båda varit mycket aktiva i olika ensembler och orkestrar i Musikskolan Gislaved och de har även gått estetiska programmet musik på Gislaveds Gymnasium. Stipendierna är på 10 000 kr vardera och utdelas årligen till två framgångsrika musiker vid Göteborgs Musikhögskola. I samband med utdelningen i Vänersborgs kyrka framfördes en konsert av stipendiaterna samt av Vargöns Symfoniorkester. Vi önskar de unga musikerna lycka till med fortsatt musicerande.

KUL ATT SPELA GITARR! 🎸🎶
Det går fortfarande bra att ansöka till Musikskolan. Vi vill gärna ha fler elever! Här en bild på två nybörjare i gitarr på Isabergsskolan i Hestra. Det är Vilgot Sellergren och Amanda Lind, här på gitarrlektion för vår en av våra gitarrlärare Urban Björn, som också fotat bilden.

SJUNG I KÖR🎶🎤
Gillar du att sjunga? Då är du välkommen till Musikskolans kör Young Voices. Kören startar upp 18 okt i sal F138 på Gislaveds gymnasium. För årskurs 3: kl. 17.00-17.45. För årskurs 4 och uppåt: kl. 17.50-18.50. Ingen avgift! Välkommen!

BESÖK PÅ MUSIKSKOLAN!
Idag hade vi besök av två grupper, klass 4c-f på Gullviveskolan i Gislaved. Eleverna fick höra musikinslag med några av Musikskolans lärare; Carl Ahlgren, klarinett, Sadida Uvais, tvärflöjt, Sofia Wik, slagverk och Ann-Cathrine André, piano. För en av grupperna spelade också ES-eleven Emil Odin trombon. Musikskolans rektor Veronika Lorentzson berättade för eleverna om Musikskolan. Vi hoppas nu att fler från Gullviveskolan vill börja spela och sjunga.
LÄR DIG DRILLA!
Nu har du chans att lära dig drilla! Vår slagverksorkestrar Gislaved Drum Corps söker nya drillare. Start mån 24 okt kl 18-19 i Glashuset. Kom i träningskläder. Från årskurs 6 till och med gymnasiet. Skicka din ansökan på e-post till musikskolan@gislaved.se Välkommen!

KUL ATT SPELA KLARINETT! 🎵
Vi har fått flera nya elever som vill lära sig klarinett! Det vi så glada för, klarinetter behövs i våra orkestrar och ensembler. Här ser vi klarinetteleven Maja Lidbacken, Ölmestadsskolan i Reftele. Klarinettlärare är Carl Ahlgren. Vi undervisar på kommunens alla skolor i största möjligaste mån, så välkommen med din ansökan. Vill du testa klarinett? Hör av dig till Musikskolan så fixar vi en tid!
VÄLKOMMEN LORE!
Vi välkomnar vår nya fiollärare Lore Vancauwenberghe till Musikskolan Gislaved! Lore efterträder vår tidigare kollega Annika Björkenbo. Vi hoppas att Lore ska trivas bra hos oss!

KUL ATT SPELA KONTRABAS!
I en stråkorkester behövs olika stråkinstrument och kontrabas behövs alltid! Här är det eleven August Andersson som får kontrabaslektion av Mats Nyström. Vill du testa kontrabas så hör av dig till Musikskolan så fixar vi en tid till dig. Det finns också mindre kontrabasar som du får hyra. Läs mer på www.gislaved.se/musikskolan
KUL ATT SPELA SLAGVERK! 🥁🎶
Här får våra nya slagverkselever spela malletinstrument på lektion i Gislesalen på Musikskolan med slagverkslärarna Alexander Kroon och Sofia Wik. Från vänster

Esther Sanell, Galaxen Montessorifriskolan, Märta Alvehed, Gullviveskolan, Jayden Nguyen, Åtteråsskolan och Elise Nielsen Kunerus, Isabergsskolan. Vill du testa att spela slagverk? Kontakta Musikskolan så fixar vi en tid till dig, eller ansök direkt på vår hemsida www.gislaved.se/musikskolan

SPELA OBOE! 🎶
Glädjande nog har vi flera elever som vill lära sig spela ett orkesterinstrument, något som är viktigt för att kunna fortsätta bygga våra orkestrar och ensembler. Här är det Stina Johansson från Klockargårdsskolan i Broaryd som har oboelektion. Lärare är Eva Arulf som också fotat bilden. Hör av dig till Musikskolan om du vill testa oboe, så fixar vi en tid till dig.
VÄLKOMMEN MICHAL! 🎸🎶
Vi säger varmt välkommen till vår nye vikarierande gitarrpedagog Michal Ciesielski. Michal ska vikariera på Musikskolan detta läsår och vi hoppas att du ska trivas bra hos oss!
HÖSTKONSERT MED GISLAVED DRUM CORPS
Traditionsenligt bjöd orkestern Gislaved Drum Corps på en härlig höstkonsert på torget i Gislaved, effektfullt ljussatt av Jonas och Magnus Sahlin. Orkestern med drillflickor bjöd på en fartfylld och varierad konsert och publiken fick en fin konsertupplevelse. Se bilder här:

Gislaved Drum Corps till Tyskland
Onsdag 17 augusti åker orkestern Gislaved Drum Corps, från Musikskolan Gislaved, till staden Wismar i norra Tyskland för att under några dagar delta i den traditionella ”Schwedenfest” (Sverigefesten) – en festival som firas varje år till minne av tiden då staden Wismar tillhörde Sverige.  Orkestern kommer att spela vid invigningen av festivalen och även framträda med såväl konserter som parader på olika platser i Wismar. Orkestern deltar på festivalen Schwedenfest i Wismar under tre dagar, fredag till söndag, med parader, konserter och sambatåg runt om i staden.

SOMMARMUSIKANTER🎶🎵🇸🇪⛱

Nu är våra sommarmusikanter i full gång med att spela och sjunga runt om i kommunen. Alla äldreboenden för musikbesök och så blir det spelningar på torg och utanför affärer. Här lite bilder från veckans spelningar. Nästa vecka fortsätter sommarmusikanterna. Välkommen att komma och lyssna: Mån 4/7 Gislaved: 1030 Vitsippan. Tis 5/7 Smålandsstenar: 1030 Mariagården 1100 Hagagården. 1200 Torget. Ons 6/7 Broaryd: 1030 Lugnet. Burseryd: 1415 och 1445 Ekbacken. Tors 7/7 Gislaved: 1200 Stortorget.

TURNÉPLAN FÖR SOMMARMUSIKEN🎶🎵

Nästa vecka blir det sång och musik av våra sommarmusikanter. Kom och lyssna! Program här nedan, alla konserter är utomhus!
Mån 27/6 Gislaved: 1030 Vitsippan.
Tis 28/6 Hestra: 1030 Hestragården. 1200 Torget.
Ons 29/6 Reftele: 1030 Solbacka. 1200 Torget. 1430 Sunnaryds turistbyrå.
Tors 30/6 Anderstorp: 1030 Klockaregården, 1200 Torget.
Fre 1/7 Gislaved: 1030 Blomstervägens demenscentrum. 1200 Stortorget.
Mån 4/7 Gislaved: 1030 Vitsippan.
Tis 5/7 Smålandsstenar: 1030 Mariagården 1100 Hagagården. 1200 Torget.
Ons 6/7 Broaryd: Lugnet, 1415 och 1445 Burseryd: Ekbacken. Tors 7/7 Gislaved: 1200 Stortorget.

TACK ANNIKA, KENT OCH LILLEMOR!

Vi säger ett stort och varmt TACK till våra kära kollegor Annika, Kent och Lillemor som nu lämnar Musikskolan. Vår fiollärare Annika Björkenbo har undervisat på Musikskolan i 40(!) år och vår slagverkslärare Kent Lindén har undervisat i 47(!) år. Vår pianolärare Lillemor Gradin går också vidare mot nya utmaningar.
Ni betyder mycket för oss och för musiklivet i kommunen! Fr v Annika, Kent och Lillemor.
STRÅKORKESTERN PÅ TURNÉ!
Igår bjöds Gyllenforsskolans elever på en konsert med Musikskolans Stråkorkester och orkestern Finstämmarna från Gnosjö musikskola. Ledare för orkestrarna är fiollärarna Staffan Lindqvist och Jonny Johansson. Se bilder här:

VÅRKONSERT!

Nu är våren äntligen här och det är dags för Musikskolans vårkonserter. Ikväll hade våra allra yngsta elever vårkonsert. Det var suzukieleverna fiol som spelade fint i Gislesalen.

SKOLKONSERTER!

Äntligen kan våra orkestrar ge sig ut på turné och spela för skolbarnen i kommunen. På onsdag gör Stråkorkestern i samarbete med orkestern Finstämmarna från Gnosjö musikskola två konserter på Gyllenforsskolan. På fredag får Sörgårdsskolan besök av orkestrarna Con Brio och Vivace.

JUBILÉUMSVECKA

Vi har firat hela veckan att Musikskolan fyller 70 år! Se här bilder från veckans konserter:      

LUNCHKONSERT OCH UTSTÄLLNING
Varje dag denna jubileumsvecka är det lunchkonsert kl 1200-1220 i Ljushallen, Kommunhuset. Du kan också kolla på vår utställning om Musikskolan 70 år! Se bilder här från dagens lunchkonsert. Idag spelade Alma Petersson fiol och David Seger trumpet. Välkommen hela veckan!

KONSERT MED FILMMUSIK!
Musikskolans jubileumsvecka firas med flera konserter varje dag. På torsdag 28/4 kl 18.30 spelar Musikskolans blåsorkestrar Filmmusik i Konsertsalen Gislaved. Vid konserten utdelas Bodil Axelssons klarinettstipendium. Fri entré! Välkommen!
GITARRFEST!
Nu firar vi hela veckan vår fina Musikskola som fyller 70 år! På fredag 29 april kl 18.30 kan du få höra Musikskolans gitarrelever spela i Torghuset i Smålandsstenar i en stor Gitarrfest. Det blir musik med stor bredd: rock, jazz och klassiskt. Fri entré! Välkommen!

STRÅKGALA!
På onsdag blir det stor stråkgala i Konsertsalen i Gislaved. Då kan du lyssna till Musikskolans fem stråkorkestrar. Konserten ingår i vår jubileumsvecka Musikskolan 70 år. Kom och lyssna! Fri entré! Välkommen!
SÅNGKONSERT!
Nu är vi igång med vår jubileumsvecka och vi firar Musikskolan 70 år med sång och musik varje dag. På tisdag kan du lyssna till våra sångelever från Musikskolan och estetiska programmet i en konsert i Gislesalen på Musikskolan kl 18.30. Fri entré! Välkommen!

FRED OCH FRIHET
Vecka 17 firar vi Musikskolan 70 år med sång och musik! På måndag 25 april kl 18.30 (Obs! Tiden) blir det en härlig sångkonsert i Konsertsalen, Gislaved. 180 barn från Gyllenforsskolan sjunger. Fri entré. Välkommen!
!DE FUNKar!
var titeln på William Karlssons och Leon Söderlunds gymnasiearbete, som redovisades på en konsert i lördags. Temat anspelar på funk och svängning musik som William och Leon tycker om att spela. William spelar slagverk och Leon gitarr och på konserten medverkade också några elever från estetiska programmet och Musikskolan. Gott sväng, intygar alla som var där!
MUSIKSKOLAN GISLAVED 70 ÅR!
Det firar vi alldeles särskilt vecka 17. Varmt välkommen att fira med oss på våra konserter den veckan. Vi är stolta över vår historia och har siktet mot framtiden!

ETT MINNE BLOTT…

var temat på Alma Peterssons konsert i söndags. Alma började som suzukielev och har sedan spelat fiol. Nu avslutade hon sitt gymnasiearbete på estetiska programmet med en konsert där publiken fick höra fiol och sång varvat med egna texter och berättelser. Konserten inramades med ett fint svartvitt bildspel med foton från Almas uppväxt. Kompband var Tim Ankarbrandh, elgitarr, Malte Karlsson, bas, Alexander Kroon, trummor och Ann-Cathrine André, keyboard och piano.

STRÅKORKESTERN PÅ RESA

Musikskolans Stråkorkester har gjort en konsertresa och spelade för skolelever i Gnosjö. Det blev en lyckad resa med en uppskattad konsert. Se en film här från resan, filmad av Jonny Johansson, fiollärare. https://youtu.be/YT4FQCZq3G4

MUSIKSTIPENDIUM
Vi säger ett stort grattis till mottagarna av Rotarys Musikstipendium 2022. 3000 kr vardera till Victor Berglund, ESM19, David Seger, EE19, Agnes Torén NA19 och Elin Vettebrand, ESM19. Stort grattis också till Moa Nordström, ESM20, som fått Smålandias musikstipendium på 6000 kr. Stipendierna delades ut vid en konsert förra veckan då stipendiaterna också medverkade. På bilden fr v: Moa Nordström, Elin Vettebrand, Agnes Torén, David Seger och Victor Berglund. Överst fr v: Från Gislaved Rotaryklubb: Alf Johansson, Thomas Carlsson och Jaana Fransson.

NY FILM GISLAVED DRUM CORPS

Musikskolans slagverksorkester Gislaved Drum Corps har spelat in en ny film! Musiken är arrangerad av Musikskolans slagverkslärare Alexander Kroon. Mixning musik Krister Karlsson och filmare är Alin Popescu. Kolla in filmen här: https://youtu.be/l2WZ8xkrZMw

HEJA BLÅS!

Många glada barn och föräldrar fick ikväll testa olika blåsinstrument på Musikskolan. Kvällen inleddes med musik av blåsorkestern Symphonic band. Nu håller vi tummarna för
att vi får många nya blåselever till hösten! Ansök NU på www.gislaved.se/musikskolanGRATTIS GISLAVED DRUM CORPS!

I helgen tävlade Gislaved Drum Corps tillsammans med flera andra trumkårer från hela landet i tävlingen ”Music in motion” i Mölnlycke. Vår duktiga slagverksorkester med drillflickor erhöll en hedrande andraplats! Dessutom fick Musikskolans slagverkslärare Kent Lindén en fin utmärkelse i att komma med i Scandinavian Indoor Performing Arts Associations (SIPAA) Hall of Fame! Vi säger ett stort grattis till Kent! På bilderna ses Alexander Kroon, slagverkslärare och Jasmine Ölander, drilledare, ta emot andrapriset, samt Kent med diplom och pris.
MERA BLÅS!
Denna vecka besöker vi alla elever i årskurs 2 för att visa och berätta om blås-och stråkinstrument. Här ser ni några av våra blåslärare som besöker Isabergsskolan. Fr v Martina Norén, trumpet, Johanna Andersson, trombon, Conny Sundman, saxofon och Carl Ahlgren, basklarinett. Fotograf: Dan Feiff.
Nu hoppas vi på fler blåselever till Musikskolan!
PROVA-PÅ-SLAGVERK
I måndags var en av våra slagverkslärare Alexander Kroon och träffade fritids i Anderstorp, som ett led i att visa slagverksinstrumenten och att förhoppningavis få några nya elever på köpet. Eleverna fick testa olika slagverksinstrument och spelade för fullt i Bellmansalen. Nu är det dags att ansöka till Musikskolan på www.gislaved.se/musikskolan
Välkommen med din  ansökan!

         
NU ÄR VI IGÅNG IGEN!
Här en bild på en av Musikskolans blåsorkester ”Symphonic junior”, som är igång igen och övar för fullt inför vårens spelningar. Orkesterledare är våra musiklärare Johanna Andersson, Katrin Westerlund och Kent Lindén.

LÄR DIG ATT FILMA

Nu startar vi en ny omgång av kursen ”Lär dig att filma”. Kursen hålls på Kulturplatån måndagar 18:00 – 19:30 och vi startar måndag 24 januari. Under 12 veckor kommer vi att gå igenom olika delar inom filmproduktionen. Vi kommer att utveckla idéer, prata om den kreativa processen, testa utrustning, lära oss om olika genrer och testa på olika software för filmskapande. Kursen är mestadels praktisk så du får filma och testa på själv under varje lektion. Inga tidigare förkunskaper krävs och har du gått kursen förra terminen, fungerar den här omgången som en fortsättning. Ålder 13-19. Ansök på www.gislaved.se/musikskolan under fliken ”Ansök och avsluta kurs”. Ansökan är öppen från 10 januari. Kursen är kostnadsfri! För mer information och frågor kontakta Cristhian.torres.diaz@gislaved.seKursen är ett samarbete mellan Musikskolan och Kulturplatån finansierad av medel från Kulturrådet.

MUSIKPRODUKTIONSKURS!
Nu startar vi en kurs i musikproduktion. Kursen är onsdagar kl. 18-19 på Kulturplatån 12 ggr med start 26 januari 2022. Du får lära dig producera och skapa musik både digitalt och analogt. Vi går igenom allt ifrån uppmickning av olika instrument och olika inspelningstekniker till arrangering av musik och mixning. Vi kommer att jobba med olika mjukvaror. Inga tidigare förkunskaper krävs. Ålder: 13 -19 år. Ansök på www.gislaved.se/musikskolan under fliken ”Ansök och avsluta kurs”. Ansökan är öppen från 10 januari. Kursen är kostnadsfri! För mer information och frågor kontakta musikskolan@gislaved.se Kursen är ett samarbete mellan Musikskolan och Kulturplatån, finansierad av medel från Kulturrådet.
MUSIKSKOLANS LUCIA
Idag är det Luciadagen och den firas med fina luciatåg på skolor och arbetsplatser. Här en bild från Musikskolans luciafirande i fredags i Konsertsalen, med kören ”Young Voices”. Ledare är Margaretha Karlsson. Gillar du att sjunga så är du välkommen till kören som övar i Gislaved, Anderstorp och Smålandsstenar. Mer info och ansökan på www.gislaved.se/musikskolan

SUZUKIAVSLUTNING FIOL

Imåndags var det avslutning för suzukieleverna som spelar fiol. Publiken fick höra alla duktiga musikanter spela upp vad de övat på under hösteterminen. På bilden suzukilärarna Frida Persson och Staffan Lindqvist tillsammans med två av eleverna; Siri Persson och Svea Bartelsson.

BLÅSKONSERT I GISLESALEN

Nu är det många julkonserter på gång i Musikskolan. Här är lite bilder från en konsert med blåseleverna. Översta bilden från vänster Sadida Uvais, tvärflöjtslärare med eleverna Jennifer Ljunggren, Vilda Englund, Anna Jansson och Ida Simonsson. Sedan är det Ville Almqvist och Gabriel Eriksson Häger med saxofonlärare Conny Sundman samt Eva Arulf, oboelärare med Rut Hverven. Så ser vi på sax Maja Sjödahl och Conny Sundman och på sista bilden tromboneleverna Majken Forsberg och Edit Treptow.

STRÅKKONSERT

Igår var det dags för Musikskolans stråkorkestrar att ha sin årliga julkonsert i Konsertsalen, Gislaved. Publiken fick lyssna till såväl stämningsfulla som svängiga jullåtar. På bilden överst ses våra stråklärare.

BLÅSARNAS JULKONSERT

Vad är väl julen utan en riktig blåsarkonsert! I veckan var det dags för Musikskolans blåsorkestrar Symphonic junior, Symphonic band och Gislaved Westbo Musikkår att bjuda på en fin julkonsert i Konsertsalen Gislaved
JULBREV
Nu jobbar vi intensivt med att förbereda julkonserter, lucia och julavslutningar. Terminen lider mot sitt slut. Läs här julbrevet till elever och vårdnadshavare från vår musikskolerektor Veronika Lorentzson.

SFI BESÖKER MUSIKSKOLAN

I går besökte SFI (svenska för invandrare) Musikskolan. Veronika Lorentsson, musikskolerektor informerade om verksamheten och det bjöds också på musik av tre suzukielever: Svea Bartelsson, Ellen Nordlund och Ella Stenberg. På pianot deras fiollärare Staffan Lindqvist.
MUSIKKVÄLL I BELLMANSSALEN
I torsdags hade Musikskolan musikkväll i Bellmansalen, Anderstorp. Det blev två omgångar med pianister och några flöjtister som spelade fint för föräldrar och anhöriga. Margaretha Karlsson och Katrin Westerlund var lärare till eleverna.

STIPENDIEKONSERT

I 10 (!) år har Solveig och Lennart Davidsson delat ut ett musikstipendium till stöd och uppmuntran till musikskoleelever. 39 ungdomar har fått 12500 kr vardera och en tavla har också skänkts till Musikskolan. I kväll var det stipendiekonsert i Gislesalen. Fr v Lennart och Solveig Davidsson, stipendiaterna Adam Liljedahl, Alma Sveningsson, Fredrik Badh och musikskolans rektor Veronika Lorentzson vid tavlan som skänktes 2018. Se bilder från konserten där också Anton Hultqvist, William och Malte Karlsson medverkade.

STUDIEBESÖK PÅ MUSIKSKOLAN

Idag var det studiebesök för nationella respektive Individuella programmet på gymnasiesärskolan. Eleverna fick information av musikskolerektor Veronika Lorentzson och bjöds också på fiolmusik av Linnéa Berntsson, som spelar fiol i Musikskolan. Medmusikanter var Staffan Lindqvist, fiollärare och Ann-Cathrine André, pianolärare.

KONSERT

I 10 år har duktiga och ambitiösa musikskoleelever fått ett generöst musikstipendium av Solveig och Lennart Davidsson. Varje år brukar vi anordna en konsert med några av dessa ungdomar som erhållit detta musikstipendium. I år är konserten tors 25 nov kl 1830 i Gislesalen. Varmt välkommen!

STRÅKKONSERT!

Äntligen kan vi ha konserter igen! I onsdags var det konsert i Konsertsalen Gislaved, med några av våra stråkorkestrar; Con Brio, Vivace och Stråkorkestern. Se bilder från konserten här. Fotograf: Jonny Johansson.

PROVA-PÅ BLÅS!

Vill du prova ett blåsinstrument? Nu har du chansen!
Brassinstrument (Trumpet, valthorn, trombon, baryton, tuba):
Drop in, Tisdag 16 november kl 18.00-19.00. Musikskolan Gislaved, sal M22 och M24.
Klarinett: Drop in, Måndag 15 november, kl 18.15-19.30. Torghuset, Smålandsstenar.
Drop in, Tisdag 16 november, kl 18.00-19.30. Musikskolan Gislaved.
Saxofon:Tidsbokning under höstterminens tisdagar, onsdagar och torsdagar på Musikskolan i Gislaved. Maila vår saxofonlärare Conny Sundman för att komma överens om en lämplig tidpunkt conny.sundman@edu.gislaved.se.
Tvärflöjt, blockflöjt: Drop in, Tisdag 16 november, kl 18.00-19.00. Musikskolan Gislaved, sal M7.
VÄLKOMMEN!

DRILLFLICKOR TILL GDC!

Nu söker Gislaved Drum Corps nya drillflickor!
Samling vid Glashusets huvudentré (ingång dans). Välkommen på måndag 25 oktober kl.18.00-19.00. Kom i träningskläder. För att söka måste du gå i högstadiet eller gymnasiet. Anmälan på epost musikskolan@gislaved.se. Vi tränar på måndagar 18.00 – 20.00. Inga förkunskaper krävs. Som drillflicka får du lära dig att drilla men även att dansa, olika flagg- och pomponsprogram och samba. Gislaved Drum Corps är en slagverksorkester med drillflickor. Vi är med och uppträder på Gisledagarna, KanELEValen, 6:e juni och andra spelningar runt om i Sverige samt en utlandsresa.För mer information gå in på www.gislaveddrumcorps.se


ÄNNU MERA BLÅS!

Det hoppas våra blåslärare Conny Sundman, saxofon, och Martina Norén, trumpet och valthorn, på! De närmsta tre veckorna får eleverna i årskurs 2 besök av stråk- och blåslärare. Till våren gör vi en liknande drive med hopp om att fler barn ska få lust att lära sig spela ett instrument. Vi behöver fler elever så ansök nu på www.gislaved.se/musikskolan eller maila musikskolan@gislaved.se så får du en ansökningsblankett.

MERA BLÅS!

Fler blåselever till Musikskolan! Det hoppas vi på nu när våra blåslärare Johanna Andersson, trombon och tuba och Carl Ahlgren, klarinett ger sig ut på turné till eleverna i klass 2. Vi har platser kvar så ansök nu på www.gislaved.se/musikskolan eller maila till musikskolan@gislaved.se så får du en ansökningsblankett.

STRÅKLÄRARNA VISAR STRÅKINSTRUMENT!

De närmaste tre veckorna besöker Musikskolans stråklärare eleverna i årskurs 2. Det blir besök på kompanjonmusiken och på musiklektioner. Hälften av klasserna får besök denna terminen och resten av klasserna får besök på vårterminen. Vi hoppas på fler elever på fiol, cello och kontrabas, instrument som behövs i våra stråkorkestrar. På bilden våra stråklärare, fr v Annika Björkenbo, Jonny Johansson, Jane Petersson, Mats Nyström, Staffan Lindqvist och Frida Persson.

OFF TUNE PÅ SPIRA

I går spelade OFF TUNE på Jönköpings jazzklubb på Spira, som förband till Mikael Godée – Eve Beuvens quartet. De blev tillfrågade om detta i samband med musiktävlingen Imagine, där gruppen vann länsfinalen. Medlemmarna har varit elever i Musikskolan går nu på estetiska programmet på Gislaveds gymnasium. OFF TUNE gjorde också en uppskattad spelning på Konstfabriken förra helgen. Vi är stolta över våra duktiga ungdomar och önskar dem lycka till med fortsatt musicerande! Bilden är tagen av Siv Karlsson och på bilden ses Malte Karlsson, William Karlsson, Leon Söderlund, Elin Vettebrand och Moa Nordström.

LYCKAD KONSERT MED GDC!
Det blev en mycket lyckad och välbesökt konsert med Gislaved Drum Corps på torget i Gislaved. Vid konserten medverkade även de yngre drillgrupperna. Ledarna Kent Lindén och Alexander Kroon var mer än nöjda. -”Det är exakt 2 år sedan vi gjorde ett framträdande (Höstkonserten på Torget 2019), så vi ledare är verkligen imponerade av ungdomarnas insats. Flera medlemmar har aldrig uppträtt för publik, inte spelat utomhus med allt var det innebär och helt utan noter. Det kändes i luften att alla var sugna på att få uppträda. Helt fantastiskt och kul. Vi har aldrig haft en så stor publik på vår sista höstkonsert tidigare. Det känns verkligen fint för oss ledare att ha ett sånt härligt gäng dansare och trumslagare”, säger Kent Lindén. Se bilder från konserten här:

KONSERT
i Konsertsalen, Gislaved med stråkelever från musikskolan och gymnasiets estetiska program!
Ons 29/9 kl 18.30
🎻🎵🎻🎵🎻🎵🎻
MEDVERKANDE:
Gislaveds Kammarorkester
Suzukigrupp
Solister
Varmt välkomna!
Fri entré
UTOMHUSKONSERT!
Måndag 20 september kl 1930 Stortorget vid Kommunhuset, Gislaved. Varmt välkommen till årets enda konsert med Gislaved Drum Corps. Musikskolans yngre drillgrupper medverkar också.
SJUNG I KÖR!
Gillar du att sjunga? Då är du välkommen att vara med i Musikskolans kör ”Young voices”. Från årskurs 3 och uppåt. Start vecka 38. Ansök nu på www.gislaved.se/musikskolan

FULL FART IGEN!

Nu har vi kört igång verksamheten på Musikskolan och vi har fått träffa våra fantastiska elever! Vi tar in elever hela året så ansök bara på www.gislaved.se/musikskolan Här kan du se vår inspirationsfilm som vi gjorde i våras https://dreambroker.com/channel/u8hjvq4c/3dts9ew9

KUL MED MUSIK!
Musikskolan har haft två inspirationsträffar för förskolepedagoger där ämnet var musik och barnrytmik. Ledare var Veronica Grundström, som nu jobbar med musik och rytmik i kommunens förskoleklasser. Se bilder här från träffarna som hölls i Gislesalen:

FILM, MUSIKPRODUKTION, MUSIKTEATER
Vill du ta del av tre fantastiska kurser (Musikproduktion, Film eller Musikteater) som för Gislaveds kommun är en helt ny satsning? Ansökan öppnar nu på måndag den 16 aug. Alla kurser är kostnadsfria.
Läs mer om detta på kommunens webbplats via länk.
Detta är ett samverkansprojekt mellan Musikskolan i Gislaved och Kulturplatån med medel från Kulturrådet.

TURNÉ MED SOMMARMUSIKANTERNA
Nu är en två veckor lång turné med sommarmusikanterna avslutad. Det blev många uppskattade musikstunder på äldreboenden och på allmäna platser runt om i Gislaveds kommun. 20 deltagare och 2 ledare deltog i projektet som var ett samarbete mellan arbetsmarknadsenheten i Gislaveds kommun och Musikskolan. Se bilder här från några av de gångna veckornas musikstunder:
SOMMARMUSIKANTERNA SPELAR UPP!
Även nästa vecka blir det sång och musik av våra sommarmusikanter. Kom och lyssna! På bilden ledarna för sommarmusikantprojektet, från vänster August Petrén och August Björn. Program här nedan, alla konserter är utomhus!
Mån 28/6 Reftele: 1030 Solbacka, 1200 Torget. 1430 Sunnaryds turistbyrå. Tis 29/6 Smålandsstenar: 1030 Mariagården, 1100 Hagagården, 1200 Torget/turistbyrån. Ons 30/6 Gislaved: Vitsippan 2 innergårdar. Broaryd: Lugnet, 1415 och 1445 Burseryd: Ekbacken. Tors 1/7 Gislaved: 10.30 Blomstervägen demenscentrum, 1200 Stortorget.

SOMMARMUSIKANTER

Under två veckor kommer ett 20-tal musikintresserade ungdomar spela och sjunga på utomhuskonserter runt om i Gislaveds kommun. Det blir konserter utanför äldreboenden och på allmänna platser. Projektet är ett samarbete mellan Arbetsmarknadsenheten i Gislaveds kommun och Musikskolan. Ledare för sommarmusikanterna är August Björn och August Petrén. På bilden sommarmusikanterna utanför Musikskolan.

TACK BODIL, JAN och STEFAN!

Vi säger ett stort och varmt TACK till våra kära kollegor som nu lämnar Musikskolan. Vår klarinettlärare Bodil Axelsson har jobbat på Musikskolan sedan 1975. Jan Mogren har varit bleckblåslärare sedan 1998 och Stefan Petzén gitarrlärare sedan 2001. Ni betyder mycket för oss och för musiklivet i kommunen!
Fr v Stefan, Bodil och Jan i Musikskolans trädgård.

VÄRLDSMUSIKORKESTERN SPELAR IGEN

Efter ett halvårs repeterande på distans, återsamlades Gislaveds Världsmusikorkester, under ledning av Musikskolans gitarrlärare Mats Nystöm. Nu var det äntligen dags att träffas och spela tillsammans igen hos Roy Carlsson i Yxebo. Fr v Lars Nygren, Bengt-Ove Eriksson, Roy Carlsson, Agne Sahlin, Maria Westgård  och Stellan Paulsson.

VÄLKOMMEN TILL MUSIKSKOLAN!
Vi säger varmt välkommen till våra nya lärare, Carl Ahlgren, klarinettlärare och Martina Norén, bleckblåslärare. Carl ersätter Bodil Axelsson, som jobbat många år på Musikskolan. Martina har vikarierat för Jan Mogren under hans tjänstledighet och ersätter nu Jan när han nu valt att istället jobba som musiklärare på Örnaskolan i Hylte. Vi kommer verkligen att sakna Bodil och Jan, men är glada att Carl och Martina börjar hos oss i höst!
PLATSER KVAR!
Nu håller vi på med höstens intagning av nya elever, men vi vill ha fler elever! Vi har platser kvar på blås- och stråkinstrument och slagverk. Du kan också ansöka till sång, gitarr och piano, där vi tar in elever så fort en plats blir ledig. Platser också kvar till Suzuki för 5 åringar. För kör, drill och musikteori är det ingen avgift. Där finns också platser kvar. Ansökan och info på www.gislaved.se/musikskolan På bilden trumelev Pia Knutsson, saxofonelev Ville Ahlqvist och fiolelev Elsa Martinsson.

TILL MUSIKSKOLANS ELEVER-Sommarbrev

Nu är snart terminen slut. Musikskolan har undervisning till och med 1 juni. Vi önskar dig ett fint lov! Din lärare kontaktar dig i augusti så du får veta när du ska ha din första lektion på höstterminen. Läs här sommarbrev från Musikskolans rektor Veronika Lorentzson.

VECKANS INSTRUMENT
Veckans instrument är SUZUKI, som är en pedagogisk metod för att lära barn redan vid 5 års ålder att spela cello, fiol eller piano. Du kan läsa mer om suzukiundervisning och ansöka fortfarande till höstens undervisning på vår hemsida www.gislaved.se/musikskolan På bilden suzukieleven Minna Oguni med vår cellolärare Jane Petersson.
MUSIKSTIPENDIUM
Vi säger ett stort grattis till mottagarna av Rotarys Musikstipendium 2021! 3000 kr vardera till Kristian Temjanoski, slagverk, Kevin Karlsson Angove, sång, Nathalie Gustafsson, sång och Alicia Näslund, tvärflöjt. Stort grattis också till Tim Ankarbranth, elgitarr som fått Smålandias musikstipendium på 6000 kr. Stipendierna delades ut vid en ceremoni och konsert förra veckan då stipendiaterna också fick sjunga och spela var sin låt som spelades in i Musikskolans studio i Gislesalen. På bilden Från vänster Kristian Temjanoski, Kevin Karlsson Angove, från Rotary: Alf Johansson och Thomas Carlsson, Nathalie Gustafsson, Alicia Näslund och Tim Ankarbranth.
VECKANS INSTRUMENT
Veckans instrument är DRILL! Musikskolan har flera drillgrupper och det kostar inte något att delta i drillundervisning. Vi behöver fler drillflickor till våra drillgrupper och orkestrar så ansök nu på www.gislaved.se/musikskolan På bilderna ser du drillflickor till Gislaved Drum Corps och Gislaved Westbo Musikkår.

VECKANS INSTRUMENT

Varje vecka presenterar vi ett instrument och denna veckan presenterar vi PIANO. Det är många som vill lära sig spela piano, så du kan du få vänta lite på en plats, men vi tar in elever hela året så fort en elev slutar och det blir en plats ledig. På bilden pianoeleverna Elsa Bråhn och Stina Axelsson. Ansök nu på www.gislaved.se/musikskolan

VECKANS INSTRUMENT
Denna vecka slår vi ett extra slag för instrumentet SLAGVERK! Här presenterar vi Musikskolans slagverkslärare Alexander Kroon och Kent Lindén. Vill du lära dig spela trummor? Ansök nu på www.gislaved.se/musikskolan Fotot är från inspelningen av vår nya inspirationsfilm om Musikskolan, kolla här: https://gislavedplay.screen9.tv/…/PREiAJL0wODPvK96xPOZEg/
VECKANS INSTRUMENT
Veckans instrument är SLAGVERK! Du får börja lära dig trumset men kan sedan om du vill, lära dig andra malletinstrument, som vibrafon, klockspel och xylofon. Du får också vara med i våra slagverksorkestrar Minidrum eller Gislaved Drum & Drill Corps. På bilden slagverkseleverna Annie Ohrgren och Filip Sjögren. Ansök till slagverk på www.gislaved.se/musikskolan
FINALPLATS IMAGINE!
Vi säger stort grattis till våra musikskole- och estetelever Robert Hoban, Leon Söderlund, William Karlsson, Malte Karlsson, Moa Nordström och Elin Vettebrand i bandet ”OFF TUNE”! De blev vinnare av årets regionfinal i Jönköpings län i talangtävlingen Imagine. De får nu representera Jönköpings län i riksfinalen. Imagine i Jönköpings län arrangeras av Kulturplatån, Gislaveds Kommun och Smålands Musik och teater. Riksfinalen sänds digitalt från Glashuset, Gislaved den 14-15 maj.
INSPIRATIONSFILM MUSIKSKOLAN GISLAVED
Nu är den klar, vår film om Musikskolan! Musiken till filmen har komponerats av trumpetläraren Jan Mogren, och Musikskolans lärare har spelat in musiken i Musikskolans studio. De olika elevgrupperna och orkestrarna har filmats av Alin Popescu, som undervisar i film och foto på Kulturskolan i Värnamo. Kolla på vår film! Vi hoppas ni blir inspirerade att börja spela och sjunga hos oss!
Klicka här för att se filmen:
Här kan du se vilka som spelat i och producerat filmen:
VECKANS INSTRUMENT!
Veckans instrument är GITARR. När du börjar som elev på gitarr får du spela akustisk gitarr, men vi har också undervisning på elgitarr. På bilden ser du gitarreleverna Konrad Pettersson Sköld och Saga Bladh Svanfors. Vill du börja spela gitarr? Ansök då på www.gislaved.se/musikskolan Välkommen med din ansökan!

VECKANS INSTRUMENT

Tycker du om att sjunga? Då ska du ansöka till Musikskolans undervisning i SÅNG. Mer info och ansökan på www.gislaved.se/musikskolan På bilderna ser du sångeleven Gibson Lind Lindälä och våra sånglärare Anette Rundberg, Maria Nordström och Urban Björn. Välkommen med din ansökan!

VECKANS INSTRUMENT
Veckans instrument är KONTRABAS! Du får låna en mindre kontrabas när du börjar på Musikskolan. Det går fortfarande bra att ansöka, vi har inte fullt på alla instrument. Ansök nu på
www.gislaved.se/musikskolan På bilderna ser du kontrabaseleven August Andersson och vår kontrabaslärare Mats Nyström. Lyssna på kontrabas här:  https://youtu.be/lw_lcy4kdyg

   

SOMMARMUSIKANTER!
Nu är det dags för dig som är elev i Musikskolan att söka feriepraktik/feriearbete! Sommarmusikanterna kommer att genomföras även i år! Ni som deltar får möjlighet att framträda runt om i kommunen. Uppge i ansökan om du går i Musikskolan.
Aktuell period 1, v 24-26, 14 juni -2 juli. Feriepraktik är för den som går i åk 8. Feriearbete för den som är 16 – 19 år. För ansökan gå in på https://www.gislaved.se/…/jobba-som-vikarie/feriearbete senast 27 mars.
MUSIKLÄRARE SÖKES!
Nu behöver vi nya pedagoger till Musikskolan! Vi behöver lärare i KLARINETT, TRUMPET och en projektledare för vårt musikläger i sommar. På bilden förra årets sommarmusikanter. Välkommen med din ansökan! Info och ansökan hittar du här https://gislaved.se/…/arbeta-hos…/lediga-jobb-i-kommunen
VECKANS INSTRUMENT
Nu är det dags att välja instrument! Välj CELLO som vi här presenterar som veckans instrument. Du får hyra en mindre cello av oss tills en vanlig cellostorlek passar dig. Ansök på www.gislaved.se/musikskolan På bilderna celloeleven Sixten Sahlin, celloensemblen Da Capo och vår cellolärare Jane Petersson. Lyssna på cello här: https://youtu.be/R2PWY_ZzqNI

VÄLJ FIOL!

Veckans instrument är FIOL. Nu är det hög tid att ansöka till höstens kurser på www.gislaved.se/musikskolan Vi har fem stråkorkestrar och vi behöver fler nya fiolelever så ansök nu. På bilderna ser du några av våra fiollärare; Frida Persson,  Annika Björkenbo, Staffan Lindqvist och i filmen här Jonny Johansson https://youtu.be/FZ3lBPL5LkQ

VECKANS INSTRUMENT

Vi presenterar här veckans instrument som är FIOL! Musikskolan har fem stråkorkestrar och vi vill gärna ha fler fiolelever till våra orkestrar, så ansök nu på www.gislaved.se/musikskolan På bilden ser du fioleleven Elsa Martinsson och du kan höra hur fiol låter när en av våra fiollärare Jonny Johansson spelar: https://youtu.be/FZ3lBPL5LkQ Lyssna också gärna på några av våra stråkorkestrar här: https://youtu.be/00MeChcgbrk

VECKANS INSTRUMENT

Denna vecka vill vi slå ett extra slag för SAXOFON! Vi vill gärna ha fler saxofonelever så ansök nu på www.gislaved.se/musikskolan På bilderna här ser du saxofoneleven Ville Ahlqvist och vår saxofonlärare Conny Sundman. Lyssna här på saxofon: https://samplefocus.com/tag/saxophone


VECKANS INSTRUMENT

Denna vecka vill vi presentera instrumentet OBOE! Vi hoppas på fler elever som vill spela oboe, så ansök nu på www.gislaved.se/musikskolan På bilderna ser du oboeeleven Rut Hverven och vår oboelärare Eva Arulf. Lyssna på oboe här: https://youtu.be/RM_g-PoB_Co

VECKANS INSTRUMENT

Nu är det hög tid att ansöka till Musikskolan på www.Gislaved.se/musikskolan Veckans instrument är TVÄRFLÖJT och BLOCKFLÖJT. På bilderna ser du våra tvärflöjtselever Ida Olsson och Ellen Johansson, med tvärflöjtslärare Lena Björn, vår nya tvärflöjtslärare Marianne Isaksson och altblockflöjtseleven Alice Davidsson. Lyssna här på tvärflöjt: https://youtu.be/AKOh42BD9ec

MUSIKTEORI
Nu startar vi en ny kurs: Musikteori! Ingen avgift! Går att söka från årskurs 7. För dig som vill lära sig mer om noter, ackord och hur musiken är uppbyggd. Info och ansökan på vår hemsida www.gislaved.se/musikskolan

VECKANS INSTRUMENT

Varje vecka presenterar vi ett instrument och nu har turen kommit till instrumentet TUBA! Vi vill ha fler elever till Musikskolan så ansök nu på www.Gislaved.se/musikskolan
När du börjar får du oftast spela på det lite mindre instrumentet Baryton. På bilden ser vi en av våra elever, Svante Sjödahl som spelar Baryton i en av Musikskolans blåsorkestrar Symphonic Band. Lyssna här på tuba: https://youtu.be/SOXSBwOhWdQ

VÄLKOMMEN MARIANNE!
Vi välkomnar vår nya tvärflöjts- och blockflöjtslärare Marianne Isaksson, till Musikskolan! Vi hoppas att Marianne ska trivas hos oss! Vi ställde några frågor:

1. Vad har du gjort innan du kom till Musikskolan Gislaved?
 Det senaste året har jag varit föräldraledig med en liten dotter, innan dess jobbade jag på Kulturskolan i Kungsbacka med tvärflöjt och blåsorkestrar. Jag tog examen från Högskolan för scen och musik i Göteborg år 2018 och bor i Varberg sedan samma år. Mycket av min tid går åt till musik, både att spela och lyssna till, men när tid finns läser jag en bok – och jag har avverkat många deckare (och andra böcker!) de senaste åren ☺️.
2. Hur känns det att börja jobba här?

Jag har knappt hunnit känna efter än, men spontant väldigt roligt!

3. Vad har du för förväntningar?
Jag ser väldigt mycket fram emot att lära känna elever (och kollegor!) under våren. Också att få bekanta mig med Gislaveds musikliv – när vi väl får komma igång med konserter igen.
FILMMUSIK PÅ MUSIKSKOLAN
Musikskolans lärare brukar varje vår åka ut till kommunens skolor för att spela och sjunga med eleverna och också visa instrument. I år har vi valt att spela in en film där Musikskolans elever och lärare presenterar verksamheten. Filmen är också tänkt att inspirera nya elever att få lust att lära sig spela och sjunga. Under förra lördagen träffades musiklärarna för att spela in musiken till filmen. En av lärarna på Musikskolan, Jan Mogren, trumpetlärare, har skrivit en medryckande och svängig låt med arrangemang och under ledning av producenterna Krister Karlsson, som också var ljudtekniker och Alexander Kroon, slagverkslärare, sattes musiken på plats. Det är första gången man producerar en film om Musikskolan och under hösten har eleverna filmats i olika omgångar av Alin Popescu, som undervisar i film och foto på Kulturskolan i Värnamo. Filmen beräknas vara klar för att skickas ut till kommunens skolor under vårterminen.
 

 

VECKANS INSTRUMENT

Denna vecka välkomnar vi tillbaka våra elever födda 2005 och senare. Vi presenterar också veckans instrument som är VALTHORN! Vi behöver fler blåselever till våra orkestrar så ansök på www.gislaved.se/musikskolan till höstens kurser. På bilden valthornseleverna Valdemar Dittmer och Melvin Abrahamsson i vår blåsorkester Symphonic Band. Lyssna på valthorn här: https://youtu.be/cA75oxwc5Cg

BREV TILL MUSIKSKOLANS ELEVER

VECKANS INSTRUMENT
Denna vecka fortsätter vi med distansundervisning för Musikskolans elever. Funderar du på att ansöka till Musikskolan för ht-21, gör det på vår hemsida www.gislaved.se/musikskolan Här presenterar vi veckans instrument som är TROMBON! Bilderna visar bleckblåsgrupp, BeatBonetrombonerna och Johanna Andersson, Musikskolans trombonlärare. Lyssna på och lär mer om trombon här: https://youtu.be/cDLewtQn8Xc
VECKANS INSTRUMENT
Nu erbjuds alla Musikskolans elever distansundervisning. Det är också dags att välja instrument till ht 21, det gör du på www.gislaved.se/musikskolan
Här presenterar vi veckans instrument som är TRUMPET. På bilderna trumpetare i Symphonic Band, trumpeteleven Algot Axelsson och trumpetlärarna Martina Norén och Jan Mogren. Lyssna och lär mer om trumpeten här: https://youtu.be/ScXcre0UjwI


VECKANS INSTRUMENT

Nu är Musikskolan igång igen! Vi undervisar eleverna på distans. Nu kan du som vill börja spela till hösten ansöka på vår hemsida www.Gislaved.se/musikskolan Varje vecka presenterar vi här ett instrument. Först ut är KLARINETTEN! På bilderna klarinettgruppen Caprice och våra tuttifruttiklarinetter. Här kan du lyssna och lära dig mer om klarinetten: https://youtu.be/1XZe8NdLYxE

JULSÅNG

Här lite julstämning i vintermörkret. En av våra sångelever, Moa Nordstöm sjunger en julsång:
MUSIKSKOLAN I KULTURNYTT
I fredagens Kulturnytt medverkar flera av lärarna från Musikskolan Gislaved. Läs och hör också om ett upprop till regeringen från kulturskolorna i Norrland:
JULBREV
Terminen lider snart mot sitt slut. Vi önskar våra elever i Musikskolan ett bra jullov! Läs här julhälsning från vår musikskolechef Veronika Lorentzson:
INFORMATION FRÅN MUSIKSKOLAN
Musikskolans undervisning fortgår som vanligt för elever födda 2005 och yngre. Orkester, ensemble, kör, drill och instrumentvisning är inställda till och med 13/12. För äldre elever erbjuder vi distansundervisning. Du kan ansöka till vårterminen med kommunens e-tjänster på vår hemsida www.Gislaved.se/musikskolan

TVÄRFLÖJTSLÄRARE SÖKES!

Vi behöver en tvärflöjtslärare till Musikskolan Gislaved. Läs mer om tjänsten här: https://gislaved.varbi.com/se/what:job/jobID:365120/
Välkommen med din ansökan!

INSTÄLLD STIPENDIEKONSERT

På grund av striktare restriktioner även i Jönköpings län (pressträff idag) måste vi tyvärr ställa in vår stipendiekonsert och vi hoppas att vi kan få genomföra den vid ett annat tillfälle och att alla fyra stipendiaterna då kan vara med.

EGEN INSTRUMENTVISNING!
Från årskurs 3 och uppåt. Nu erbjuder Musikskolan enskild instrumentvisning. Du får en egen tid där du som elev med en förälder/vårdnadshavare under säkra former veta mer om instrumentet du är intresserad av. Vi har platser kvar, så du har chans att börja som elev i Musikskolan med start på vårterminen. I gitarr, piano och sång har vi kö, men tar in elever så fort en plats blir ledig. Boka tid senast 4 dagar innan här: https://eservice.gislaved.se/EService.aspx?id=f88b893b-2dca-4b37-9dab-c45796fa499b&mobile=&customParams=
   
GILLAR DU ATT SJUNGA?
Då ska du ansöka till Musikskolans kör ”Young   Voices”. Du ansöker på vår hemsida musikskolan.gislaved.se
Välkommen!
TESTA FIOL…
eller något annat instrument hos oss på Musikskolan Gislaved. Du får en alldeles egen tid. Mer info och bokning på musikskolan.gislaved.se Bli inspirerad här av vår NYA FIOLVIDEO, gjord av en av våra fiollärare Jonny Johansson:

INSTRUMENTKOLLEN

Nu kan du som går i årskurs 3-9 komma till Musikskolan och testa och kolla på instrument! Boka här: https://eservice.gislaved.se/EService.aspx?id=f88b893b-2dca-4b37-9dab-c45796fa499b&mobile=&customParams=

Läs mer här:


STIPENDIEKONSERT

Missa inte att lyssna på våra duktiga musikskoleelever som fick Solveig och Lennart Davidssons Musikstipendium 2020! Konsertsalen, Gislaved 5 nov kl 19.00. Biljettbokning 0371-81292, max Max 50 platser. Välkommen!

SPELAT CELLO?

Står det en cello i garderoben och bara längtar efter att få bli spelad på igen?! Då kan celloensemblen Da Capo vara något för dig! Vi träffas en måndag i månaden kl.18.15-19.30 i Gislaved. Vår repertoar består av klassiskt, folkmusik och pop.
Intresserad? Hör av dig till Jane Petersson, som är cellolärare på Musikskolan och ledare för Da Capo.
PLATSER KVAR!
Vi har platser kvar på flera instrument,
PROVA-PÅ-KURS SLAGVERK

Vill du testa hur det är att spela trummor, slagverk? Ansök då till vår prova-på kurs! Du betalar terminsavgift 700 kr utan krav på att köpa trumset. Bok, 129 kr och trumstockar, ca 120 kr tillkommer.
Åk 4: 4 platser, tisdagar 14.30-15.10 i Musikskolan, Gislaved
Åk 5: 4 platser, tisdagar 15.20-16.00 i Musikskolan, Gislaved. Kursen är under två terminer. Till nästa höst får du sen välja att fortsätta på vanliga slagverkslektioner om du vill spela vidare. Ansökan till musikskolan@gislaved.se
Välkommen med din ansökan! Musikskolan Gislaved
DRILLFLICKOR
till Gislaved Drum Corps! Samling Glashusets huvudentré mån 5 okt kl.18.30-19.30. Kom i träningskläder. För att ansöka måste du gå i högstadiet/gymnasiet. Ansökan till musikskolan@gislaved.se eller 0371-81293. Vi tränar på måndagar 18.00 – 20.00. Inga förkunskaper krävs. Välkommen med din ansökan!
DAVIDSSONS MUSIKSTIPENDIUM
2020 års Musikstipendium från Solveig och Lennart Davidsson utdelades vid lördagens musikcafé i Konsertsalen, Gislaved. Det var tionde gången detta stipendium på 50.000 kr delades ut till fyra välförtjänta ungdomar från Musikskolan som vardera fick 12.500 kr som uppmuntran till fortsatt musicerande. Från vänster Linnea Hagesjö, fiol och sång, Adam Liljedahl, slagverk och Hedvig Forsberg, cello Solveig och Lennart Davidsson. stipendiaten Alma Sveningsson, valthorn kunde tyvärr inte närvara vid utdelningen.
ANSÖK NU!
Vi behöver fler elever till Musikskolan! Vi har platser kvar på flera instrument. Ansök nu på kommunens etjänst: https://eservice.gislaved.se/EService.aspx?id=07c16bae-569a-4e85-8ca6-5ea090674c5b&customParams=&reservationCount
Här en inspirationsfilm för att spela fiol: https://youtu.be/ZXQna8XG4uo Men också andra instrument behöver vi fler elever till. Läs mer på vår hemsida musikskolan.gislaved.se
https://youtu.be/ZXQna8XG4uo
SPELA TILLSAMMANS!
För dig som har spelat piano i ett år finns det möjlighet att spela tillsammans på flera pianon och också lära dig spela xylofon, marimba och vibrafon på torsdagar i Gislesalen, Musikskolan Gislaved kl 17.30-18.30. Ingen avgift. Ledare, som du ser på bilden, är Kent Lindén, Lillemor Gradin och Alexander Kroon. Välkomna på en informationsträff tors 3 sept kl.17.30 i Gislesalen, Musikskolan Gislaved. Vi begränsar antalet till en förälder per barn.
NU KÖR VI IGÅNG!
Imorgon torsdag startar Musikskolans undervisning och välkomnar vi alla våra elever till en ny termin! Vi ser fram emot att träffa er och spela och sjunga tillsammans. Vi välkomnar också vår nya vikarierande brasslärare Martina Norén till oss. På Musikskolan är förberedelserna i full gång. Martina med trumpet, Staffan med fioler, Maria sång och vår pianostämmare Gunter Ingo. Se bilder här:

        
INSPIRATION PÅ MUSIKSKOLAN
Några av förskolepedagogerna i Gislaveds kommun samlades för en inspirationsträff om sång och rytm i Musikskolans trädgård. Ledare var Veronica Grundström, som är projektanställd på Musikskolan. Pedagogerna fick inspiration och prova på olika rytmikövningar och sånger som är tänkta att genomföra i barngrupperna under hösten. De fick spela rytminstrument, agera med sjalar och rep och fick även prova på att spela djembetrummor. På måndag blir det workshop för nästa grupp.

SOMMARMUSIK!
Under några sommarveckor kommer ett 15-tal ungdomar sprida musikglädje på utomhuskonserter runt om i kommunen. Ledare för dessa är August Björn, som kommer från Tranemo och nu studerar på Musikhögskolan i Göteborg. Projektet är ett samarbete mellan arbetsmarknadsorganisationen i Gislaveds kommun och Musikskolan Gislaved och är finansierat genom ett kulturbidrag från Region Jönköping. Ungdomarna kommer att dela upp sig i grupper och sedan spela och sjunga utomhus på främst äldreboenden, men också runt om i kommunen på offentliga platser. I dagarna har man börjat repetera in ett konsertprogram och kommande vecka ger man sig ut på turné. De övar nu i Musikskolans lokaler i Gislaved. Bilden visar ungdomarna som deltar i sommarprojektet. Till vänster projektledare August Björn.

SOMMARBREV!
Vi tackar för detta läsår och önskar en trevlig sommar. Läs Musikskolans sommarbrev med info om terminsstart med mera här:

UTOMHUSMUSIK!
På Musikskolan har vi ett musikprojekt för förskolan, som leds av Veronica Grundström. Det går bra att ha musik utomhus! Här sjunger och musikleker barn från Gisle, Rönnens och Sörgårdens förskola.

PIANOLÄRARE SÖKES!
Nu söker vi en pianolärare till Musikskolan Gislaved, på ett vikariat 6 månader. Välkommen med din ansökan! Läs mer här. https://gislaved.varbi.com/what:job/jobID:333640/?lang=se

SPELA STRÅK!
Vi behöver många stråkelever till våra 5 stråkorkestrar. Så ansök nu till Musikskolan och lär dig att spela ett stråkinstrument. Kolla här:

PLATSER KVAR!
Nu har du chansen att spela, sjunga, vara med i kör, ha suzukiundervisning eller drilla i Musikskolan. Vi thar platser kvar på flera instrument. Info och ansökning på musikskolan.gislaved.se
Välkommen med din ansökan!

VÅRTECKEN PÅ MUSIKSKOLAN!

Gislaved Westbo Musikkår med Drillflickor förbereder sig för våren. Gislaveds musikkår grundades år 1880 av fabrikör J.R. Lomell, som var mycket musikintresserad och brukade samla sina vänner i sin fabrik för att spela tillsammans. Denna vår får totalt ca 20 föreningsmedlemmar som går på gymnasiet, Musikskolan eller tillhör riskgrupper stanna hemma, men kvar finns drygt 40 föreningsmedlemmar redo att välkomna våren 2020 under lite annorlunda omständigheter. i år är Valborg- och 1:a majfirande inställt, men Musikkåren kommer att på säkert avstånd spela 1 maj för några äldreboenden i kommunen.

LÄR KÄNNA INSTRUMENTEN!
Vi har platser kvar på stråk-och blåsinstrument på Musikskolan Gislaved. Vi behöver många olika instrument till våra orkestrar! Så gör slag i saken och ansök idag! Här kan du läsa om och lyssna på olika orkesterinstrument, inspelat av Göteborgssymfonikerna. Välkommen med din ansökan, mer info och ansökningsblankett på musikskolan.gislaved.se
https://www.gso.se/barn-un…/for-larare/orkesterinstrumenten/

ANSÖKAN TILL SUZUKIUNDERVISNING!
Uttagning till undervisning enligt SUZUKIMETODEN på fiol, cello och piano sker genom lottning av anmälda 5- och 6-åringar. Sista ansökningsdag för suzukiundervisning är 6 maj. Info och ansökningsblankett på musikskolan.gislaved.se eller ring till Musikskolan tel. 0371-81293. Välkommen med din ansökan!

HURRA! NYA ELEVER!
Trots att vi inte kunde genomföra Öppet hus med instrumentprovning i år på Musikskolan, har vi haft en stor tillströmning av ansökningar till Musikskolans instrument- och sångkurser. Gitarr, piano och sång är det som är mest populärt, men vi har glädjande nog även fått ansökningar på flera orkesterinstrument, där fiol ligger i topp. Vi har fortfarande några platser kvar, främst på blåsinstrument, så skicka gärna in en ansökan till oss. Du kan ansöka hela året, vi tar in så fort det blir en plats ledig. Info och ansökningsblankett på musikskolan.gislaved.se


ANSÖKAN TILL MUSIKSKOLAN!
Musikskolans öppet hus är inställt, men det går naturligtvis bra att ansöka nu till höstens kurser. Du gör din ansökan via vår e-tjänst https://m01-mg-local.login.gislaved.se/samlv2/idp/sign_in/4
eller med ansökningsblankett som du hittar på musikskolan.gislaved.se
Välkommen med din ansökan!

PIANOKONSERT INSTÄLLD!
Fredag 20 mars skulle Musikskolan haft celebert besök av världspianisten Dag Achatz, som förutom att ge oss en pianokonsert också skulle drilla några av våra pianoelever. Vi skulle också samma dag fått besök av pianisten och f d kammarmusikchef P2 Tore Almgren, där några av våra elever skulle spelat några pianostycken som han komponerat. Tyvärr får vi ställa in vår pianodag och pianokonserten, med anledning av att Dag Achatz bor i Schweiz och har svårt att komma hit under rådande omständigheter. Bilden från förra årets pianodag i Gislaved med Dag Achatz.

MUSIKSTIPENDIUM
Vi gratulerar 2020 års mottagare av Rotarys musikstipendium som utdelades i Konsertsalen igår som stöd och uppmuntran till fortsatt muciserande. Här stipendiaterna från vänster; Jonathan Lundin, Amanda Mårtensson, Ebba Hulebo, Robert Hoban som fick Rotarys musikstipendium på 3000 kr vardera och William Karlsson, som fick Smålandia musikstipendium på 6000 kr. Från Rotary; från vänster Alf Johansson, Smålandia Musikstipendium och Thomas Carlsson, president Gislaved Rotaryklubb.

STIPENDIEKONSERT
Ons 4 mars kl 18.30 är det Stipendiekonsert i Konsertsalen, Gislaved. Då delas Rotarys musikstipendium 2020 ut till några välförtjänta elever i Musikskolan. Solister, ensembler och orkestrar medverkar. Fri entré. Välkommen! På bilden 2019 års musikstipendiater. Fr v Emilia Darvelid, Sara Oguni, Martin Skötte, Anton Schmidt, Linnea Hagesjö.

DAGS ATT ANSÖKA TILL MUSIKSKOLAN!
Nu har du möjlighet att spela eller sjunga i Musikskolan. Elever i årskurs 2 och äldre är välkomna att välja instrument, sång, drill och kör. Mer info och digital ansökan på musikskolan.gislaved.se eller på gislaved.se under e-tjänster. Senast ansökningsdag för höstterminens intagning är 26 mars. Du kan även söka under hela året och erbjuds då en plats när det blir någon ledig. Har du frågor om instrumentvalet eller andra frågor om Musikskolans verksamhet ring 0371-812 93 eller e-post musikskolan@gislaved.se Välkommen med din ansökan!

ÖPPET HUS

Torsdag 12 mars kl. 17.00 – 18.00 samt kl. 18.30 – 19.30
Lördag 14 mars kl. 10.00 – 11.00 samt kl. 11.30 – 12.30

Kom när det passar och prova på att spela, sjunga, träffa oss lärare och se våra fina lokaler på Södra Storgatan 34 i Gislaved. Barn, ungdomar, familjer är varmt välkomna. Vi bjuder på fika.

KONSERT!
Kom och lyssna på Musikskolans Kammarorkester, under ledning av Annika Björkenbo, Kören från Estetprogrammet musik och sånggruppen Ella’s, ledare Maria Nordström I Konsertsalen ons 5/2 kl 1830. Välkommen!

MALLETKURS!
Nu kör vi igång en kurs, där du får lära dig spela olika malletinstrument, som Marimba, Xylofon, Vibrafon. Ingen avgift. I första hand för dig som spelar piano i klass 4-5-6., men andra är också välkomna i mån av plats. Välkommen!

MUSIKSKOLANS KÖR
Välkommen att vara med i Musikskolans kör ”Young Voices”. Ingen avgift!

SÅNGKONSERT!
Nu kör vi igång med vårterminens konserter. Först ut är Musikskolans sångelever som du kan lyssna till I vår fina ensemblesal Gislesalen mån 27/1 kl 18.30. Välkommen!

MUSIKSKOLAN HAR JULLOV!
Vi tackar alla våra följare för ett fint musikår och startar vår undervisning igen tors 9 jan. God Jul önskar vi på Musikskolan Gislaved med några bilder från stråkarnas julcafé.

MUSIKSKOLANS LUCIA
Musikskolans kör Young Voices framförde ett fint Lucia program i Gislesalen igår. Ledare är Margaretha Karlsson. Vill du börja sjunga i vår kör så anmäl dig, det är ingen avgift. Info och anmälan på vår hemsida musikskolan.gislaved.se

BLÅSARNAS JULKONSERT
Musikskolans blåsorkestrar Symphonic Band och Symphonic jr har haft julkonsert tillsammans med Gislaved Westbo musikkår. Sångsolist var Felix Svensson och här ses också Musikskolans blåslärare. Se bilder här:

JULKONSERT MED BLÅS
Musikskolans blåsorkester Symphonic band och Gislaved Westbo musikkår har julkonsert i morgon Sön 8 dec kl 18 i Villstads kyrka. Välkommen!

MUSIKSKOLANS JULKONSERTER!
Ons 4 dec Suzukikonsert piano 18.00 Gislesalen
Tors 5 dec Slagverkskonsert 17.30 Gislesalen
Tors 5 dec Blåsarnas julkonsert 19.00 Konsertsalen
Fre 6 dec Pianokonsert 16.00 Torghuset
Fre 6 dec Stråkarnas julcafé 18.30 (caféet öppnar 17.30) Konsertsalen
Sön 8 dec 18.00 Kammarorkestern spelar i Långaryds kyrka
Sön 8 dec 18.00 Gislaved Westbo Musikkår och Symphonic Band julkonsert i Villstad kyrka.
Mån 9 dec Julkonsert klarinett och flöjt Gislesalen 18.30
Ons 11 dec ”Young Voices” sjunger på Blomstervägen kl.14.30 och på Vitsippan kl. 16.30.
Tors 12 dec Young Voices Lucia i Gislesalen kl.17.00.
Tors 12 dec Con Brio och Fanfarus Rexus underhåller i kommunhuset vid kommunfullmäktiges julfest.
Tors 12 dec Bureskolans luciafest Tyngelvi
Tors 12 dec Skeppshultsskolans Lucia Tre björkar
Tis 17 dec 18.30 Julkonsert med Gyllenforsskolan i samarbete med Gislaveds Manskör Konsertsalen
Tors 19 dec Musikskolan medverkar på flera skolavslutningar.

BLÅSARNAS HÖSTKONSERT
Musikskolans blåselever har haft Höstkonsert i Gislesalen. Här är trumpeteleven Algot Axelsson som övar inför konserten med sin lärare Jan Mogren

MUSIKSKOLAN PÅ EKBACKEN
Några av Musikskolans elever spelade på Ekbackens äldreboende i Burseryd förra veckan. Roligt för eleverna att spela upp och uppskattat av de boende. Se bilder här

: m

SUZUKIKONSERTER
Snart är det dags för Suzukielevernas julkonserter. Boka in detta redan nu, se våra allra yngsta elever spela! 2 och 4 dec kl 18 i Gislesalen. Välkommen!

MUSIKSKOLAN PÅ KULTURFORUM
I helgen hölls ”Kulturforum” på Glashuset i Gislaved, där barn och ungdomars rätt till kultur stod i fokus. Musikskolan var där med sånggrupp ledd av vår sånglärare Maria Nordström och en blåsgrupp från Symphonic Band ledd av vår saxofonlärare Conny Sundman. Se bilder här:

STIPENDIEKONSERT

I torsdags var det Stipendiekonsert i Gislesalen, för några av de ungdomar som fått Solveig och Lennart Davidssons musikstipendium. Medverkade gjorde Daniel Andersson, sång och Victor Haskel, sång. De fick stipendium 2015, samt Fredrik Kastberg, klarinett och Joel Möller, elgitarr, som fick stipendium i år. Se bilder här. Fotograf Veronika Lorentzson.

BLÅSKONSERT!
Kom och lyssna på Musikskolans träblås- och bleckblåselever! Lys upp höstmörker med en blåskväll på Musikskolan i Gislesalen mån 18 nov 19.00. Välkommen!

KONSERT MED KAMMARORKESTERN

Missa inte denna konsert:

MUSIK PÅ BIBLIOTEKET
Förra veckan hade Musikskolan konsert på Biblioteket i Burseryd. Publiken fick lyssna på gitarr, tvärflöjt, altblockflöjt, piano, fiol, valthorn och tuba. Se bilder här:

KONSERT
Boka in redan nu: Konsert 7 nov 18.30 i Gislesalen med några av de unga musiker som fått Solveig och Lennart Davidssons Musikstipendium. Välkommen!

HÖSTKONSERT

Blir det på Bibilioteket i Burseryd i morgon kväll kl 18.00 piano, fiol, tvärflöjt, valthorn och gitarr. Välkommen!

PIANORESA
Igår var det dags för den årliga Pianoresan för Musikskolans pianoelever från åk 6 och uppåt. I år gick vi på Göteborgssymfonikernas konsert ”I ditt öra” som inleddes med pianosonat nr 13 av Beethoven. Därefter spelades flera kända klassiska orkesterverk. Dirigent var Daniela Musca från Italien. En lyckad utflykt tyckte pianoeleverna och lärarna.

MUSIKSKOLAN STARTAR!
Vecka 38 startar Musikskolans undervisning. Vi ser fram emot att träffa våra elever igen och hälsar nya elever välkomna! Tyvärr får vi inte undervisa på skoltid längre efter skolinspektionens vitesföreläggande. Se här film från en av våra 30 (!) ensembler!

MUSIKSKOLAN PÅ MARKNAD OCH PÅ DALENDAGEN
Fart och fläkt när Musikskolan Gislaveds orkester Gislaved Drum Corps spelade igår vid invigning av Nordin Sportcenter, på torget i Smålandsstenar och på Dalendagen i Gislaved. Se bilder här.

KONSERT MED GDC
Imorgon lördag kan du lyssna på Musikskolans slagverksorkester Gislaved Drum Corps i Smålandsstenar vid invigningen av Nordin sportcenter kl 9.30 med marsch till torget där man spelar kl 10.40. Även i Gislaved spelar orkestern på torget och marscherar mot Dalen 13.45. Avslutande konsert på Dalen kl 14.00. Se bilder här från förra årets marschkonsert på Smålandsstenars marknad.

MUSIKSKOLANS KÖR
Gillar du att sjunga? Då kan du vara med i Musikskolans kör ”Young Voices”. Ingen avgift. Start tis 1 okt.

START MUSIKSKOLANS UNDERVISNING

Se här:

HÖSTKONSERT!

Måndag den 9 september kl. 19.30 är det Höstkonsert på Stortorget i Gislaved, med orkestern Gislaved Drum Corps. Då bjuds Gislaved på en utomhuskonsert av en slagverksorkester från Musikskolan Gislaved. Vid konserten medverkar också orkesterns drillflickor. Gislaved Drum Corps kommer att spela delar ur ett konsertprogram som man nyligen framförde vid en konsertresa i Frankrike. Fri entré! Välkommen!

MUSIKSKOLAN I STOCKHOLM

Nu har vi varit i Stockholm och träffat SKL, Kulturrådet och Kulturskolerådet, med anledning av skolinspektionens beslut angående musikskoleundervisning på skoltid 

GDC I FRANKRIKE

Orkestern Gislaved Drum Corps kan se tillbaka på en mycket lyckad turné till Frankrike. Det blev många parader och uppskattade konsertframträdanden och överallt där orkestern spelade var det stora publikskaror. En av höjdpunkterna på resan var när orkestern spelade i den stora paraden på Disneyland i Paris. Det var för övrigt tredje gången som orkestern spelade där.

Gislaved Drum Corps reste med 50 musikelever, ledare och föräldrar med två bussar till Frankrike, för att under några dagar delta i en stor internationell musikfestival i staden Mende, som ligger i södra Frankrike. Där genomförde man flera parader och konserter. Orkestern deltog också i en avslutande parad och konsert och efter det var orkestern inbjuden till staden Mendes borgmästare.

Orkestern består av ungdomar från Musikskolan Gislaved som spelar olika sorters trummor, xylofoner, marimbor och klockspel. Tillsammans med orkesterns erkänt duktiga drillflickor, bjöd man på ett mycket uppskattat och fartfyllt uppträdande.

Ledare för orkestern är de båda slagverkslärarna Kent Lindén och Alexander Kroon och drillflickorna leds av Jasmine Öhlander och Nelly Kallo.

Allt sedan starten 1983, har orkestern genomfört många utlandsresor och även deltagit i olika festivaler i bland annat Irland, Spanien och Frankrike. Tysklandsresan var den 29:e (!) utlandsresan som orkestern genomfört.

SKOLINSPEKTIONEN OM MUSIKSKOLAN

Tyvärr har Skolinspektionen beslutat att vi inte får undervisa på skoltid längre. Se mer info här:

SOMMARÖPPET!
Går du i årskurs 4-6 är du välkommen till Musikskolan på MUSIKLÄGER, 24 juni – 4 juli kl 10-14. En massa kul hittar vi på med musik och sång. Du kan vara nybörjare eller ha spelat ett tag – alla välkomna! Du får prova olika instrument och testa att spela in musik. Anmäl dig senast 17 juni till mikael.karlsson@edu.gislaved.se
Ingen avgift! Välkommen!

GRATTIS ANNIKA!
En av våra stråklärare, Annika Björkenbo, har fått en fin utmärkelse; Ingrid och Per Wellins Pedagogpris 2019. Priset utses av styrelsen för Svenska Stråklärarförbundet och utdelades i helgen i Stockholm. I motiveringen står bland annat att ”Annika är en stråkpedagog med fokus på bredd och kvalitet som har gjort märkbara och bestående insatser för stråkelever och för stråkpedagogiken”. Vi säger ett stort Grattis! Bilden från prisutdelandet Annika med en av instiftarna till priset, Per Wellin.

MUSIKSKOLANS EXPEDITION
På vår expedition jobbar Madde.
Expeditionen är bemannad dessa tider:
Mån 7.30-11.30, 13.00-15.00
Tis 7.30-11.30, 13.00-15.00
Ons 7.30-11.30, 13.00-15.00
Tors 7.30-11.30, 13.00-15.00
Fre 7.30-1130
Semesterstängt 1 juli-5 aug 2019

MUSIKLÄGER!
Även i år har vi musikläger på Musikskolan!
Lär dig spela musik och sjunga, både för nybörjare och erfarna.
Ålder: åk 4 – 6, Tid: 10-14, När: 24 juni – 4 juli
Plats: Musikskolan Gislaved. Ledare är Mikael Karlsson, trombonlärare på Musikskolan. Anmälan senast 17 juni till: mikael.karlsson@edu.gislaved.se .
Bilden är från förra årets musikläger Mer info här: https://www.gislaved.se/…/ungigislaveds…/sommarliv.7414.html

PIANOCAFÉ!
Musikskolans pianoelever bjuder på pianomusik till fikat!
ons 22 maj från kl.15.30 Bernts café Anderstorp
tors 23 maj från kl, 15.00 Göstas konditori, Smålandsstenar och
fre 24 maj från kl 15.00 Citykonditoriet, Gislaved
Välkommen!

KONSERTRESA TILL FINLAND
Gislaved Westbo Musikkår kom nyligen hem från en lyckad konsertresa till Finland. Med på resan var flera av Musikskolans elever, både i orkestern och som drillflickor. Ledare för orkestern är vår saxofonlärare Conny Sundman, som innan han blev lärare på Musikskolan, var militärmusiker i Finland. Orkestern gjorde flera konserter i bland annat Åbo, Björneborg och Nykarleby och blev också uppmärksammade i finländsk press. Se här: Lokala Rundradion:
https://svenska.yle.fi/…/varen-kommer-sakert-imorgon-daghem…

Tidningen Turun Sanomat i Åbo nämner musikkåren, som även syns i slutet av den nedre videon.
https://www.ts.fi/…/Katso+videot+Partiolaiset+marssivat+aur

SÅNGARNAS VÅRKONSERT
Ons 15 maj kl 1830 har sångarna i Musikskolan och Estetprogrammet vårkonsert I Gislesalen. Gillar du härliga vårsånger och skönsång så missa inte detta!

MUSIKSTIPENDIUM

Vid senaste konserten med Gislaveds Symfoniorkester, delades Solveig och Lennart Davidssons Musikstipendium ut till Joel Möller, Frida Curenstam, Linnea Spång och Fredrik Kastberg, som fick vardera 12500 kr. Stort grattis!

GITARRFEST!

Imorgon fre 3 maj kl 19.00 i Torghuset Smst. Här bjuder Musikskolans gitarrister på ett välklingande program i olika genrer. Alltifrån de yngstas första konsertframträdande till de äldre elevernas mer musikaliskt utvecklade framträdande. Solister och mindre grupper blandas med stora ensembler, och kvällen lovar på så sätt ett varierat och spännande program.

Välkommen Oskar!

Vår fiollärare Frida är föräldraledig och vi välkomnar därför en ny fiollärare som vikarie. Det är Oskar Andersson som du kan läsa om här:

1. Vad har du gjort innan du kom till Musikskolan Gislaved? 

Jag är uppvuxen i Bankeryd där jag spelade fiol på kulturskolan. Sedan har jag studerat på musikerutbildningen på musikhögskolan i Malmö med viola som huvudinstrument, samt en pedagogisk påbyggnadsutbildning på Stockholms Musikpedagogiska Institut. Jag har även arbetat som fiollärare på kulturskolan i bland annat Ulricehamn, Botkyrka och Nynäshamn.

2. Hur känns det att börja jobba här?
Det känns bra att börja jobba här. Det märks att Gislaved satsar mycket på musiklivet och musikskolan. Det känns även trevligt att komma tillbaka till Småland.
3. Vad hoppas du på?
Jag hoppas att jag får en trevlig tid här (mitt vikariat varar cirka 1,5 år), och att jag får mycket tid att musicera tillsammans med elever och kollegor.

Öppet hus på Musikskolan

På onsdag 8 maj är det Öppet hus på Musikskolan. Då får du möjlighet att bekanta dig med alla våra instrument och övriga aktivteter som sång, kör, och drill. Missa inte det! Vi har platser kvar på flera instrument så ta chansen!

Världspianist drillade musikelever
 
 
Pianoeleverna i Musikskolan Gislaved och Estetiska musikprogrammet Gislaveds gymnasium hade den gångna veckan celebert besök av världspianisten Dag Achatz, bosatt i Schweiz och Ungern. Dag Achatz har hela världen som sitt arbetsfält och undervisar bland annat i Schweiz, USA, Japan och Kina. Han har en 50-årig musikerkarriär bakom sig och har till dags dato gett 1 400 konserter, varav drygt tusentalet solokonserter. Han har samarbetat med sin tids mest namnkunniga dirigenter, spelat in ett 30-tal skivor och konserterat i 25 länder. Dag Achatz turnerar fortfarande världen över som en mycket eftersökt konsertpianist. Han är numera pensionerad pianolärare vid Lausannes Musikhögskola.
Som inledning på pianodagen gav Dag Achatz en pianokonsert, där eleverna fick lyssna till Beethovens Sonat op. 10 nr 1 samt Chopins Polonaise i Ass dur op. 53. Därefter var det dags för några av pianoeleverna att få undervisning i en Masterclass med Dag Achatz. Pianoeleverna fick många goda tips och en fin kulturupplevelse, som var mycket inspirerande och lärorik.
Det var första gången Musikskolan och Estetiska programmet genomförde en pianodag med en världspianist, där den klassiska musiken stod i fokus, något som verkligen gav mersmak och också var mycket uppskattad av såväl lärare som elever.

Rotary Musikstipendium delades ut!

Vid den årliga Stipendiekonserten i Konsertsalen, Gislaved, delades 2019 års Musikstipendium från Gislaved Rotaryförening ut till fyra välförtjänta musikskoleelever. De som fick detta Musikstipendium var Sara Oguni, cello, Anton Schmidt, slagverk, Martin Skötte, piano och Emilia Darvelid, cello. Stipendiet är på 3000 kr vardera. Dessutom delades ”Smålandia musikstipendium”, som är finansierat av Alf Johansson, på 6000 kr ut till Linnea Hagesjö, sång och fiol. Rotarys och Smålandia musikstipendium delas ut till en musikstuderande ungdom som stöd och uppmuntran till fortsatt muciserande.

Vid konserten medverkande är folkmusikgruppen Skye Crofters, en grupp blåsare från orkestern Symphonic Band, samt Musikskolans Kammarorkester. Stipendiaterna medverkade också på konserten med att var sitt solostycke. Konserten var ett samarbete mellan Gislaved Rotaryförening och Musikskolan Gislaved. Presentatör var musikskolechef Veronika Lorentzson. På bilden ses stipendiaterna från vänster Emilia Darvelid, Sara Oguni, Martin Skötte, piano, Anton Schmidt och Linnea Hagesjö.

MAINE COON TRIO

Gillar du folkmusik? Kom då till Kulturplatån, Glashuset tors 28 mars kl 18.30 och lyssna till Main Coon trio konsert, Världsmusikorkestern och Skye Crofters. Fri entré, Välkommen!

Den pärlemor-utsmyckade hardangerfelans magiska klangvärld möter lyhörd och träffsäker sopransaxofon tillsammans med djärv och svängig gitarr.
Maine coon trio består av tre musiker och låtskrivare med fötterna på jorden. Bandet möttes på Världsmusikprogrammet i Göteborg 2013, och har ett kraftfullt sound som sträcker sig från minimalistiska svenska polskor och pulserande norska gangare till egenskrivna valser som sätter dansgolvet i gungning.
I ett tätt sammansvetsat samspel blandar de nordisk folkmusik med improvisation och egna kompositioner.

Sopran- och tenorsaxofon – Robin Johansson
Gitarrer – Søren Vinther Røgen
Fiol och hardangerfela – Anna-Karin Andersson

STIPENDIEKONSERT

Onsdag 6 mars kl. 18.30 är det dags för den årliga Stipendiekonserten i Konsertsalen, Gislaved. Vid konserten kommer 2019 års Musikstipendium från Gislaved Rotaryförening att delas ut till 4 välförtjänta musikskoleelever. Stipendiet är på 3000 kr vardera. Dessutom kommer ”Smålandia musikstipendium”, finansierat av Alf Johansson, på 6000 kr, att delas ut till en musikstuderande ungdom som stöd och uppmuntran till fortsatt muciserande. Medverkande är folkmusikgruppen Skye Crofters, en grupp blåsare från orkestern Symphonic Band, samt Musikskolans Kammarorkester. Stipendiaterna kommer också att spela eller sjunga var sitt solostycke. Konserten är ett samarbete mellan Gislaved Rotaryförening och Musikskolan Gislaved. På bilden Kammarorkestern.

KONSERTER MED FART OCH FLÄKT,
Det var härlig allsång och fullt ös på Gislaveds symfoniorkesters skolkonserter idag. Den unga publiken fick lyssna till och lära sig mer om Musikskolans olika instrument och vi hoppas det lockar många till att få lust att börja spela och sjunga i vår musikskola! Se bilder från dagens konsert här:

SKOLKONSERT

På måndag är det dags för den årliga skolkonserten med Gislaveds Symfoniorkester. Alla elever i förskoleklass och årskurs 2 är inbjudna och har under några veckor förberett sig genom att öva sånger och bekantat sig med olika natrument tillsammans med musikskolans kompanjonlärare och blås- och stråklärarna. Se bilder från förra årets konsert samt musikskolans lärare ”in action”.

KONSERT I GISLESALEN

Ons 27 febr kl 19 kan du få lyssna till irländsk folkmusik med gruppen Skye Crofters och sköna jazzlåtar med sånggruppen Ella’s och Musikskolans jazzensemble.
Välkommen!

DAGS ATT ANSÖKA TILL MUSIKSKOLAN!

Nu är det dags att ansöka till Musikskolan! Du ansöker digitalt via vår hemsida musikskolan.gislaved.se eller via e-tjänster på gislaved.se

BUN:s ORDFÖRANDE PÅ MUSIKSKOLAN

Vi fick ett trevligt besök på Musikskolan av Barn-och utbildningsnämndens ordförande Maria Gullberg Lorentsson (m). Förutom att få information om Musikskolans verksamhet av musikskolechef Veronika Lorentzson, gavs också tillfälle till att prova på tvärflöjt, gitarr, piano och slagverk. Vi ställde också några frågor till Maria:

1. Hur var det att besöka musikskolan?

Helt fantastiskt,  det var bättre än jag kunde tro. Jag testade instrument, träffade glada och positiva lärare och elever. Vilken verksamhet och vilka lokaler! Framför allt förstod jag hur omfattande verksamheten var som jag inte hade kännedom om innan.

2. Har du själv varit elev i musikskolan?

Ja jag försökte både med blockflöjt och piano… utan framgång

3. Spelar eller sjunger du eller har ett aktivt musikintresse?

Mitt musikintresse är bara på nivån lyssna och kunna texter.

4. Hur ser du på framtiden för Musikskolan i Gislaveds kommun?

Ljus! Den sätter kommunen på kartan, tom lockar hit invånare och arbetskraft. Bäst vore ju om de bosatte sig här, men jobba här räcker bra.

CAPRICE UNDERHÖLL

Igår var det verksamhetsvisning av Fastighets- och serviceförvaltningen. Vad passade då bättre än att Musikskolans klarinettensemble Caprice, under ledning av Bodil Axelsson, underhöll besökarna.

MUSIKSKOLANS EXPEDITION

På expeditionen arbetar Madeleine och Lena. Undrar du över något eller behöver hjälp så är du alltid välkommen hit. Telefon 0371-81293 eller mail musikskolan@gislaved.se
Expeditionen är bemannad dessa tider :
Mån 9.00-11.30
Tis 9.00-11.30
Ons 9.00-11.30 13.30-16.00
Tors 9.00-11.30 13.00-16.00
Fre 9.00-11.30

JULKUL

Varje år avslutar Musikskolan med att bjuda på konsert med jullåtar för kommunens alla 2-4:e klassare. Då ger sig musiklärarna ut på turné till kommunens alla skolor. Så även i år. Eleverna hade under några veckor fått träna in sångerna som skulle sjungas och nu var det dags för härliga allsångskonserter där musiklärarna spelade och barnen sjöng jullåtar. Se bilder här:

Suzukielevernas julkonsert

Det har varit gott om julkonserter på Musikskolan de senaste veckorna. Traditionsenligt bjöd också Musikskolans suzukigrupper på fin julmusik. Se bilder här:

 

BLÅSARNAS ADVENTSKONSERT

Se bilder från Blåsarnas Adventskonsert här:

    

DAVIDSSONS MUSIKSTIPENDIUM KONSERT

Tors 22 november var det dags för de ungdomar som fått Solveig och Lennart Davidssons Musikstipendium att visa upp sina färdigheter på en konsert i Konsertsalen, Gislaved. Det blev en spännande och omväxlande konsert med stor genrebredd. Vi önskar ungdomarna lycka till med sitt fortsatta musicerande! Se bilder här:

MUSIKSKOLANS KULTURPROJEKT ”Funky Monkey Festival”

Sangeeta Chauhan,är projektanställd på Musikskolan och Kulturplatån, för att jobba med ett spännande Kulturprojekt på Gullviveskolan i Gislaved, där också en mängd andra aktörer är inblandade. Projektet heter ”Funky Monkey Festival”, och har just startat upp. Vi ställde några frågor till Sangeeta om projektet:

1. Vad handlar Musikskolans projekt på Gullviveskolan om?
Den 19:e December kommer Musikskolans kulturfestival ”Funky Monkey Festivalen” gå av stapeln. Festivalen riktar sig till elever på mellanstadiet och den här gången så samarbetar vi med Gullviveskolan. Projektets främsta fokus är att styrka gemenskap och samarbete. Själva festivalen kommer att ske i Glashuset där eleverna kommer att få en utmaning som behöver lösas. Genom att arbeta tillsammans kommer de att hitta svaret. Det är inte bara Musikskolan som arbetar med detta projekt. Vi samarbetar även med Biblioteket, Kulturplatån, Kulturarva och Syriska föreningen Shamina.

2. Vad gör ni?

Inför Funky Monkey festivalen har jag fått träffa eleverna på Gullviveskolan klassvis tillsammans med deras musiklärare Camilla Björk och Rebecka Hietala. Under lektionen har vi lyft fram styrkan i olikheter, d.v.s. varför det är bra att vi är olika och kan olika saker, samt styrkan i grupp. Vi har pratat om vad det innebär att vara ett lag och hur man tar hand om varandra i laget. Varje klass har tillsammans kommit på ett eget lagnamn samt skapat en egen riddarsköld som kommer finnas på plats under festivaldagen.

3. Vad tycker eleverna?

Eleverna jag har träffat är nyfikna om vad som kommer att ske den 19:e december. De vet om att de kommer att få en utmaning när de kommer fram till Glashuset och för att få fram de ledtrådar som behövs för att lösa utmaningen behöver de arbeta tillsammans. Exakt vad som kommer att ske får de reda på den 19:e december.

BLÅSARNAS JULKONSERT
Gillar du stämningsfulla julmelodier, jullåtar med ös eller traditionella julsånger så ska du absolut besöka någon av alla Musikskolans julkonserter! På torsdag 6 december kl 18.30 bjuder blåsarna på julkonsert i Konsertsalen, Gislaved. Medverkar gör våra blåsorkestrar, en flöjtgrupp, lärarensemble, m m. Dessutom fina priser i lotterier. Fri entré! Välkommen!

STRÅKARNAS JULCAFÉ
Varje år bjuder stråkarna på ett julcafé. I år är det julcafé fredagen den 7 dec i Konsertsalen. Allt börjar 17.30 med lotterier och möjlighet att fika med lussekatt och pepparkakor. 18.30 börjar orkestrarna spela!
Medverkande orkestrar:
Stråkorkestern, Con Brio och Vivace. Varmt välkomna!
SUZUKIGRUPPERNAS JULKONSERTER
Snart är det dags för Musikskolans Suzukigrupper att ha julkonsert I Gislesalen på Musikskolan i Gislaved. Det blir mån 3 dec kl 18.00 för fiol och cello och på onsdag 5 dec kl 18.00 för piano. Välkomna!

PIANOKVÄLL
Gillar du vacker pianomusik? Då ska du komma till Gislesalen, Musikskolan, på torsdag 15 nov kl 19.00. Pianoelever från Musikskolan Gislaved och estetiska programmet Gislaveds gymnasium underhåller. Fri entré! Välkommen!

Musik i höstmörkret!
Börja fredagskvällen 16 nov med en konsertkl 18.00 som utlovar Fredagsmys! Kom till Gislesalen på Musikskolan i Gislaved och lyssna på sångelever från Estetiska programmet, Ella’s sångensemble m fl. Välkommen!

BEATBONE
Musikskolan har ett musikprojekt som vi kallar BeatBone. Eleverna får under några veckan bekanta sig med trombon och testa på att spela på plasttromboner i glada färger. Här kommer en bild från en av grupperna på BeatBone Gyllenfors. Vi har sammanlagt 3 grupper alltså runt 60 elever som får spela trombon!

KONSERT MED KAMMARORKESTERN

Kom och lyssna på duktiga Kammarorkestern! Ledare är Annika Björkenbo. Se här:

HÖSTKONSERT

Varje termin brukar vi ha ett samarbete mellan bibilioteket i Burseryd och Musikskolan. Det brukar vara en mycket välbesökt konsert. Ett gott samarbete som vi gärna fortsätter med.

DRILLFLICKOR

Nu söker Gislaved Drum Corps nya drillflickor! Samling vid Glashusets (GisleParken) huvudentré. 22 oktober kl.18.00-19.00. Kom i träningskläder! För att söka måste du gå i högstadiet/gymnasiet. Anmälan sker Musikskolan. Tel: 0371-81293, eller epost: musikskolan@gislaved.se

Vi tränar på måndagar 18.00 – 20.00. Inga förkunskaper krävs. Som drillflicka får du lära dig att drilla men även att dansa, olika flagg- och pomponsprogram och samba. Gislaved Drum Corps är en slagverksorkester med drillflickor. Vi är med och uppträder på Gisledagarna, KanELEValen, 6:e juni och andra spelningar runt om i Sverige samt en utlandsresa. För mer information gå in på www.gislaveddrumcorps.se Vid frågor kontakta Musikskolan.

DIGITAL ANSÖKAN
Nu kan du ansöka digitalt till Musikskolan Gislaved. Klicka bara på länken här nedan. Det går försås fortfarande bra att skicka/maila eller lämna den vanliga pappersblanketten som du hittar på vår hemsida musikskolan.gislaved.se
Välkommen med din ansökan, vi tar in elever under hela läsåret och har platser kvar på några instrument.
Länk till digital ansökan:

GISLAVED DRUM CORPS PÅ SMÅLANDSSTENAR MARKNAD
I morgon lördag 1 september kan du höra Musikskolans orkester Gislaved Drum Corps spela på Smålandsstenar Marknad kl 10.00. Orkestern börjar marschera från stationen och spelar sedan en konsert på torget. Med är också orkesterns drillflickor. Ledare för orkestern är Kent Lindén och Alexander Kroon och ledare för drillfickorna är Ann Erlandsson, Jasmine Ölander och Nelly Kallo.

NYA MUSIKLÄRARE PÅ MUSIKSKOLAN!

Vi välkomnar två nya musiklärare till Musikskolan Gislaved: Mikael Karlsson, som ska undervisa i kompanjonmusik och leder Gislaveds Storband och Conny Sundman, som ska undervisa i saxofon och vara orkesterledare i bland annat Gislaved Westbo Musikkår. Vi säger varmt välkommen och hoppas att ni ska trivas hos oss! Läs intervju här:

  

Välkommen Mikael!

1. Vad har du jobbat med innan du kom till Musikskolan Gislaved?
Jag har jobbat med lite allt möjligt, pulverlackering, plåtklippning och varuautomater mm, men mest har jag jobbat som musiklärare i grundskolan.
 
2. Hur känns det att börja jobba här?
Det känns jättebra, jag är så glad över att få börja här!
 
3. Vad har du för förväntningar?
Dels ser jag fram emot att jobba även med lite lägre åldrar, så att man har möjlighet att påverka barns syn på och känsla för musik tidigt och dessutom att få kollegor som precis som jag älskar musik.
Välkommen Conny!
1. Vad har du jobbat med innan du kom till Musikskolan Gislaved?
Jag har jobbat 10 år som militärmusiker, men även studerat till saxofonlärare i Jakobstad och blåsorkesterdirigent i Amsterdam.
2. Hur känns det att börja jobba här?
Jag har sett fram emot första arbetsdagen hela sommaren, så det känns verkligen bra att äntligen kunna köra igång! Det skall bli jättekul att träffa alla kolleger, elever och ensembler, som jag kommer att jobba med!
3. Vad har du för förväntningar?
Jag ser fram emot möjligheterna att kunna bidra till och ta del av det rika musiklivet i regionen. Kalendern har redan fyllts med många konserter, som jag vill besöka.

LYCKAD TURNÉ FÖR DRUMCORPS!

Orkestern Gislaved Drum Corps, från Musikskolan Gislaved, kan nu se tillbaka på en mycket lyckad resa till Tyskland och staden Wismar. Det var den 28:e utlandsresan som orkestern genomförde. Det var ett 50-tal elever, lärare och medhjälpare, som fick äran att inviga och även avsluta den högtidliga öppningsceremonin av ”Schwedenfest” (Sverigefest) i staden Wismar. ”Schwedenfest” firas varje år i staden Wismar till minne av de cirka 150 år som staden tillhörde Sverige. Vid invigningen, som även sändes i tysk TV, spelade Gislaved Drum & Drill Corps ett längre konsertprogram, där också orkesterns drillflickor medverkade.  Under besöket i Wismar deltog orkestern, under ledning av slagverkslärarna Kent Lindén, Alexander Kroon och drillflickorna, med drilledare Helén Bergenholtz och Ann Erlandsson, dessutom i flera stadsparader och olika uppträdanden.  Bland annat genomförde man en mycket välbesökt konsert vid stadens hamn. ”Schwedenfest” lockar varje år till sig många besökare och det var stor publiktillströmning till alla evenemang där orkestern medverkade. Arrangörerna beräknade besökarantalet till 120 000 personer under dagarna som festivalen ägde rum. Vid festivalen deltog Gislaved Drum Corps som en av flera orkestrar. Se bilder här:

Gislaved Drum Corp på konsertresa till Tyskland!
Idag onsdag 15 augusti åker orkestern ”Gislaved Drum Corps”, från Musikskolan Gislaved till staden Wismar i norra Tyskland för att under några dagar delta i den traditionella ”Schwedenfest” (Sverigefesten) – en festival som firas varje år till minne av tiden då staden Wismar tillhörde Sverige. Orkestern kommer att spela vid invigningen av festivalen och även framträda med såväl konserter som parader på olika platser i Wismar. Med på resan är ett 50-tal ungdomar, som spelar olika sorters trummor, xylofoner, marimbor och Tillsammans med orkesterns erkänt duktiga drillflickor, bjuder man på ett musikaliskt, fartfyllt uppträdande. Ledare för orkestern är de båda slagverkslärarna Kent Lindén och Alexander Kroon. Det är andra gången orkestern deltar i denna festival, där också flera av orkesterns framträdande sänds i tysk TV.
På bilden ett glatt gäng, redo för konsertresa!

(KUL PÅ MUSIKLÄGER

Nu är musiklägret på Musikskolan i Gislaved i full gång! Under två veckor får deltagarna lära sig sjunga och spela, varvat med andra roliga aktiviteter. Ledare för lägret är projektledare Sangeeta Chauhan och till sin hjälp har hon några sommarjobbare, som anställts genom Gislaveds kommuns satsning Sommarliv. Det är nöjda kursdeltagare som gillar sång och musik, se bilder här. Fotograf Sangeeta Chauhan.

SOMMARMUSIK

Nu sjuder Musikskolan Gislaved av musik! Under två veckor är det musikläger för spel- och sångsugna barn. Ledare för musiklägret är några ungdomar, flera av dem äldre elever på Musikskolan och på estetiska programmet Gislaveds gymnasium. Ensemblespel och övning varvas med roliga lekar och fika. Musiklägret är ett arrangemang i Gislaved kommuns satsning Sommarliv, där en mängd aktiviteter erbjuds för sommarlediga elever. På bilden ses alla ledare för musiklägret. Ansvarig för dessa är Sangeeta Chauhan som är projektledare och musiksamordnare på Musikskolan och Kulturplatån.

SOMMARBREV

FÖRSKOLEBARN BESÖKTE MUSIKSKOLAN

Så var det dags för avslutning av projektet ”Musik i förskolan”. Alla förskoleklasser i Gislaveds kommun har fått besök av en musiklärare några gånger under läsåret och nu samlades man till en gemensam konsert. Projekt anställd har varit Veronika Grundström. Syftet har varit att väcka intresse för musik och kanske på sikt inspirera fler barn till att börja spela ett instrument. Några av Musikskolans lärare var med och spelade under konserten.  Fotograf: Veronika Lorentzson.

TALANGTÄVLING FÖR CRIMSON

Det lyckades riktigt bra för bandet Crimson i talangtävlingen Imagine Sweden. Bandet som vann deltävlingen i Gislaved, fick sedan tävla vidare i länsfinal i Huskvarna och så till slut i riksfinalen i Uddevalla, där man inte vann, men ändå fick ett fint pris och erkännande. Priset blir att göra en spelning på Göteborgskalaset i augusti. Medlemmarna har varit elever i Musikskolan Gislaved och Kulturskolan Värnamo.

Från vänster, första bilden: Tim Ankarbranth (tidigare trummis i Musikskolan Gislaved), Tim Gradeen (Kulturskolan Värnamo), Alex Wetterstrand (sånglektioner hos Maria Nordström) och Alfred Fält Lundgren (Kulturskolan Värnamo).

Så här beskriver enas bandets medlemmar, Adam Liljedahl bandet:

Vi är ett band med fem medlemmar. Jag och Tim Ankarbranth har spelat i bandet sedan 2016. Den konstellationen vi har nu har spelat tillsammans i sex månader. Våran musikstil påminner mest om Iron Maiden och Judas Priest men vi blir inspirerade och tar element av andra band vi gillar.

VÅRKONSERT PÅ BIBLIOTEKET

På onsdag kväll 16 maj kl 18 är det vårkonsert på biblioteket i Burseryd, för några av Musikskolans elever i Burseryd. Det blir musik på gitarr, piano, valthorn och tvärflöjt. Välkomna!

SUZUKIGRUPPERNAS VÅRKONSE

Varje vecka är det nu vårkonserter på Musikskolan. Traditionsenligt har också Musikskolans Suzukigrupper också en vårkonsert där eleverna i fiol, cello och piano visar upp vad de lärt sig denna termin. Ledare för grupperna är Staffan Lindqvist, fiol, Jane Petersson, cello och Krzyztof Zimmermann, piano.  Varmt välkommen tisdag 8 maj kl 18.30 i Konsertsalen, Gislaved.

GITARRFEST

fredag 27 april kl 19 är det dags för den årliga Gitarrfesten i Torghuset, Smålandsstenar. 80 gitarrer samlas för att spela för och med varandra. Det är Musikskolans gitarrelever som årligen samlas till denna Gitarrfest. Medverkar gör bland a annat Musikskolans Gitarrorkester och flera andra ensembler. Som solist medverkar Pontus Rudolfsson. Det blir rock, pop, ballader och jazz m m. Varmt välkommen till denna högtidsstund för alla gitarrvänner!

SKOLKONSERT I GISLESALEN

Idag var alla elever i årskurs 3 från Gislaved, inbjudna till en skolkonsert i Gislesalen. Kl 9 besökte Sörgårdsskolans årskurs 3 Musikskolan för att lyssna till en konsert med slagverksorkestern Gislaved Mini Drum Corps. Kl 10 var det så dags för eleverna i årskurs 3 från Gyllenforsskolan att få gå på konsert. Gislaved mini Drum Corps består av elever i åldern 9-12 år. De spelar slagverk och olika malletinstrument som vibrafon, marimba och xylofon. Ledare för orkestern är Kent Lindén, Alexander Kroon och Marcus Gunnarsson

i

ROTARYLUNCH PÅ MUSIKSKOLAN

Idag gästade Gislaved Rotaryflrening Musikskolan för ett lunchmöte. Vid lunchen framträdde några av årets Rotarystipendiater Fredrik Kartberg, Frida Curenstam med klarinett och sång tillsammans med lärarna Marcus Gunnarsson och och Maria Nordström.
De passade även på att berätta vad Musikskolan och estetiska programmet på Gymnasiet kan betyda för en ung människas uppväxt och utveckling. Fotograf Veronika Lorentzson.

STRÅKGALA
Varje läsår anordnas en Stråkgala där Musikskolans stråkorkestrar uppträder. Så även i år! På onsdag 25 april kl 1830 samlas fyra av Musikskolans stråkorkestrar, samt solister till en konsert i Konsertsalen Gislaved. Varmt välkommen! Fri entré!

SÅNGARNAS VÅRKONSERT

På tisdag 24 april kl 19 i Konsertsalen är det dags för vårkonsert med Musikksolans och estetiska programmets sångelever. Flera sångensembl deltar också. Varmt välkommen!

PIANOKVÄLL I KONSERTSALEN

Gillar du vacker pianomusik? Då ska du komma till Konsertsalen i Gislaved på torsdag kl 18.30. Fri entré!

LUNCHMUSIK PÅ GLASHUSET

Sång- och pianoelever från Estetiska programmet och Musikskolan medverkade vid en lunchkonsert i Glashuset idag. Det var ett uppskattat program med ballader, fyrhändig pianomusik och jazzzång som publiken på Restaurang Matkulturen fick lyssna på. Se bilder här. Fotograf Ann-Cathrine André.

LUNCHMUSIK PÅ GLASHUSET

På onsdag 11 april kl 12.00 kan du höra några av eleverna från Musikskolan och estetiska programmet Gislaveds gymnasium på en lunchkonsert. Det blir sång och piano. Välkommen!

PIANOMUSIK PÅ HÖGANLOFT

Under två dagar,  4-5 april,  är Gislaveds kommun värd för ett möte med sammanslutningen ”Svenska Industrikommuner”. På kvällen den 4 april var det middag på Restaurang Höganloft i Hestra. Vid middagen underhöll pianoeleven Jasmine Ölander för ett 40-tal gäster från cirka 20 kommuner, representerade av kommunalråd, kommundirektörer och näringslivsansvariga. Publiken fick höra vacker pianomusik, där Jasmine spelade musik från film, klassiska stycken och evergreens. Fotograf Veronika Lorentzson.

GLADA STIPENDIATER

Det var glada stipendiater som mottog årets Rotary Musikstipendium vid en konsert i onsdags. I Konsertsalen. Det nyinstiftade Smålandia musikstipendium, skänkt av Alf Johansson mottogs av Emilia Munchan. Övriga stipendiater var Hedvig Forsberg,
Frida Curenstam, Fredrik Kastberg och Josefin Ivansson. Det blev en fin konsert där stipendiaterna medverkade. Dessutom bjöds det på musik av Gitarrorkestern, Kammarorkestern och klarinettgruppen Caprice.

STIPENDIEKONSERT

Onsdag den 28 mars kl. 18.30 är det dags för den årliga Stipendiekonserten i Konsertsalen, Gislaved.
Vid konserten kommer 2018 års musikstipendium från Gislaved Rotaryförening att delas ut till 4 välförtjänta musikskoleelever. Dessutom kommer det nyinstiftade ”Smålandia musikstipendium”, finansierat av Alf Johansson att delas ut till en musikstuderande ungdom som stöd och uppmuntran till fortsatt musicerande.
Medverkande är klarinettensemblen Caprice, samt Musikskolans orkestrar Kammarorkestern och Gitarrorkestern. Stipendiaterna kommer också att spela eller sjunga var sitt solostycke.

Varmt välkommen!

GLADA MUSIKANTER PÅ SOLBACKEN

Världsmusikorkestern underhöll idag på Solbacken i Burseryd. Ledare för orkestern är Mats Nyström.

MUSIKCAFÉ I BURSERYD

Det var ett välbesökt musikcafé som ägde rum i Burseryds församlingshem. Besökarna fick lyssna på tvärflöjt, gitarr, piano och valthorn. Prästen Lars Eklund avslutade kvällen med en andakt. Behållningen gick till Svenska kyrkans internationella arbete. Se bilder här:

DAGS ATT ANSÖKA TILL MUSIKSKOLAN!

Nu är det dags att ansöka till Musikskolan. Sista anmälningsdag är 26 mars.

MUSIKCAFE I BURSERYD

Ons 21 mars kl 1830 spelar Musikskolans elever i församlingshemmet i Burseryd till förmån för Svenska kyrkans internationella arbete. Välkomna!

SUCCÉ FÖR STAR FOR LIFE KONSERT
Det blev en härlig musikupplevelse för de drygt 500 medverkande samt lika många i publiken på Star for Lifekonserten på Zinkteknik arena i Gislaved. Under eftermiddagen repeterade körsångarna tillsammans med musikerna och på kvällens konsert blev det en mäktig upplevelse när alla musicerade tillsammans. En minnesvärd kväll! Fotograf Veronika Lorentzson

MARINENS MUSIKKÅR PÅ BESÖK

Igår hade vi celebert besök på Musikskolan och i Konsertsalen. Det var Marinens musikkår som hade konsert tillsammans med Musikskolans duktiga blåsare i orkestern Symphonic Band. Det blev en lyckad och välbesökt konsert som avslutade eftermiddagens övning. Se bilder här fotograf Katrin Westerlund.

KLARINETTPROJEKT ”TUTTIFRUTTI”

Musikskolans klarinettlärare Bodil Axelsson och Katrin Westerlund startade i höst ett klarinettprojekt på fritids i Anderstorp. Under några gånger får eleverna möjlighet att genom sång, rytmik och musiklekar lära sig att spela klarinett.  Vi ställde några frågor till Bodil och Katrin om detta projekt. Se också bilder här nedan från övningarna. Fotograf är Bodil och Katrin.

1. Hur kom ni på att ni ville göra detta klarinettprojekt? 
Vi kom på idén med Tutti Frutti- klarinettspel då vi fick möjlighet att köpa in
6 stycken klarinetter i olika färger. Vi ville prova att spela med lite yngre elever. ( 6- 8 åringar) Det har varit 15 st som har spelat under ht 17 och vt 18.

2. Vad gör ni på lektionerna?
De spelar klarinett, sjunger, klappar rytmer och jobbar med ”Music mind -lådan”

3. Vad är målet med detta projekt?
Anledningen till att vi ville prova detta var att vi ville inspirera eleverna till att börja spela ett instrument på musikskolan. Vi tycker att det har varit jättekul och har fått mycket positiv respons från föräldrarna.

SEGER FÖR GISLAVED DRUM CORPS

Musikskolan Gislaveds slagverksorkester ”Gislaved Drum Corps” vann första pris i helgen i en tävling på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke för olika trumkårer. Åtta olika trumkårer från hela Sverige deltog. Tävlingen har namnet ”Indoor Percussion Europé” (IPE). Trumkårer från olika musik- och kulturskolor var samlade för att delta i seminarier, Tattoo och att tävla med varandra.

”Indoor Percussion Europé”(IPE), en tävlingsform som har sitt ursprung i USA. Tävlingsformen har även tagits upp i Europa och nu var det alltså dags för en deltävling för Skandinavien i Sverige.

Varje orkester fick framföra sitt program under 15 min inför en internationell jury med jurymedlemmar från bland annat Holland och Belgien. Gislaved Drum & Drill Corps, leds av slagverkslärarna Kent Lindén och Alexander Kroon. Orkestern har också drillflickor som leds av Helén Bergenholtz och Ann Erlandsson.

ÖPPET HUS PÅ MUSIKSKOLAN!
Tors 8 mars kl. 17-19 är det Öppet hus på Musikskolan Gislaved. Kom och hälsa på oss och kolla på instrument. Vi bjuder på musik och fika. I Gislesalen spelar Mini Dum Corps, Världsmusikorkestern, Symphonic Jr och Con Brio. I lektionsrummen kan du kolla på instrument och träffa elever och lärare. Funderar du på att börja spela eller sjunga, kom då till Musikskolan, S Storgatan 34, Gislaved på torsdag! Välkommen!

KONSERT MED KAMMARORKESTERN

På onsdag 28/2 kl 18.30 är det konsert i Gislesalen med Musikskolans Kammarorkester. Det bjuds på fin stråkmusik av orkestern med solister. Varmt välkommen!

SYMFONIORKESTERKONSERT FÖR FÖRSKOLEKLASS OCH ÅRSKURS 2

Mån 26 febr är det skolkonserter i Konsertsalen, Gislaved. Detta är en återkommande tradition och ett samarbete mellan Gislaveds Symfoniorkester, Musikskolan Gislaved och Gislaved kommuns barnkulturgrupp. Det är två konserter i Konsertsalen för Gislaveds kommuns alla elever i förskoleklass och årskurs 2.

Konserterna leds av de båda ”superdirigenterna” Jan Mogren, bleckblåslärare i Gislaveds musikskola och Lars Sandin, bleckblåslärare i Kungsbacka. Under några veckor har musikskolans lärare förberett eleverna genom att åka runt till alla förskoleklasser och årskurs 2 för att visa instrument och träna på allsångerna som ska sjungas på dessa konserter.

På måndag är dat alltså dags för eleverna att få höra en livs levande symfoniorkester i aktion. Orkestermedlemmarna brukar klä ut sig och det är konserter med fart och fläkt och härlig allsång. Se bilder här från förra årets konsert. Fotograf Jan Mogren.

STAR FOR LIFE i Gislaved!
Tors 15 mars är det Star for Life konsert på Zinkteknik Arena i Gislaved. 400 barn, ungdomar och körer medverkar i denna konsert. Bland annat medverkar Musikskolans kör Young Voices, Estetkören och Gislaveds Manskör, samt flera av Musikskolans sångelever. Missa inte detta! Köp biljetter nu! Länk till biljettförsäljning: https://starforlife.org/marchingforlove/?lang=sv

J

KONSERT MED MARINENS MUSIKKÅR

Tisdag13 mars får blåseleverna i Musikskolan Gislaved chans att spela med Försvarsmaktens Marinens musikkår. Under eftermiddagen kommer man att arbeta tillsammans för att förbereda kvällens konsert. Då får de musikskoleelever som är med i blåsorkestrarna Symphonic Band och Gislaved Westbo musikkår spela tillsammans med musikerna i Marinens musikkår. Man kommer att spela flera stycken tillsammans och under flera veckor har eleverna övat och förberett sig inför detta möte. Konserten har namnet ”Fantasi” och det bjuds på såväl traditionella marscher som nyare blåsmusikarrangemang. En inspirerande eftermiddag för musikskoleeleverna som nu får chansen att möta en av Sveriges bästa blåsorkestrar. Flera elever från musikskolan har genom åren gjort sin militärtjänstgöring i Försvarsmaktens Musikkårer och därför känns det också roligt att få välkomna denna förnämliga orkester till ett samarbete med Musikskolan Gislaved.

KONSERT MED BROMMA FOLKHÖGSKOLA

Igår besökte elever från Bromma folkhögskola Gislaved och bjöd på en konsert i Gislesalen på Musikskolan. Bromma folkhögskola har en musiklinje med afro/jazzinriktning där flera elever kommer från estetiska programmet på Gislaveds gymnasium och Musikskolan Gislaved. Bland andra Josef Spång, som också var med och spelade, Manfred Hulebo, Emil Gustafsson och Axel Karlsson. Vid torsdagens konsert spelade man för esteteleverna. Konserten var mycket uppskattad och lockade säkert fler av våra elever till att fortsätta studera musik efter gymnasiet. Se bild här från konserten. Fotograf Krister  Karlsson.

MUSIKPROJEKT

Under några veckor åker Musikskolans lärare ut till alla elever i årskurs 2 och visar instrument, samt övar sångerna som ska sjungas på skolkonserten med Gislaveds Symfoniorkester. Konserten, som är en kär tradition sedan många år, äger rum mån 26 februari och då inbjuds alla elever i förskoleklass och årskurs 2 i Gislaveds kommun. Två konserter genomförs och dirigenter är Jan Mogren och Lars Sandin. På bilden visar Lena Björn tvärflöjt och Mats Nyström kontrabas för Bureskolans andraklassare.

PROVA-PÅ MINI DRUM CORPS

Under två torsdagar 25 Jan och 1 februari är alla pianoeleverna årskurs 4, 5 och 6 inbjudna till orkestern Gislaved Mini Drum Corps för att få testa hur det är att spela olika malletinstrument, som xylofon, vibrafon och marimba. I torsdags besökte några av pianoeleverna orkestern och fick lära sig att spela bland annat låtarna Disco från Frisco och Mini samba. Ledare för orkestern är musiklärarna Kent Lindén, Alexander Kroon och Marcus Gunnarsson. Se bilder här:

STAR FOR LIFE

Tors 15 mars på Zinkarena, Gislaved är det en konsert med 400 barn och ungdomar från hela Gislaveds kommun. Idag samlades representanter för skolorna som är med på denna konsert till en träff i Gislesalen på Musikskolan. Sangeeta Chauhan är projektledare och samordnare för detta.

NÄTVERKSDAG PÅ MUSIKSKOLAN

Idag samlades länets musik-och kulturskolelärare som undervisar i gitarr, blås och sång. Ansvariga för iupplägget på dagen var respektive instrumental-och sånglärare i Musikskolan Gislaved. Länets gitarrlärare samlades i Gislesalen, blåsarna spelade tillsammans i Konsertsalen och sånglärarna träffades i Torghuset. En dag fylld av inspiration, fortbildning och musikglädje. Se bilder här, fotograf Veronika Lorentzson.

GOD JUL ÖNSKAR MUSIKSKOLAN GISLAVED

VÄLKOMMEN Krzysztof!

Vi välkomnar vår nye kollega Krzysztof Zimmermann, som vikarierar som piano- och kompanjonlärare under Lillemor Gradins föräldraledighet. Vi hoppas att du ska trivas riktigt bra hos oss här på Musikskolan! Några frågor ställde vi till Krzystof:

1. Vad har du jobbat med innan du kom till Musikskolan Gislaved?

Jag har skrivit musik till Gatuopera projekt i samarbete med Högskolan för Scen och Musik och Göteborgs Operan, gjort ljudinstallation för utstälning på Valands Konsthögskola, skapat musik till kortfilmer och spelat konserter på piano och dragspel. Jag hade också arbetspraktik på filmstudio KMV i Bergsjön som filmmusikkompositör och ljudtekniker. Jag jobbade också som musiklärare på Al-Maarif Tvåspråksskola och som pianolärare på Sensus Musikhuset. De sista tre och halv år jag bode i Tyskland och jag fortsatte att arbeta som pianolärare. Jag har också jobbat som frilansande kompositör i Tyskland, med musik och ljuddesign för kortfilmer och videospel. Under denna tid jag har också spelat flera konserter med min egen musik på piano, dragspel, zither och andra instrumenter, i Sverige, Tyskland, Japan och Taiwan.

2. Hur känns det att börja jobba här?
Det känns trevligt att börja jobba på Musikskolan Gislaved! Jag tycker att Gislaved är en mycket intressant kommun med ett rikt kulturliv och många möjligheter.

3. Vad har du för förväntningar?
Jag ser fram emot att vara en del av kulturlivet i Gislaved, inte bara som lärare utan också som musiker och kompositör. Jag förväntar mig att lära känna andra lärare och musiker, samarbeta och inspirera varandra. Jag förväntar mig också en inspirerande och trevlig arbetsmiljö som jag redan delvis har sett under mitt korta besök på Musikskolan Gislaved.

JULKUL

Mot slutet av höstterminen ger sig Musikskolans lärare ut på turnè till kommunens låg- och mellanstadieskolor. Så även i år. Tre gäng med musiklärare gör 15 konserter under två dagar. Se bilder här: fotograf Annika Björkenbo.

SÅNGARNAS JULKONSERT

Måndag 18 dec kl 18.30 i Konsertsalen är det dags för Musikskolans sångelever och Estetiska programmets sångelever att ha en konsert där man kan få höra många fina stämningsfulla julsånger. Entré 50 kr. För vuxna. Ungdomar och barn gratis. Varmt välkommen!

KONSERT MED GISLAVED MINI DRUM CORPS

Ikväll 17.30 är det slagverkskonsert i Gislesalen med Gislaved Mini Drum Corps. Ledare är Kent Lindén, Alexander Kroon och Marcus Gunnarsson. Orkestern består av pianoelever som spelar olika malletinstrument, samt slagverkselever. Solist är också Albin Nordström. Varmt välkommen!

STRÅKARNAS JULCAFÉ

På fredag är det dags för stråkarnas årliga julcafé. Fint hemlagat godis och goda bakverk finns att köpa i Konsertsalen från kl. 17.30. Konserten startar kl 18.30, där tre av Musikskolans stråkorkestrar medverkar. Varmt välkommen!

BLÅSKONSERT

Traditionsenligt avslutades terminen för blåsorkestrarna Symphonic Band och Symphonic jr med en julkonsert i Konsertsalen, Gislaved. Med på konserten var också Gislaved Westbo Musikkår. Musikskolans Blåslärare medverkade också med att spela ett stycke för sina elever. Se bilder här från konserten: fotograf: Sven Liljegren.

SUZUKIKONSERTER

Missa inte Musikskolans yngsta elevers julkonserter! På måndag kväll är det dags för Suzukieleverna fiol och cello att ha sin julkonsert, och på onsdag kväll är det Suzukipianisternas tur att spela upp. Suzukimetoden är en pedagogik där man lär sig spela på gehör och också tidigt tränas i att spela tillsammans. Konserterna är i Gislesalen på Musikskolan i Gislaved. Bilden ovan är från förra årets julkonsert. Varmt välkommen!

JULKONSERTER!

Nu drar det ihop sig till julkonserter i Musikskolans regi. Stämning och julmys utlovas! Varmt välkommen!

Tors 30 nov kl 18.30 Konsertsalen. Symphonic Jr, Symphonic Band, Gislaved Westbo Musikkår.
Fre 1 dec kl 16.00 Torghuset. Musikskolans pianoelever.
Mån 4 dec kl 18.00 Gislesalen. Suzukigrupperna fiol och cello.
Ons 6 dec kl 18.00 Gislesalen. Suzukigrupperna piano                                                               Tors 7 dec kl 17.30 Gislesalen. Gislaved Mini Drum Corps och drillflickor.
Fre 8 dec kl 18.30 Konsertsalen. Con Brio, Vivace, Stråkorkestern. Café öppnar 17.30.
Mån 18 dec kl 18.30 Konsertsalen. Sångelever Musikskolan och Estetiska programmet.

KONSERT I TORGHUSERT

I måndags kväll höll tre av Musikkolans ensembler en konsert i Torghuset, Smålandsstenar. Medverkande var Skye Crofters, med Mats Nyström som ledare, sånggruppen Ella´s, som leds av Maria Nordström och Jazzensemblen, med Magnus Karlsson som ledare. Se bilder här: fotograf Maria Nordström.

PIANOKVÄLL I GISLESALEN

I torsdags kväll var det dags för några av musikskolans pianoelever att spela upp. Det bjöds på ett varierat programmet med såväl klassiska till populärmusik. Ett tjugotal musikskoleelever deltog. Se bilder här: Fotograf Maria Nordström 1-4. Ann-Cathrine André 5-6.

 pianoelever på pianokvällen

 Ebba Hulebo

 Albin Nordström

Emanuel Wickström

 Jonathan Lundin

 Jasmine Ölander

KONSERT I TORGHUSET

På måndag kväll är det konsert i Torghuset, Smålandsstenar. Då blir det underhållning av tre av Musikskolans ensembler. Folkmusikgruppen Skye Crofters under ledning av Mats Nyström spelar svängig irländsk folkmusik. Sånggruppen Ella’s, med Maria Nordström som ledare, sjunger och Magnus Karlssons Jazzensemble spelar. Missa inte denna musikstund! Fri entré! Välkommen mån 20 nov kl 19.00.

PIANOKVÄLL

Gillar du vacker pianomusik? Då ska du komma till Gislesalen på Musikskolan på torsdag kväll 16 nov kl 19.00. Pianoelever från Musikskolan och estetiska programmet underhåller. Fri entré! Välkommen!

KONSERT MED UNGA MUSIKER
Det var en lyckad konsert i Konsertsalen i torsdags kväll i Konsertsalen, Gislaved med fem av de unga musiker som fått Solveig och Lennart Daviidssons musikstipendium 2016 och 2017. Veronika Lorentzson, musikskolechef, var kvällens konferencier. Ingrid Andersson, fiol spelade Ave Maria av Bach/Gounod och och sjöng Vart du är går av Strömstedt. Felix Svensson spelade Concertino av L-E Larsson för trombon och sjöng Psaltare och lyra av Nordqvist och Lungi dal Caro bene Av Sarti. Därefter spelade Johanna Nordliden Largo ur Sonata i g-moll av Eccles och Elégie av Fauré. Kalle Nilsson sjöng Falling slowly Hansard och Long black weil, en traditionell Irlänsk låt. Kvällen avslutades med Manfred Josefsson på slagverk i jazzlåtarna Stella By Starlight och Footprints. På bilden stipendiaterna tillsammans med Solveig och Lennart Davidsson.

UTBILDNINGSMÄSSA MED SHOW!
Många av Musikskolans elever väljer estet musik på gymnasiet. Idag är det utbildningsmässa på Gislaveds gymnasium. Start kl 18.00, För dig som vill höra musik och se vad eleverna på estet musik gör, så underhåller ES ensemble och ESkören i C115 samt 1830 i Samlingssalen. Kl 20.00 blir det en festlig avslutning med Esteternas Show i Glashuset. Obs lokal! Välkommen! På bilden estettreorna som övar till showen. Fotograf Krister Karlsson, som är lärare i ämnet estetisk kommunikation.

KONSERT MED UNGA MUSIKER
Torsdag 9 nov kl 18.30 i Konsertsalen Gislaved, kan man få höra fem unga lovande musiker, som fått Solveig och Lennart Davidssons Musikstipendium 2016 och 2017. Detta musikstipendium på 12 500 kr vardera, utdelas som uppmuntran till några välförtjänta ungdomar som fått sin skolning i Musikskolan Gislaved. Nu blir det alltså tillfälle att få lyssna till några av de som fått detta Musikstipendium.

Veronika Lorentzson, musikskolechef, kommer att berätta om stipendiet och om ungdomarna, vad de studerar nu och om deras framtidsplaner. Medverkande musiker är Ingrid Andersson, fiol och sång, Felix Svensson trombon och sång, Johanna Nordliden, cello, Karl Nilsson, sång och Manfred Josefsson, slagverk. Några av dessa tidigare musikskoleelever kommer att spela tillsammans med sina tidigare lärare. Programmet är mycket varierande med allt ifrån lugna popballader till klassiskt och jazz. De unga musikerna kommer också att musicera några låtar tillsammans.

Varmt välkommen till denna konsert!

MUSIKALRESA TILL SPIRA

Musikskolans sångelever tillsammans med Esteteleverna från musikprogrammet Gislaveds gymnasium, gjorde i torsdags en resa till Spira, Smålands musik och teater, Jönköping, för att se musikalen Les Miserables. En lyckad resa som gav eleverna en fin musikalupplevelse. Föreställningarna har varit utsålda och har fått mycket goda recensioner. Eleverna satt högt upp på andra raden, men hade bra ljudupplevelse. Bilden, tagen av Krister Karlsson, strax före föreställningen.

PIANOMUSIK I EQUMENIAKYRKAN

I onsdags var det dagledigträff i Equmeniakyrkan i Smålandsstenar. Där bjöd några av musikskolans pianoelever på underhållning. Se bilder här: fotograf Bild 1 och 2; Birgitta Johansson.. Bild 3 Ann-Cathrine André.

Bild 1 Hanna Svedberg spelar 4händigt piano med sin lärare Ann-Cathrine André. Bild 2 Ebba Hulebo. Bild 3 Equmeniakyrkan.

TRE SOLISTER OCH TRE ENSEMBLER

Var temat för stråkkonserten i Gislesalen igår. Se bilder här:. Fotograf Annika Björkenbo.

SUZUKIUPPSPELNING

Det var dags för Suzukielever Teodor Johansson att visa upp sina färdigheter för att få ett diplom för Suzuki 1, som innebär att man kan spela upp 10 musikstycken. Pianolärare är Lillemor Gradin. Teodors mamma Camilla presenterar. Fotograf: Lillemor Gradin.

KONSERT MED UNGA MUSIKER!

Tors 9 nov kl 18.30 i Konsertsalen, Gislaved kan du få höra några av de unga duktiga musiker som fick Solveig och Lennart Davidssons Musikstipendium 2016 och 2017. Välkommen!

KONSERT I GISLESALEN

På onsdag 25 oktober kl 18.30 blir det konsert i Gislesalen med tre av Musikskolans stråkensembler; Gislaveds Kammarorkester, Vivace och en celloensemble. På konserten medverkar också tre solister; Hedvig Forsberg på cello och Emilia Muncan och Adina Björkenbo på fiol. Missa inte detta!

BESÖK AV MUSIKSKOLANS KONTAKTPOLITIKER

Musikskolan har några kontaktpolitiker från Barn-och utbildningsnämnden. Vi passade på att ställa några frågor till dem.

1. Hur var det att besöka musikskolan?
2. Har du själv varit elev i musikskolan?
3. Spelar eller sjunger du eller har ett aktivt musikintresse?
4. Hur ser du på framtiden för Musikskolan i Gislaveds kommun?

Först att svara är Inga-Maj Eleholt (C), 2:e vice ordförande i Barn-och utbildningsnämnden. På andra bilden ser vi Inga-maj spela curling.

            

1. Det är alltid lika roligt att besöka musikskolan och höra om verksamheten och få ett smakprov av våra duktiga elever.
2. Jag har själv först spelat blockflöjt sedan klarinett och piano inom musikskolan. Sjungit i kör har jag gjort sedan 8 års ålder, men inom svenska kyrkan och senare i livet även i fristående ensembler.
3. Jag sjunger fortfarande i kör i tre olika konstellationer. Västbo oratoriekör, Långaryd-, Landeryds kyrkokör och C&Hör kören (en samling centerkvinnor som träffas och sjunger en gång i månaden).
4. Jag ser ljust på framtiden för musikskolan i Gislaved och jag kommer personligen att kämpa för den med näbbar och klor.

Kontaktpolitiker är också Magdalena Holm, (M), ledamot i Barn-och utbildningsnämnden.

1. Det var väldigt trevligt och man känner sig välkommen.
2. Nej,tyvärr. Där jag kommer ifrån fanns det ingen musikskola.
3. Samma svar som nr 2.
4. Jag hoppas att den fortsätter att drivas med samma engagemang, som idag och så många barn så möjligt får chansen att upptäcka och utveckla sitt musik intresse.

Kjell Olsson (S), är också ledamot i Barn-och utbildningsnämnden. Här är hans svar:

1 Mycket trevligt och lärorikt.
2 Nej.
3 Musikintresse.
4 Ser ljust ut med den positiva inställningen jag upplevde på musikskolan.

KONSERT PÅ BIBLIOTEKET

På onsdag 18 oktober kl 18.00 spelar musikskoleelever till Mats Nyström, Lena Björn och Ann-Cathrine André på biblitekeket i Burseryd. Välkommen!

HÖSTKONSERT MED MUSIKKÅR OCH SYMPHONIC JR.

Missa inte höstkonsert med Gislaved Westbo Musikkår, tors 26 oktober kl. 19.00 i
Konsertsalen, Gislaved. Inträde är 100 Kr för vuxna, 50 kr för barn/stud. Musikskolans blåsorkester Symphonic Junior är förband. Konserten har temat ”Musik runt jorden på 60 minuter”.  Dirigent för musikkåren är Jan Mogren.

LYCKAD VÄRLDENSBARNKONSERT

Vid torsdagens konsert i Torghuset, Smålandsstenar till förmån för Radiohjälpens insamling ”Världens Barn” insamlades 3917 kr. Konserten var ett samarrangemang mellan Musikskolan Gislaved och Lions Smålandsstenar. Gislaveds Manskör, med dirigent Annette Rundberg inledde konserten. Därefter spelade pianisten Marcus Gunnarsson ett solostycke för piano. Klarinettensemblen Caprice, som leds av Bodil Axelsson spelade och det framfördes också solosång av Linnea Hagesjö. Musikskolans ensembler Skye Crofters och Världsmusikorkestern, under ledning av Mats Nyström avslutade konserten. Stellan Paulsson från Lions Smålandsstenar informerade om insamlingen Världens Barn. Se foton från konserten: fotograf Veronika Lorentzson.

DRILLFLICKOR TILL GISLAVED DRUM CORPS

Gislaved Drum Corps söker nya drillflickor!
Mån 2 okt kl.18.00-19.00. Samling vid Glashusets huvudentré. Kom i träningskläder. Anmälan till Musikskolan@gislaved.se Drillflickorna tränar på måndagar 18.00 – 20.00. Inga förkunskaper krävs. Som drillflicka får du lära dig att drilla men även att dansa, olika flagg- och pomponsprogram och samba. Gislaved Drum Corps är en slagverksorkester med drillflickor. Drillflickorna är med och uppträder på Gisledagarna, KanELEValen, 6:e juni och andra spelningar runt om i Sverige samt en utlandsresa. För mer information gå in på www.gislaveddrumcorps.se

KONSERT FÖR VÄRLDENS BARN

LYCKAD NORGERESA FÖR GDC

Gislaved Drum Corps deltog den gångna helgen i en musikfestival i Norge. Varje år gör orkestern en utlandsresa och i år hade man valt att åka till Oslo. Under 4 dagar genomförde orkestern flera konserter och deltog, tillsammans med 110 andra orkesterar, i musikfestivalen ”Tusenfrydstevnet” utanför Oslo. Det är den 27:e gången som orkestern gjorde en utlandsturné. Tidigare har orkestern spelat i bland annat Tyskland, Frankrike, Spanien och Irland. Gislaved Drum Corps representerade Gislaveds kommun som enda svenska orkester. Förutom festivalen ”Tusenfryd-stevnet” strax utanför Oslo, genomförde orkestern också en mycket välbesökt konsert på ”Studenterlunden” intill Karl-Johans Gate nära slottet i centrala Oslo. På resan deltar cirka 50 orkestermedlemmar, föräldrar och ledare. Ledare för Gislaved Drum Corps är slagverkslärarna Kent Lindén och Alexander Kroon. Med på resan var också tio drillflickor. Tillsammans med orkestern bjöd man på konsert- och marschprogram med samba, populärmusik och marschmusik.
Se bilder här. Fotograf Håkan Pettersson.

TURNÉDAGS!

I eftermiddag var det dags för Gislaved Drum Corps att packa turnébussen och ge sig av till Norge. Se bilder här:

GISLAVED DRUM CORPS TILL NORGE!

Bilder på orkestern Gislaved Drum Corps från årets Gisledagar. Fotograf Veronika Lorentzson.

På torsdag åker Musikskolans slagverkorkester Gislaved Drum Corps till Norge. Varje år gör orkestern en utlandsresa och i år har man alltså valt att åka till Oslo. Orkestern kommer att under 4 dagar genomföra flera konserter, men också att delta med 110 andra orkesterar i en orkesterfestival;'”Tusenfrydstevnet” utanför Oslo.

Det är den 27:e gången som man gör en utlandsturné. Tidigare har orkestern spelat i bland annat Tyskland, Frankrike, Spanien och Irland.

Den här gången kommer Gislaved Drum Corps att representera Gislaveds kommun som enda svenska orkester bland 110 medverkande norska orkestrar, så kallade ”Skolekorps”.

Förutom festivalen ”Tusenfryd-stevnet” strax utanför Oslo, gör orkestern också en konsert på ”Studenterlunden” intill Karl-Johans Gate nära slottet i centrala Oslo.

På resan deltar cirka 50 orkestermedlemmar, föräldrar och ledare. Ledare för Gislaved Drum Corps är slagverkslärarna Kent Lindén och Alexander Kroon.

Med på resan var också tio drillflickor. Tillsammans med orkestern bjuder man på ett varierat och fartfyllt konsertprogram med samba, populärmusik och marschmusik.

STUDIEBESÖK FRÅN DANMARK

Idag fick vi besök från Danmark på Musikskolan. Det var en delegation från den danska kommunen Dragör. Deras skol- och kulturchef tillsammans med sin ledningsgrupp ca 10 personer besökte Musikskolan, där musikskolechef Veronika Lorentzson informerade om verksamheten. Det bjöds också på musikunderhållning av Adina Björkenbo, som går på Estetiska programmet musik. Ann-Cathrine André ackompanjerade på pianot till Adina som spelade fiol och sjöng. Fotograf kulturchef Magnus Jonsson.

VÄLKOMMEN VERONICA!

Musikskolan har fått projektpengar för att projektanställa en musiklärare som under ett år ska ha musikstunder i kommunens förskoleklasser. Vi välkomnar Veronica Grundström från Gislaved, som kommer att sjunga och spela med barnen i förskoleklass. Vi ställde några frågor till Veronica:

1. Vad har du gjort innan du kom till Gislaveds Musikskola?

Jag är utbildad fritidspedagog sen 26 år tillbaka och har arbetat 12 år på fritidshem i Anderstorp och därefter ca 14 år på Parkgårdens förskola i Gislaved.

2. Hur känns det att börja jobba här?

Musikskolan känns som en mycket trevlig och bra arbetsplats. Det känns spännande och roligt med det projekt jag blivit anställd i!

3. Vad hoppas du på?

Det kommer bli ett utvecklande och lärorikt år för mig och det hoppas jag det blir även för dem jag kommer att möta i verksamheten. Jag hoppas på mycket sång- och musikglädje.

VÄLKOMMEN SVEN!

Under ett år kommer saxofonläraren Sven Liljegren, från Vetlanda att vikariera som saxofonlärare. Sven kommer också att hjälpa till med våra blåsorkestrar. Varmt välkommen säger vi och hoppas att Sven ska trivas hos oss! Vi ställde några frågor till Sven:

1. Vad har du gjort innan du kom till Gislaveds musikskola? 

Har jobbat på Vetlanda musikskola i 28 år.

2. Hur känns det att börja jobba här?

Ser väldigt mycket fram emot att få undervisa i Gislaved.

3. Vad hoppas du på?

Hoppas att alla elever skall känna att jag lär dem något roligt och viktigt.

VÄLKOMMEN ADAM!

Vi välkomnar vår nye trombonlärare Adam Axelsson som ska vikariera under ett läsår för Johanna Andersson. Adam gick på estetiska programmet på Gislaveds gymnasium och bodde då i Smålandsstenar. Vi ställde några frågor till Adam och hoppas att han ska trivas hos oss på Musikskolan!

1. Vad har du gjort innan du kom till Gislaveds musikskola? 

Jag har precis gått två år utav fem på lärarutbildningen, på Musikhögskolan Ingesund. Och nu tänkte jag ta ett studieuppehåll för att jobba.

2. Hur känns det att börja jobba här?

Det känns helt fantastiskt, det kommer bli ett väldigt roligt år där jag får lära känna och träffa elever, kollegor samt prova på mitt framtidsyrke.

3. Vad hoppas du på?

Att jag själv utvecklas och bli mer erfaren i min lärarroll.

SKOLAVSLUTNINGAR

Denna veckan har det varit skolavslutningar. Musikskolans elever deltar med sång och musik och i Anderstorp marscherade slagverks- och blåselver från Ekenskolan och Töråsskolan. Se bilder här:

 

PIANOAVSLUTNING I TORGHUSET

Vårterminen avslutades för Musikskolans pianoelever med en vårkonsert i Torghuset, Smålandsstenar, för föräldrar och anhöriga. På bilden spelar Isak Skottestad ”Dolly Suite” av Gabriel Fauré för fyrhändigt piano, med sin lärare Marcus Gunnarsson.

MUSIKLÄGER

Gillar du musik och går i klass 4-6? Då ska du söka till Musikskolans sommarläger! Läs mer här:  www.gislaved.se/sommarliv

PIANOAVSLUTNING

Pianoeleverna i Smålandsstenar samlas på torsdag till en avslutning där man spelar för varandra. Torghuset t juni kl 16.00. Välkommen!

MUSIKSKOLAN PÅ GISLEDAGARNA

Sol och folkfest var det i Gislaved på Gisledagarna. Musikskolan medverkade med Parad av Gislaved Drum Corps med drillflickor, Gislaved Mini Drum Corps med drillflickor och flera olika rockband på scenen. Se bildspel här: Fotograf Veronika Lorentzson.

[slideshow_deploy id=’846′]

MELODIKRYSS MED BLÅSORKESTER

Blåsorkestrarna Symphonic Band och Symphonic jr anordnade en kväll med melodikryss i Konsertsalen. Nybörjarblåset och Bellmanblåset medverkade också. Se bilder här: fotograf Johanna Andersson bild 1-3, Veronika Lorentzson bild 4-6

SKOLKONSERT MED STRÅKORKESTRAR

I fredags inbjöds alla elever i årskurs 1 i Gislaved till en konsert i Gislesalen. Det var orkestrarna Con Brio och Vivace som stod för konserten. Efter konserten åkte orkestrarna på en vårutflykt, som gick till Borås där de bowlade och slutligen landade vi på Göteborgsoperan där man såg föreställningen 1967! På bilderna syns ledarna för stråkorkestrarna, Jane Petersson, Annika Björkenbo, Jonny Johansson, Frida Persson och Staffan Lindqvist. Samtliga verksamma som stråklärare på Musikskolan. Se bilder från konserten här: Bild 1-4 fotograf Veronika Lorentzson, ljudklipp samt bild 5-7 Annika Björkenbo.

YOUNG VOICES KÖRCAFÉ

Musikakolans kör Young Voices sjöng på Citykonditoriet i Gislaved. Cafébesökarna fick lyssna på en knippe vårsånger och lite annat från körens repetoire. Ledare för kören är Margaretha Karlsson. Se bilder här: fotograf Veronika Lorentzson.

SUZUKIS VÅRKONSERT

I slutet på varje vårtermin samlas Musikskolans alla Suzukielever till en Vårkonsert. Så även i år! Det blev en fin konsert med många duktiga musikanter, allt ifrån de allra yngsta, 5-6 åringarna, till de som spelat några år. Suzukimetoden bygger på gehörsinlärning och att tidigt tränas i samspel. Metoden, som kommer från Japan, introducerades i Sverige på 70-talet av Gislavedssonen Sven Sjögren. Musikskolan i Gislaved var en av de första i Sverige att anamma denna metod. Lärare nu är på fiol Staffan Lindqvist och Frida Persson, cello Jane Petersson och piano Lillemor Gradin. Se bilder från vårkonserten här. Fotograf Veronica Lorentzson.

LUNCHKONSERT

På fredag 19 maj kl 1200 kan man höra fin gitarrmusik vid lunchen! Det är några av Musikskolans och Estetiska programmets gitarrlärare; Mats Nyström, Stefan Petzén och Magnus Karlsson som underhåller på Restaurang Matkulturen, Glashuset i Gislaved. Bokning av lunch tel 0371-82930. Restaurangen drivs av Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Gislaveds Gymnasium.

MELODIKRYSS!

Gillar du att lösa melodikryss? Då ska du absolut komma till Konsertsalen på torsdag kväll. Då är det konsert med Musikskolans blåsorkestern Symphonic Jr, där det också finns möjlighet för publiken att lösa melodikryss. Orkestern spelar och årets nybörjare är gästartister. Ledare för orkestern är Lena Björn och Katrin Westerlund. Välkomna till konsertsalen på torsdag kl 18.00!

VÅRKONSERT MED SUZUKI

Tisdag 16 maj kl 1830 är det vårkonsert för Musikskolans Suzikielever i Konsertsalen, Gislaved. Det är fiol, cello och pianoelever som spelar upp. Välkommen! Nedan en bild från Suzukispeldagen i februari. Fotograf Ann-Charlotte Claesson.

LYCKAD TYSKLANDSRESA

Det blev en lyckad resa till Tyskland och även en mycket uppskattad konsert med gitarrorkestern och kammarorkestern i Paul Gerhardkyrkan i Lübeck i helgen. Kyrkans organist Michael Hantke, hälsade orkestrarna välkomna och tackade även efteråt för en väl genomförd konsert. Förutom att göra en konsert hann man också med en båttur på kanalerna i Lübeck, samt en stadsvandring. Se bilder från resan och konserten här: Fotograf: Annika Björkenbo.

   

GITARRORKESTERN OCH KAMMARORKESTERN I TYSKLAND

Råkar du befinna dig i Lübeck i Tyskland i kväll kan du få lyssna till Musikskolans duktiga orkestrar Gitarrorkestern och Kammarorkestern. De är nämligen i Lübeck för att spela i Paul Gerhardkyrkan i Lübeck. Med på resan är också en celloensemble. Konserten bjuder på fina popballader, klassiska stycken och svensk folkmusik. Läs mer på Paul Gerhardkyrkans hemsida: http://www.paul-gerhardt-gemeinde-luebeck.de/event/3160731

På bilden Gislaveds Kammarorkester. Fotograf: Annika Björkenbo.

KROKIKONSERT MED DA CAPO

I torsdags kväll bjöds det på en annorlunda konsert i Konstfabriken, f d Gummifabriken, Gislaved. Lokala konstföreningar och konstnärer hade bjudits in för att måla kroki ackompanjerade av celloensemblen Da Capo, som leds av celloläraren Jane Petersson. Några solodanser framfördes av dansaren Johan Lööf till musik av celloensemblen och även till en solosvit i d- moll av J S Bach, som spelades av Jane Petersson. Dansläraren Andrea Donoso-Lillo hälsade välkommen och tackade även de medverkande för en fin kulturupplevelse utöver det vanliga. Se bild nedan.

SÅNGKONSERT I GISLESALEN

Det har varit sångkonsert i Gislesalen i veckan som gick. Sånglärarna Annette Rundberg, Maria Nordström och Urban Björn samlade sina sångelever. Musikskolans kör, som leds av Margaretha Karlsson, medverkade också. Fullsatt i Gislesalen och härlig sångglädje! Se bild. Fotograf Veronika Lorentzson.

VÅRKONSERT I BURSERYD

Igår var det för andra året i rad en vårkonsert på biblioteket i Burseryd. Konserten var ett samarbete mellan Kulturförvaltningen och Musikskolan. Bibliotekarie Daniel Onaca hälsade välkommen och därefter följde ett program med bleckblåselever och pianoelever. Jan Mogren, bleckblåslärare i Musikskolan, hade med några elever och också sin nybörjarblåsgrupp som spelade några stycken och Ann-Cathrine André hade med några av pianoeleverna. Tidigare skolchefen och rektorn Bengt Aronsson tackade eleverna för en väl genomförd konsert. Se bilder här:

MUSIK PÅ BIBLIOTEKET

I kväll är det musik på biblioteket i Burseryd. Det är bleckblåselever och pianoelever från  från Bureskolan och några elever från Skeppshultsskolan som spelar. En blåsgrupp under ledning av Jan Mogren spelar också. Välkommen till Burseryds bibliotek kl 18.00.

KONSERT MED KROKI

Celloensemblen Da Capo under ledning av Jane Petersson, har ett samarbete med bildeleverna som går sista året på bildprogrammet och danseleverna på dansprogrammet, Gislaveds gymnasium. Bildeleverna kommer att visa krokimålningar och danseleverna flera koreografier. Kom och se och lyssna på en spännande konsert på torsdag kväll på konstfabriken kl 18.30.

MELODIKRYSS!

Gillar du att lösa melodikryss? Då ska du absolut komma till Konsertsalen på torsdag kväll. Då är det konsert med Musikskolans blåsorkestern Symphonic Jr, där det också finns möjlighet för publiken att lösa melodikryss. Orkestern spelar och årets nybörjare är gästartister. Ledare för orkestern är Lena Björn och Katrin Westerlund. Välkomna till konsertsalen på torsdag kl 18.00!

SÅNGKONSERT!

PÅ onsdag kväll möts sångarna i Musikskolan och eleverna som har sång som tillval på estetiska programmet, Gislaveds gymnasium, till en sångkväll. Missa inte att få höra vårsånger, sånggruppen Elia’s och mycket annat. Släpp sångarne loss, det är vår! Välkommen!

INSPIRATIONSKVÄLL TRUMMOR I FOKUS.

Vill du veta mer om hur det är att spela slagverk? Kom och ställ frågor på onsdag kväll i Glashuset/Kulturplatån. Inspirationskvällarna är ett samarbetsprojekt mellan Musikskolan och Kulturförvaltningen. Kvällens gäst är slagverksläraren Alexander Kroon.

.

GITARRFEST I TORGHUSET

Ett säkert vårtecken är Gitarrfesten i Torghuset, som samlar 100 gitarrister från Musikskolan. Även i år hölls denna gitarrfest, med god publiktillströmning och god stämning på alla sätt och vis. På bilden spelar alla tillsammans den kända rocklåten ”Smoke on the Water”. Fotograf Veronika Lorentzson.

STIPENDIEUTDELNING

Vid Gislaved Symfoniorkesters konsert i helgen delades Solveig och Lennart Davidssons musikstipendium ut till fyra välförtjänta musikskoleelever. Stipendiet som är på 50 000 kr delades av följande ellever: Erik Lyding, elbas, Johanna Norrliden, cello, Felix Svensson sång och trombon och Manfred Josefsson, slagverk. Här nedan bilder från stipendieutdelningen. Från vänster Johanna Norrliden, Manfred Josefsson, Felix Svensson, Solveig och Lennart Davidsson. Erik Lyding kunde inte närvara vid utdelningen. Fotograf Veronika Lorentzson.

BLÅSMUSIK I HEMBYGDSPARKEN

Våren hälsades traditionsenligt välkommen med blåsmusik idag i Gislaved. Musikskolans blåsorkester Symphonic Band besökte Hembygdsparken i Gislaved, där man spelade tillsammans med Gislaved Westboro Musikkår. Ledare för Symphonic Band är Johannna Andersson och Krister Karlsson. Ledare för musikkåren är Jan Mogren. Se bilder här: Fotograf Johanna Andersson.

INSPIRATIONSKVÄLL

Vill du veta mer om hur det är att spela klaviatur och sjunga? Kom och ställ frågor på onsdag kväll i Glashuset/Kulturplatån. Inspirationskvällarna är ett samarbetsprojekt mellan Musikskolan och Kulturförvaltningen. Kvällens gäst är Rebecca Hietala.

”STRÅKGALA” MED 5 ORKESTRAR!


onsdag 3 maj kl 18.30 är det ”Stråkgala” i Konsertsalen, Gislaved.
Då medverkar Musikskolans samtliga fem stråkorkestrar; Fair Play, Stråkorkestern, Con Brio, Vivace och Kammarorkestern.

Orkestrarna, som tillsammans är närmare 90 personer, spelar musik från vitt skilda genrer. Allt från den svenske 1700-talstonsättaren Johan Helmich Roman till Beatles. En hel del nykomponerad musik av vår egen fiollärare och huskomponist Jonny Johansson, kommer också att spelas. För de yngsta stråkeleverna är det deras allra första konsertframträdande! Eleverna spelar fiol, altfiol, cello och kontrabas.

Varmt välkomna till en omväxlande och svängig konsert! På bilden orkestern Con Brio. Fotograf Jonny Johansson

GITARRFEST med 100 gitarrer!

Fredag 28 april kl.19.00 träffas gitarreleverna i Gislaveds musikskola traditionsenligt till en årlig ”Gitarrfest” i Torghuset, Smålandsstenar. Då samlar Musikskolans gitarrlärare sina gitarrelever, för att de ska få inspirera varandra genom att musicera i olika grupper och som solister. Det bjuds på ett varierat program där olika musikstilar är representerade. Bland annat spelar musikskolans Gitarrorkester, under ledning av gitarrlärarna Bernt Lundgren och Urban Björn. Gitarrorkestern startades 1995 av dessa båda gitarrlärare och orkestern är alltjämt mycket aktiv. År 2000 gav man ut en CD-skiva med namnet ”Plink-Plonk”, som rönte stor uppmärksamhet när den kom, eftersom det var den första skivan med gitarrorkester i Skandinavien. Skivan har sålts i över 1500 ex i 9 olika länder. Gitarrorkestern finns att lyssna på på Spotify. Se bild, som också är skivomslag på Gitarrorkestern. Fotograf Ingemar Schön.  Nästa vecka åker Gitarrorkestern tillsammans med Gislaveds Kammarorkester till Lübeck i Tyskland, där man bland annat gör en konsert i Paul Gerhardtkyrkan. Kvällen bjuder också på irländsk folkmusik med gruppen Skye Crofters, som leds av gitarrläraren Mats Nyström. Allt som allt är det cirka 100 gitarrelever, såväl nybörjare som äldre elever, som bjuder på ett varierat program med rock, jazz, klassiskt och folkmusik. Som sångsolister medverkar bland andra eleverna Signe Steen och Pontus Rudolfsson. Kvällen avslutas med den kända rocklåten ”Smoke on the Water”. Entré: 60 kr vuxna/barn 20 kr. Välkommen!

INSPIRATIONSKVÄLL GLASHUSET

På onsdag är det dags för spelsugna gitarrister att mötas till en inspirationskväll på Glashuset/ Kulturplatån. Kvällens gäst är Per Wallin som spelar och berättar.  Fri entré. Välkommen!

SYMPHONIC BAND PÅ FRÖLUNDA KULTURHUS

I helgen besökte vår blåsorkester Symphonic Band Göteborg. Första anhalt var Kulturskolan på Hisingen där man träffade en blåsorkester och övade ihop under fredagen. På lördag morgon åkte de båda orkestrarna till Frölunda Kulturhus, där man gjorde en gemensam konsert. Ledare för Symphonic Band är trombonlärare Johanna Andersson och saxofonläraren Krister Karlsson. Med på resan var även flöjtläraren Lena Björn och Per Ericsson, saxofonlärare från Värnamo Kulturskola. Utbytet mellan kde båda orkestrarna var mycket givande och gav mersmak till mera samarbete. Bilderna är från konserten på Frölunda kulturhus. Fotograf Johanna Andersson.

PIANOPRALINER I GISLESALEN

”Pianopraliner” var namnet på Musikskolans pianokväll i Gislesalen. Flera kända pianoklassiker spelades av de lite äldre pianoeleverna. På övre bilden de deltagande eleverna med sina pianolärare. Undre bilden från vänster Hanna Carlsson, pianolärare Olga Gröndahl, Jasmine Ölander och Anna Alm. Fotograf Veronika Lorentzson.

PIANOPRALINER

Torsdag kväll kl. 1900 i Gislesalen är det pianokväll med Musikskolans äldre pianoelever.  Det bjuds på ”pianopraliner” d vs kända, vackra pianostycken. Välkommen!

GÖTEBORGSRESA FÖR SYMPHONIC BAND

På fredag åker Musikskolans Blåsorkester SYmphonic Band till Göteborg för att tillsammans med en blåsorkester från Göteborgs musikskola, träna tillsammans och senare på lördagen göra en konsert på Frölunda torg. Orkestern leds av Johanna Andersson, trombonlärare och Krister Karlsson, saxofonlärare. Bilderna nedan på orlestermedlemmar vid en inspelningsdag i Musikskolans studio. Fotograf Johanna Andersson.

INSPIRATIONSKVÄLL- BANDET I FOKUS

I ett samarbete med Kulturplatån erbjuder Musikskolan en inspirationskväll i Gislesalen   Onsdag 12 april med start kl 15.30. Inbjudare är Karin Jonsson och Magnus Engström, som arbetar med integrationsprojekt i Musikskolans regi. För dig som vill veta mer om hur det är att spela i ett band. Några elever från Estetiska programmet medverkar. Det kommer att anordnas fler inspirationskvällar framöver. Nästa inspirationskväll är onsdag 19 april kl 18.00 i Glashuset, Kulturplatån. Då får vi besök av basisten Jan Ekberg.

KLARINETTDAG

Varje år träffas Klarinetteleverna på Musikskolan och Estetiska programmet en lördag på våren för att ha Klarinettdag. Då spelar man tillsammans, har tävlingar, fikar och umgås. Ledare för dagen var klarinettlärarna Bodil Axelsson och Katrin Westerlund. På bilden några av de medverkande eleverna. Fotograf Bodil Axelsson.

FREDAGMUSIK I GISLESALEN

I fredags kväll var det rock, pop, folkmusik och jazzkväll i Gislesalen. Flera av musikskolans grupper visade upp sig. Först ut var ”Jazzbandet” under ledning av Magnus Karlsson. Därefter spelade Hampus Petersson (gitarr och sång) och Emil Åkerlund (elgitarr). Så fick publiken höra ”Magnus tjejband” Det bjöds också på soloinsatser av Frida Curenstam (sång) och Viktor Björkman (gitarr och sång). Ett rockband, ”The Clogs”, som leds av Michael Bogren spelade sedan. Kvällen avslutades med irländsk folkmusik, där gruppen ”Skye Crofters”, med ledare Mats Nyström, spelade. På bilden Mats Nyström med några av gruppmedlemmarna i Skye Crofters. Skye Crofters består av Joel Möller, Frida Curenstam och Axel Svedberg. Fotograf Lars-Johan Svedberg.

RYKANDE FÄRSKT!

Tis 4 april kl 17.30 är det konsert med nyskriven musik i Gislesalen, Gislaveds Musikskola. De unga kompositörerna kommer från Estetiska programmet på Gislaveds gymnasium och de ska nu presentera sina nykomponerade verk. Det är sju elever som har studerat ämet ”arrangering och komposition” för Krister Karlsson under innevarande läsår. De har haft som uppgift att skriva musik både för storband och stråkorkester. Den 4 april är det alltså en offentlig redovisning av det som är skrivet för stråkorkester. Medverkande stråkorkester är Gislaveds Kammarorkester under ledning av Annika Björkenbo. Eleverna presenterar och dirigerar själva! Samarbetet mellan Kammarorkestern och elever från Gislaveds gymnasium har hållit på under flera år och redovisas alltså nu på en konsert. Årets kompositörer heter Annie Broddås, Emma Fransson, Manfred Josefsson, Kirsten Orrahood, William Rudolfsson, Felix Svensson och Anton Tibratt, som samtliga går sista året på estetiska programmet. På bilden några medlemmar ur Gislaveds Kammarorkester, fotograf Annika Björkenbo.

MUSIKCAFÉ!

I onsdags kväll var det musikcafé i Burseryds församlingshem. Musikskolans elever underhöll och behållningen gick till Svenska kyrkans internationella arbete. Se bilder här: Fotograf Ann-Cathrine André. På bilden några av Mats Nyströms gitarrelever och pianoeleven Teodor Johansson.

MELODIKRYSS!

Gillar du melodikryss? Då ska du absolut inte missa Melodikryss med stråkorkestrarna Vivace och Con Brio i Gislesalen ons 29 mars kl 18.30. Kom och lyssna på våra duktiga stråkelever och gissa rätt på musikfrågor! På bilden stråkorkestern Con Brio som spelade på Musikskolans ”Öppet hus”. Dirigent Staffan Lindqvist. Fotograf Jonny Johansson.

GDC på tävling i Mölnlycke

Vår slagverksorkester Gislaved Drum Corps deltog i början av mars i en tävling i Mölnlycke för olika trumkårer. Tävlingen har namnet ”Indoor Percussion Europé” (IPE) i Mölnlycke. Trumkårer från olika musik- och kulturskolor var samlade för att delta i seminarier, Tattoo och tävla med varandra. ”Indoor Percussion Europé”(IPE), en tävlingsform som har sitt ursprung i USA. Tävlingsformen har även tagits upp i Europa och nu var det alltså dags för en deltävling för Skandinavien i Sverige. Se klippet ovan där GDC framträder.

PIANORESA

Sedan flera år gör musikskolans pianoelever en resa till Göteborgs musikhögskola, där vi går på en konsert med Thomas Rydfeldts pianoelever. Thomas är lärare på Musikhögskolan och driver projektet ”Unga pianotalanger”. På konserten deltar ungdomar i åldern 14-18 år som framför pianomusik från olika tidsepoker. Årets tema är att lyfta fram verk och kompositörer som inte spelas så ofta. Musik av såväl Amy Beach, Alberto Ginastera, Joaquín Turina, Selim Palmgren som Ludwig van Beethoven. Vi ser fram emot resan!

LYCKAD KONSERT MED MINIDRUM, DRILL OCH SYMPHONIC JR

Det var en lyckad konsert som eleverna i klass 2 och 3 på Eken-, Törås- och Ölmestadsskolan fick lyssna till. Konserten avslutades med att alla spelade Baja Samba tillsammans. Fotograf: Veronika Lorentzson.

SKOLKONSERT I SPORTHALLEN!

Imorgon fredag 17 mars kl 10.00-1040 inbjuder orkestrarna Symphonic Junior och Gislaved Mini Drum Corps med Drillflickor till en skolkonsert i Sporthallen, Anderstorp. Inbjudna är alla elever i klass 2 och 3 från Eken-, Törås- och Ölmestadsskolan. Eleverna bjuds på ett varierat, svängigt program, där också drillflickorna dansar till några låtar. Orkestrarna kommer att spela var för sig men också tillsammans. Symphonic Junior är en blåsorkester, där eleverna är i mellanstadieålder. Ledare är Lena Björn, Katrin Westerlund och Magnus Karlsson. Gislaved Mini Drum Corps är en slagverksorkester där medlemmarna spelar olika malletinstrument, som vibrafon, xylofon och klockspel, samt olika sorters trummor. Den orkestern leds av Alexander Kroon, Kent Lindén och Marcus Gunnarsson. Drillflickornas ledare är Jasmine Öhlander. Det är första gången man gör en miniturné i kommunen med dessa båda orkestrar tillsammans. Varmt välkommen till en annorlunda och spännande konsert!

ROTARYS MUSIKSTIPENDIUM

ROTARYS musikstipendium 2017 delades ut i går på Stipendiekonsert i Konsertsalen, Gislaved. Femduktiga musikelever fick musikstipendium. Det var ROTARYS musikstipendium på 3000 kr vardera, samt Eiron Anderssons musikstipendium på 6000 kr som delades ut till William Rudolfsson. Stipendiaterna från vänster William Rudolfsson, ESM14, sång, Pontus Rudolfsson, TET15, sång/gitarr, Evelina Josefsson, ESD14, sång, Albin Nordström, ESM15, slagverk, Philip Lundström, TET15, tvärflöjt. Stort GRATTIS! Fotograf: Veronika Lorentzson.

STIPENDIEKONSERT

Onsdag den 15 mars kl. 18.30 är det dags för den årliga Stipendiekonserten i Konsertsalen, Gislaved. Vid konserten kommer 2017 års musikstipendium från Gislaved Rotaryförening att delas ut till 4 välförtjänta musikskoleelever. Stipendiet är på 3000 kr vardera. Dessutom kommer Eiron Anderssons musikstipendium på 6000 kr att delas ut till en musikstuderande ungdom som stöd och uppmuntran till fortsatt muciserande. Medverkande orkestrar är blåsorkestern ”Symphonic Band”, Stråkorkestern ”Vivace”, ”Gislaveds Kammarorkester” och ”Gislaveds Gitarrorkester”. Dessutom framträder sånggruppen ”Ella´s”. Stipendiaterna kommer att spela och sjunga var sitt solostycke. Konserten är ett samarbete mellan Gislaved Rotaryförening och Gislaveds Musikskola.

LUNCHKONSERT I GLASHUSET

Idag spelade Musikskolans stråklärare på en lunchkonsert i Glashuset. Konserten hölls i samarbete med Restaurang Matkulturen. På bilden fr v:  Annika Björkenbo, Jonny Johansson, Staffan Lindqvist, Frida Persson och  Jane Petersson, samtliga stråklärare på Gislaveds Musikskola.

ÖPPET HUS!

I kväll var det öppet hus på Musikskolan. Många besökare kom för att lyssna på konserter och lektioner. Se bildsvep från kvällen här: Fotograf Jonny Johansson.

LUNCHKONSERT!

Musikskolans Stråklärare underhåller fredag 10 mars kl 11.30-12.00
på Restaurang Matkulturen. Restaurang Matkulturen serverar lunch som är tillverkad och serverad av elever på Gislaveds Gymnasiums Restaurang- och livsmedelsprogram. Bokning av lunch: Telefon 0371-829 30.
För mer info: gisgym.gislaved.se/restauranger/restaurangmatkulturen Välkommen!

GRATTIS ADINA!

Ett stort GRATTIS säger vi till Adina Björkenbo, som vann Riksföreningen Unga musikers (RUM) tävling i Konserthuset Spira i Jönköping igår. Adina vann solisttävlingen ”Solist 2017” och är därmed bästa klassiska instrumentalist i Jönköpings län grupp 1 för elever födda 1998-2000. Adina spelade fiol och ackompanjerades av pianolärare Marcus Gunnarsson. Stycket hon vann med var ”Apassionato” av Josef Suk. Adina går på estetiska programmet, andra året i klass ESM15 och spelar fiol för Annika Björkenbo, fiolllärare på ES och Gislaveds musikskola.

I tävlingen deltog också celloeleven Sara Oguni från Smålandsstenar. Sara spelade andra satsen ur Concertino av Rieding. Även Sara ackompanjerades av Marcus Gunnarsson. Lärare för Sara är cellopedagog Jane Petersson. På bilden nedan Sara med sin cello. Fotograf Annika Björkenbo. Läs mer om Solisttävlingen på RUM:s hemsida: http://www.rum.se/solist-2017/

ÖPPET HUS I MUSIKSKOLAN!

Torsdag den 9 mars kl 1700-19.00 är det Öppet hus i Gislaveds Musikskola, Södra Storgatan 34, i Gislaved. Då får besökarna se på lokalerna, träffa elever och lärare och lyssna på olika grupper och orkestrar. I undervisningsrummen är alla instrument och sång representerade med elever som undervisas och mindre grupper som spelar, bland annat musikskolans Världsmusikorkester. Flera ensembler uppträder också i Gislesalen, där framträder Gislaved Mini Drum Corps, Bellmanbrasset, sångelever, Blåsorkestern Symphonic Junior, Stråkorkestern Con Brio och stråkelever. Det blir också tipspromenad med musikpriser. Välkommen!

ÄNTLIGEN SKOLKONSERT!

Så var det då äntligen dags för alla barn i förskoleklass och årskurs 2 i Gislaveds kommun att få komma på konsert med Gislaveds Symfoniorkester. Se bilder här: Fotograf Veronika Lorentzson.

INSTRUMENTVISNING

Under några veckor har musikskolans lärare varit ute i alla klass 2 i kommunen och visat instrument samt övat på sångerna till den kommande skolkonserten med Gislaved Symfoniorkester. I Anderstorp på Ekenskolan var slagverksläraren Alexander Kroon och visade slagverk. Se härliga bilder här:

http://eken08b.blogspot.se/

KONSERT FÖR FÖRSKOLEKLASS OCH ÅRSKURS 2

En kär tradition med Gislaveds Symfoniorkester, Gislaveds musikskola och kommunens barnkulturgrupp, är de årliga skolkonserterna i Konsertsalen för kommunens alla elever i förskoleklass och årskurs 2. Konserterna leds av de båda ”superdirigenterna” Jan Mogren, bleckblåslärare i Gislaveds musikskola och Lars Sandin, nu bleckblåslärare i Kungsbacka. Vi ställde några frågor till Lars Sandin, som på bilden nedan spelar trombon. Se också bilder från förra årets skolkonsert! Fotograf Jan Mogren.

1. Vad är roligast med att göra skolkonsert i Gislaved?
Hela Barnkonserten är fantastiskt rolig att göra. Orkestern som låter bra, är utåtriktade och utklädda. Barnen som kommer är otroligt förväntansfulla och nyfikna. Och förstås att jobba med Janne Mogren eftersom vi har så fasligt roligt ihop 🙂

2. Hur många år har du och Jan Mogren varit superdirigenter?
Vi började våren 2000 om jag minns rätt. Då blir det alltså den 18 Barnkonserten vi gör. En hisnande tanke när man tänker på hur många av Gislaveds barn och numera nyvuxna som varit på föreställningen.

3. Hur är publikresponsen?
Publikresponsen är total. Allt från stora skratt och mycket stoj till knäpptyst koncentration.

4. Var gör du när du inte är superdirigent?
När jag inte är Superdirigent jobbar jag på Kungsbacka Kulturskola.
Vid sidan om det undervisar jag blivande trombonpedagsoger vid Musikhögskolan Ingesund och är ute en del som ledare/dirigent vid olika musikläger. Tillverkar lite undervisningsmaterial gör jag också…

Skolkonsert 2016:

KAMMARORKESTERN OCH VIVACE KONSERT!

Gislaveds Kammarorkester och Vivace spelade i Gislaveds kyrka i går på en mycket välbesökt kvällskonsert. Kvällens presentatör var cellolärare Jane Petersson och andakten hölls av komminister Per-Erik Åkermo. Konserten inleddes med en kanon av Telemann som spelades av flera stråkgrupper på olika platser i kyrkan. Ledare för Kammarorkestern är Annika Björkenbo och  ledare för orkestern Vivace är Frida Persson och Jane Petersson. Som solister medverkade Sara Oguni med en sats ur Riedings cellokonsert och Koppången av Moréus spelades av Adina Björkenbo, fiol och Lovisa André, cello. Kvällen avslutades med att alla spelade Music of the Night från Fantomen på operan. Fotograf Maria Nordström. Se bilder här:

SUZUKISPELDAG!

Idag var det dags för alla Suzukielever i Gislaveds musikskolan att träffas till en gemensam speldag. Traditionsenligt brukar man anordna denna dag i februari där eleverna får spela tillsammans, träna sig i rytmik och musikteori. Ledare för speldagen var fiollärare Staffan Lindqvist, cellolärare Jane Petersson och pianolärare Lillemor Gradin. Vid pianot fiollärare Jonny Johansson. Fotograf  Annika Palmgren och Ann-Charlotte Claesson. Se bilder här:

MUSIKPROJEKT!

Denna vecka och några veckor framåt ger sig musikskolans blås- och stråklärare ut till kommunens lågstadieskolan och besöker alla elever i årskurs 2 Tillsammans med en kompanjonlärare övar de sångerna som eleverna ska sjunga på en konsert måndag 27/2 med Gislaveds Symfoniorkester. Eleverna får under detta musikprojekt också på närmare håll bekanta sig med olika blås- och stråkinstrument. Konserten är ett samarbete mellan Gislaveds Symfoniorkester, Gislaveds Musikskola och kommunens Barnkulturgrupp. Bilden visar en av bleckblåslärarna på musikskolan, Johanna Andersson, från förra årets skolkonsert med GiSo.

DAGS ATT SÖKA MUSIKSTIPENDIUM!

Nu är det dags att söka musikstipendium. Sista ansökningsdag är 31 jan. Skicka ansökan till Musikskolan, Södra Storgatan 34, 332 33 Gislaved. Läs mer om våra musikstipendium och hämta ansökningsblankett på musikskolan.gislaved.se

Bilden nedan är från 2016 års utdelning av Solveig och Lennart Davidssons musikstipendium. Från vänster: Karl Nilsson, Lovisa Dybeck, Lennart och Solveig Davidsson, Ingrid Andersson, Sadida Uvais. Fotograf: Veronika Lorentzson.

VÄLKOMMEN MARCUS!

img_0990

Vi hälsar vår nye pianolärare Marcus Gunnarsson från Kristinehamn välkommen! Hoppas du ska trivas i Gislaveds musikskola. Några frågor till Marcus:

1. Vad har du gjort innan du kom till Gislaveds musikskola? – Jobbade på musikskolan i Kristinehamn och studerade på SMI 2015-2016. Studerade master på Musikhögskolan i Malmö 2012-2014. Studerade på Musikhögskolan i Örebro 2009-2012.

2. Hur känns det att börja jobba här?
– Det känns väldigt spännande att börja jobba på musikskolan i Gislaved. Jag har bara hört bra saker om Gislaveds musikskola. Jag ser fram emot att få jobba här och hoppas att jag kommer att trivas och att eleverna kommer att trivas med mig som lärare.

SUZUKILÄRARE AVTACKADES

Vid Suzukipianisternas julkonsert avtackades pianolärare Elisabeth Andersson, som varit verksam som Suzukilärare ända sedan starten av musikskolans Suzukiverksamhet i slutet av 70-talet. På bilderna Elisabeth med sina Suzukielever. Fotograf: Veronika Lorentzson.

img_0929 img_0930

SUZUKIS JULKONSERT

Så var det dags för Suzukieleverna som spelar fiol och cello att ha sin julkonsert. Små fina tomtenissar spelade. Foto: Sofia Bertilsson.

img_0927 img_0928

STRÅKARNAS JULCAFÉ

Se bilder från stråkarnas julcafé. Fotograf Annika Björkenbo. Medverkande orkestrar var Stråkorkestern, Con Brio och Vivace.

img_0916 img_0917 img_0918 img_0919

KAMMARORKESTERN I LÅNGARYDS KYRKA

img_0915

Bild från Adventskonsert i Långaryds kyrka. Fotograf: Bengt Forsberg

Gislaveds kammarorkester, under ledning av fiollärare Annika Björkenbo, medverkade i en adventskonsert i Långaryds kyrka. Kammarorkestern ackompanjerade också Långaryds kyrkokör, under ledning av Regina Burton. Vid konserten medverkade också Ricky Burton på piano, och Rebecka Josefsson, sång. Kammarorkesten spelade bland annat julsången Klang min vackra bjällra och Polsk konsert av Telemann. Konserten avslutades med att orkestern framförde Adams Julsång  O Helga natt tillsammans med kyrkokören.

JULKONSERT FÖR BLÅSARNA

img_0880

Julpyntade tromboner vid julkonsert så klart! Bellmanbrasset, under ledning av sin trombonlärare Johanna Andersson, spelade tillsammans med musiklärarna Kent Lindén och Krister Karlsson låtarna The Train, Nu tändas tusen och Midnatt råder. Fyrstämmigt! Fotograf: Johanna Andersson.

MUSIK PÅ ROTARYMÖTE

I veckan besökte Gislaveds Rotaryförening musikskolan vid ett lunchmöte. Slagverksensemblen PULS, framträdde bland annat med låten ”Raindance”. Veronika Lorentzson, musikskolechef, och Alexander Kroon, slagverkslärare och ledare för PULS, berättade om sina tankar kring musikalisk identitet. På bilden spelar två av gruppmedlemmarna i PULS, Manfred Josefsson och Albin Nordström virveltrumma. Gislaved Rotaryförening anordnar varje år en stipendiekonserten i mars i samarbete med Gislaved musikskola. Där utdelas varje år musikstipendier som uppmuntran till duktiga musikskoleelever. Fotograf: Veronika Lorentzson.

img_0879

JULKONSERTER!

Nu är det högsäsong för musikskolans julkonserter! Fri entré och härlig musik utlovas! Varmt välkommen

fil-2016-10-12-21-01-50

Stråklärarna Frida Persson och Jane Petersson med några stråkelever.

Tors1 dec kl 19.00 Konsertsalen. Symphonic Jr, Symphonic Band, Bellmanbrasset, NBB, Gislaved Westbo Musikkår.

Mån 5 dec kl 18.00 Gislesalen. Suzuki violin och cello.

Ons 7 dec kl 18.00 Gislesalen Suzuki piano.

Tors 8 dec kl 17.30 Gislesalen Gislaved mini Drum Corps, Världsmusikorkestern, slagverksensemblen Puls.

Tors 8 dec kl 19.00 Konsertsalen. Sångelever från musikskolan och ES, Young Voices, Ella`s.

Fre 9 dec Konsertsalen. Julcafé kl 17.30 café- försäljningen öppnar, kl 18.30 konsert med Stråkorkestern, Con Brio och Vivace.

Bilder från dessa konserter kommer – håll utkik på bloggen!

Pianocafé i Anderstorp

På hotell Åsen hade musikskolans pianoelever i veckan ett musikcafé. Många kom och lyssnade och passade på att ta en fika. Se bilder här. Fotograf: Camilla Ruud.

img_0874

Pianoeleven Anna Alm spelar.

img_0875

Fioleleven Katarina Curko ackompanjeras av Amanda Sahlin på flygel.

Gislaved Westbo musikkårs höstkonsert

I lördags var det dags för den traditionella höstkonserten i Konsertsalen med blåsorkestern Gislaved Westbo musikkår. Musikkåren, som leds av brassläraren Jan Mogren, är en av Sveriges äldsta. I orkestern är flera av medlemmarna musikskoleelever. På konserten deltog också några sångelever. På bilden sjunger Elin Vettebrand sången Tomorrow till ackompanjemang av musikkåren. Fotograf: Annika Murén.

img_0873

Konsert med sjungande stråkkvartetten Stråf

Så var det då dags för stråkelever från Gislaveds och Gnosjö musikskolor, ES-kören och sånggruppen Ellas att samlas till konsert med stråkkvartetten STRÅF från Göteborg. Efter några timmars workshop där man gemensamt jobbade fram musiken, fick publiken lyssna på en fin och spännande konsert. Se bilder från konserten här:

img_0864img_0860 img_0862 img_0863

Pianokväll i Gislesalen

Vacker pianomusik spelades i kväll av pianoelever från Musikskolan. Eleverna spelade musik av bland annat Chopin, Beethoven, Grieg, Tjajikovsij och Mozart. Syskonen Ajla och Amer Krvavac spelade fiol och piano. Se några bilder från kvällen här. Fotograf Ann-Cathrine André.

img_0842

Jasmine Ölander spelar ”The Legend comes true”.

 img_0845

Anna Alm spelar Regndroppspreludiet av Chopin.

img_0847

Kvällens duktiga medverkande elever!

Höstkonsert med Gislaved Westbo Musikkår

img_0832

Lördag den 19 nov kl 16.00 är det Höstkonsert med Gislaved-Westbo Musikkår i Konsertsalen, Gislaved. Ledare för orkestern är Jan Mogren. Denna gång samarbetar blåsorkestern med Estetiska programmet på Gislaveds Gymnasium. Flera sångsolister kommer att medverka: Elin Wettebrand, Fanny Berggren, Isabell Landin, Ebba Gran, Felix Svensson, Mårten Hjelm och Emma Franzon. De sjunger under ledning av sånglärarna Maria Nordström och Anette Rundberg som också sjunger varsitt stycke under konserten. Det är Musikaltema denna konsert med musik från bland annat de kända musikalerna Hair, Fantomen på operan, Kristina från Duvemåla, Chess, Annie, och West Side Story. Cirka 50 musiker medverkar.

HIDE AND SEEK – konsert och workshop med STRÅF

Stråf. Foto©: Kristin Lidell. Fotografens namn ska anges vid publicering. Pressbild. Fri publicering.
Stråf. Foto©: Kristin Lidell.

Åsa Johansson: violin, sång
Francis Shaughnessy: violin, sång
Tobias Edvardsson: viola, sång
Sanna Källman: cello, sång

I föreställningen ”Hide and Seek” vänder sig Stråf till ungdomar och ger en musikupplevelse som innehåller både klassisk repertoar och ”nya klassiker ” bland moderna låtar. Allt i en sinnrik väv; Bach gömmer sig hos Eva Dahlgren, Pachelbels tidlösa kanonslingor skymtar hemma hos Imogen Heep, Robyn hänger med Coldplay och Laleh och Kent kanske gifter sig i en ljuv stråkmatta. Det blir en spännande workshop och konsert med elever från Gislaveds och Gnosjö musikskolor, sångensemblen Ella’s, samt kör från Estetiska programmet, Gislaveds gymnasium. Konserten, där STRÅK Vocalstrings samarbetar med eleverna, äger rum Fre 18/11 kl.18.30 i Konsertsalen, Gislaved.

I workshopen och konserten är det 80-90 medverkande. Eleverna har tillsammans med sina lärare förberett en repertoar av poplåtar som kommer att framföras tillsammans med STRÅF – den sjungande stråkkvartetten.

Konserten inleds med en kort avdelning från de lokala ensemblerna och därefter tar våra unika gästartister över scenen.

STRÅF är bosatta i Göteborgsområdet och flera av medlemmarna återfinns i kören Amanda. Förutom egna konserter gör STRÅF gärna samarbete med ungdomar på musik- och kulturskolor och vid musikfestivaler.

Dagen inleds med en workshop för eleverna kl.16.00-17.30 i Konsertsalen.

Ansvariga lärare är Annika Björkenbo, Jonny Johansson, Staffan Lindqvist, Maria Nordström, Frida Persson, Jane Petersson och Marie Åberg.

Lunchkonsert i Glashuset!

img_0825

Foto: Glashuset, Gislaved. Fotograf Peter Dallman.

Nu kör vi igång en serie med en serie lunchkonserter i Glashuset, Gislaved. Först ut är en sångensemble under ledning av Annette Rundberg. Medverkar gör också instrumentalister från estetiska programmet, Gislaveds gymnasium. Lunchkonsert nu på fredag alltså! Missa inte det. Fre 11/11 kl 11.30-12.00. Efteråt går det bra om man vill att äta lunch på restaurangprogrammet, läs mer här: lunchkonsert-161111

img_0826

Suzukikonsert i Bredaryds kyrka!

På söndag 13/11 kl 18.00 är det konsert i Bredaryds kyrka med Suzukielever. Medverkande violinister är Moa Nordström, Lisa Andersson, Olivia Sahlberg Och Signe Bertilsson. Medverkande pianister är Tuva Breideby och Therese Karlsson. Ledare är fiollärare Staffan Lindqvist och pianolärare Elisabeth Andersson. Det bjuds på en blandad repertoar med bland annat musik av Robert Schumann, Hugo Alfvén och Lillebror Söderlundh. Eleverna kommer också att medverka med musik till psalmsången.

img_6937

Foto från förra årets Suzukikonsert i Kulltorps kyrka. Fotograf: Susanne Sahlberg.

Gislaved Mini Drum Corps

En av orkestrarna i musikskolan är Gislaved Mini Drum Corps. I den orkestern finns slagverkare och pianoelever som spelar olika malletinstrument. Här lite bilder från dagens repetition. Fotograf: Ann-Cathrine Andréimg_0810img_0821img_0812img_0817img_0813

Workshop för Världsmusikorkestern med Ethno on the Road.

img_0794

Ehtno on the Road. Foto från Smålands musik och teater.

I lördags var det workshop för ensemblen Världsmusikorkestern, som leds av Mats Nyström med folkmusikgruppen Ethno on the Road. Efteråt var det konsert i Gislesalen. Ethno är sannolikt världens största internationella läger för unga folkmusiker. Sedan 26 år tillbaka lockar det årligen nära hundra ungdomar till en veckas musikskapande i Rättvik, Dalarna. Ett koncept som många länder tagit efter. Sedan mer än tio år tillbaka plockar Ethno ut några deltagare som under hösten får chansen att utveckla sin musik och sitt samspel vidare i form av en turné i Sverige. Mixen av oerhört entusiastiska deltagare från Sverige och andra länder, erfarna ledare och en unik repertoar skapar en bra grund för enastående musik, framförd med svårslagen spelglädje.

Bilder från lördagens konsert och Workshop. Fotograf Veronika Lorentzson.

img_0796img_0795

Konsert med Kammarorkestern och Vivace

Kom och lyssna på våra duktiga stråkelever! Ons 26/10 kl 1830 i Gislesalen. Det blir också fyra solister: Hedvig iForsberg och Emilia Darvelid, cello och Emilia Muncan och Adina Björkenbo, violin. Gislaved Kammarorkester leds av Annika Björkenbo. Vivace leds av Jane Petersson.

img_0788

img_0785        img_0784

Musikanter i Gislaveds Kammarorkester. Fotograf: Annika Björkenbo.

Stråkkonsert i Gislesalen

Se bilder från stråkkonsert i Gislesalen ons 12/10. Stråklärarna Frida Persson, Jane Petersson, Staffan Lindqvist, Jonny Johansson och Annika Björkenbos elever speladupp. Fotograf: Jonny Johansso

.fil-2016-10-12-20-57-26fil-2016-10-12-20-58-10fil-2016-10-12-21-01-50

Världensbarnkonserten

img_0775

Fotograf: Veronika Lorentzson

Det blev en lyckad konsert som inbringade drygt 11000 kr. Adina Björkenbo spelade fiol i Haydns G dur konsert och celloensemblen Da Capo, under ledning av Jane Petersson deltog också. 175 barn sjöng med Gislaveds Storband.

fil-2016-09-26-16-09-36

Under några veckor på höstterminen, har eleverna i klass 6 på Gullviveskolan, Sörgårdsskolan och Gyllenforsskolan, fått delta i ett musikprojekt, där målet har varit att genomföra en konsert i Konsertsalen, Gislaved. Ledare för detta projekt har varit tre musiklärare från Gislaved musikskola, Johanna Andersson, Annette Rundberg och Urban Björn. De har tillsammans med klasslärarna tränat sångerna med eleverna.

Anledningen till att man valde just elever i årskurs sex är att genom att eleverna genomför detta projekt tillsammans, får eleverna träffas och lära känna varandra från de olika Gislavedsskolorna, något som de har nytta av när man nästa läsår möts på högstadiet på Lundåkerskolan.

Man vill också ge eleverna en annorlunda och minnesvärd musikupplevelse, som man nu hoppas göra på konserten 5 oktober, då 175 elever musicerar tillsammans.

Konserten äger rum onsdag den 5 oktober kl 1830, i Konsertsalen i Gislaved och behållningen av detta går till Radiohjälpens insamling Världens barn.
Med på konserten är förutom eleverna i årskurs sex, Gislaved storband, under ledning av Mikael Karlsson, en kompgrupp från musikskolan, solister och olika ensembler. Det blir t ex en Marimbagrupp, celloensemblen Da Capo och musikskolans kör Young Voices. Presentatör är Urban Björn.

Drillflickor till Gislaved Drum Corps

fil-2016-10-05-09-18-59

Foto: Gislaved Drum Corps drillflickor på musikfestival i staden La Baule, Frankrike 2016

Nu söker Gislaved Drum Corps nya drillflickor! Samling vid Glashuset (Foajen)
3 oktober kl.18.00-19.00, kom i träningskläder. För att söka måste du gå i högstadiet/gymnasiet. Anmälan sker till Musikskolan tel 0371/81293. Vi tränar på måndagar 18.00 – 20.00 Inga förkunskaper krävs. Som drillflicka
får du lära dig att drilla men även att dansa,olika flagg- och pomponsprogram och samba. För mer information gå in på www.gislaveddrumcorps.se

Stråkföreningen har årsmöte

fil-2016-09-27-13-23-35

För att kunna genomföra konsertresor, workshops etc har stråkorkestrarna i Gislaveds Musikskola en föräldraförening som stöttar och hjälper till. På onsdag kväll har föreningen årsmöte och i samband med det bjuder orkestrarna Stråkorkestern och Con Brio på en konsert. Man kommer att spela flera låtar som en av musikskolans fiollärare, Jonny Johansson har arrangerat och komponerat. Som avslutning spelar båda orkestrarna en Sinfonia tillsammans. Välkommen!

världens Barn konsert

fil-2016-09-19-12-49-11

Musikskolan anordnar en Världens barn-konsert den 5 oktober kl. 18.30 i Konsertsalen, Gislaved. Medverkande är elever från Gyllenforsskolan, Sörgårdsskolan, Gullviveskolan, elever från Musikskolan, Gislaveds Gymnasium samt Gislaved Storband. Sammanlagt ca 175 sångare och musiker i samarbete med organisationen Världens barn.
Vi kommer inte att sälja några biljetter inför konserten, men det kommer att ges tillfälle för publiken att ge en frivillig gåva till Världens barn.

Gislaved Drum Corps på internationell musikfestival!

fil-2016-09-18-12-29-44

Gislaved musikskolas slagverksorkester ”Gislaved Drum Corps”, kan nu se tillbaka på en mycket lyckad konsertresa till Frankrike, där de deltog i en internationell musikfestival i staden La Baule. Staden ligger i västra Frankrike vid Atlantkusten, i närheten av staden Nantes.

Gislaved Drum Corps deltog i flera konserter och parader och medverkade också i en avslutande festkonsert, där sju orkestrar från bland annat Holland, Tyskland och Frankrike deltog, allt som allt 350 musikanter. Paraderna och konserterna i staden La Baule lockade en stor publik och musikfestivalen var mycket välbesökt. Under en ceremoni överlämnade orkesterledarna Kent Lindén och Alexander Kroon Gislaveds kommuns kommunvapen i form av ett standar, till stadens borgmästare, som utryckte sin uppskattning över orkesterns medverkan. Med på resan var också tio drillflickor med ledare Ann Erlandsson och Helén Bergenholtz

KONSERT I TORGHUSET

På måndag kväll är det konsert i Torghuset, Smålandsstenar. Då blir det underhållning av tre av Musikskolans ensembler. Folkmusikgruppen Skye Crofters under ledningar Mats Nyström spelar svängig irländsk folkmusik. Sånggruppen Ella’s, med Maria Nordström som ledare, sjunger och Magnus Karlssons Jazzensemble spelar. Missa inte denna musikstund! Fri entré! Välkommen mån 20 nov kl 19.00.